Zeman ztratil tři čtvrtě milionu hlasů. Sázka na Babiše mu zatím nevychází, píše Jiří Sezemský v Šafrově Svobodném fóru a pokračuje: "Podle očekávání první kolo prezidentské volby vyhrál Miloš Zeman, ale získal méně hlasů, než očekával. Proti minulým volbám ztratil 730 tisíc hlasů. Příliš zatím nezabrala podpora Andreje Babiše a Tomia Okamury. Pro druhé kolo má Zeman nižší potenciál než jeho soupeř Jiří Drahoš, rozhodne ale účast prezidentových odpůrců."

Útoky na Drahoše začínají. Je to řinčení starými zbraněmi, pokračuje sám šéfredaktor a mimo dalších nesmyslů už před druhým kolem začíná dělat účet bez hostinského: "Jakmile se ukázalo, že Miloš Zeman v prvním kole stojí se svými necelými dvěma miliony hlasů proti třem milionům voličů, kteří hlasovali proti němu, začala se projevovat útočná nervozita zemanovského tábora. Alespoň se tedy můžeme hned podívat, co nás čeká."

Na to, jak je to s těmi ztracenými hlasy a třemi miliony antizemanovských hlasů, se stačí podívat na výsledky minulých prezidentských voleb a porovnat je s výsledkem prvního kola těch právě probíhajících:

2013

Zeman Miloš: 1. kolo 1.245.848 hlasů, 24,21 %, 2. kolo 2.717.405 hlasů, 54,80 %.
Schwarzenberg Karel: 1. kolo 1.204.195 hlasů, 23,40 %, 2. kolo 2.241.171 hlasů, 45,19 %.

2018

Zeman Miloš: 1. kolo 1.985.547 hlasů, 38,56 %.
Drahoš Jiří: 1. kolo 1.369.601 hlasů, 26,60 %.

Zdroj: Volby.cz

Skutečností tedy je, že současnému prezidentovi neubylo 730 tisíc voličů, ale naopak přibylo téměř 740 tisíc voličů (tedy se počet jeho voličů a jeho náskok před druhým v pořadí zvýšil z 0,8 procentního bodu na téměř 12 procentních bodů a v porovnání s minulým 1. kolem mu přibylo 60 % hlasů). Šafrovo tvrzení, že všichni voliči, kteří v prvním kole nehlasovali pro Miloše Zemana, hlasovali proti němu, je čistá úmyslná manipulace, která je v rozporu jak s výsledky minulých voleb, tak s předvolebními průzkumy.

Situace je tak zcela jiná, než se nás snaží přesvědčit všichni ti antizemanovští politologové a samozvaní experti v českých masmédiích. Favoritem je Miloš Zeman, pro vítězství ve 2. kole potřebuje přesvědčit dalších cca 600 tisíc voličů, přičemž v minulých volbách se mu povedlo výsledek z 1. kola více než zdvojnásobit. Koudel naopak hoří Jiřímu Drahošovi, ten by totiž ke svému vítězství potřeboval udělat to samé, co v minulých volbách jeho protikandidát. A možná právě to je ten důvod, proč okamžitě po skončení 1. kola začala velmi nevybíravá dezinformační kampaň od těch, kteří neustále ukazují prstem na druhé.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!