Stephen Craig Paddock je slavný šílený střelec v Las Vegas, který za sebou nechal 58 mrtvých (+ 1) a 546 zraněných. Je typickým bílým psychopatickým produktem amerického hyper-kapitalismu. Jeho poslední kontakt s rodinnými příbuznými byl na jeho bratra, a to 3 roky před střelbou. Celkem 20 let nekontaktoval nikoho ze své rodiny, neměl žádné sociální kontakty mimo svou filipínskou přítelkyni. Paddock byl dlouhodobě nezaměstnaný už v 90. letech, kdy v USA zmizely milióny klasicky zabezpečených pracovních míst. Stal se makléřem, prodával nemovitosti, vydělal milióny, byl notorickým gamblerem v Las Vegas. Tím si neoliberálním způsobem sociálního psychopata a kapitalisty splnil americký sen o tom, že bude bohatý tak, aby mu všichni mohli vlézt na záda. Pak tento nový prototyp amerického snu šel, pečlivě připravil a vykonal masovou vraždu a jiní ochránci US-snu jej přitom zastřelili.

Z amerického snu do neoliberálního horroru

Shrňme nové sociální zázemí psychotického neoliberálního bílého bělocha v USA, což má být náš pseudo-americký sen. Do 70. let byl bílý Američan převážně ženatý, on i jeho rodina pobírali tzv. "rodinnou mzdu" s příslušnými sociálními benefity, žili v prostředí satelitních sídlišť sobě podobné střední vrstvy. Cena jejich nemovitostí rostla, byli pyšní na to, že jsou Američani. Mimo válku ve Vietnamu měli zajištěno, že zemřou v relativním blahobytu a že jejich děti budou po vystudování a splacení celoživotních dluhů pokračovat v jejich kariéře. Po hypotéční krizi 2006-9 žijí v nájemných bytech a v přívěsech, mají dluhy, kam se podíváš, jejich děti už nemohou vystudovat kvůli nezaplatitelnému školnému. Těch pár z nich, kteří jako Paddock uspěli v neoliberální dluhové loterii, se stalo masovými vrahy v kategorii "šílený střelec". Ti z těchto bílých sociálních psychopatů, kteří zatím nestřílejí nebo ani nebudou, si ničí osoby legálními oblbováky, nelegálními drogami a gamblerstvím všeho druhu.

Celkem 64 000 Američanů zemřelo v roce 2016 na předávkování drogami, což pro léčebny produkuje nemalý zisk. Většina drogových úmrtí v USA je způsobena buď opiáty (přírodní látky jako heroin) nebo opioidy (syntetické léky proti bolesti jako Oxycontin, Vicodin, Percocet a Fentanyl). Lékaři jsou dobře placeni, aby udržovali předepisování těchto oblbováků jako nejvýnosnějšího artiklu farmaceutického průmyslu. Alkohol je legální a také umožňuje osobní útěk z nové bídy a ze ztráty rodinné mzdy. Odhaduje se, že každoročně zemře na příčiny související s alkoholem přibližně 88 000 lidí (přibližně 62 000 mužů a 26 000 žen). Jídlo je také drogou na osamělost. Jeden ze tří amerických dospělých a nejméně jedno z deseti amerických dětí je obézní. Osamělost se stala v USA skutečnou epidemií, protože osamělí lidé mají mnohonásobně větší šanci na zničený život.

Nová americká neoliberální generace

Podívejte se na procento mladých Američanů, kteří žijí v pracovní prekaritě, běhají od jednoho krátkodobého kontraktu ke druhému. Výzkum renomované agentury PEW ukazuje, jak žijí zaměstnaní mladí v roce 2017.



Jak je vidět, celkem 35 % mladých Američanů již žije úplně samo. Jeden ze čtyř Američanů nemá podle výzkumu vůbec nikoho, koho by mohl kontaktovat v případě ohrožení života. Po masakru episkopálních věřících shromážděných přímo v kostele Charlestonu (Charleston church massacre, 2015) mají bílí fašouni, alias "white supremacist" další pole střelecké působnosti. Poslední střelba v kostele provedená dne 5. 11. 2017 bílým psychopatem a bývalým propuštěným vojákem nechala v kostele 26 mrtvých (Sutherland Springs church shooting). Šílený střelec Devin Kelley měl 26 let, rozbité manželství, bil manželku a děti. Z armády byl propuštěný za to, že svému malému synovci rozbil pěstí lebku. O menších případech, kdy bylo zavražděno jen 4 až 5 lidí, se americká veřejnost už ani nedozví, protože takové drobné incidenty patří jen do lokálních zpráv.

Je dobré se zamyslet nad světem, který produkuje neoliberální forma korporátního fašismu. Jeho posledním výkvětem je kategorie šíleného bílého střelce, který je osamělým psychopatem, žije mimo normální lidské vztahy, nenávidí lidi a miluje zbraně, které si v USA nakonec může koupit málem každý psychotik. To ukázal příklad Devina Kelleyho, který si vražednou zbraň koupil legálně a tři další k tomu, a přitom vůbec nemĕl legální povolení k nošení zbraně. Medailon tohoto bílého psychopata z Texasu v kostce ukazuje současný stav americké společnosti. Před střelbou žil Kelley u svých rodičů v New Braunfels ve stodole předělané na bydlení. V Texas Department dostal licenci jako bezpečnostní strážce, byl bezpečnostní pracovník, a přitom měl na svědomí obtěžování žen, násilnosti v okolí a týrání zvířat, kvůli čemuž jej soustavně vyšetřovala policie. Nakonec šel střílet do zdejšího kostela, kam chodila jeho bývalá žena, protože se stal aktivním, a jak vidět, vcelku bojovným ateistou.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!