Volba prezidenta se blíží, předvolební maraton jde do finále. Za sebe mohu říci, že jsem jej sledoval minimálně a ani kandidátské televizní debaty mě příliš nezajímají. Proč? Protože to podstatné se z nich stejně nedozvíme. Žijeme v tak šíleném systému věcí, že prý rozhoduje, zda je kandidát oholen, umí pěkně cvičit, řezat dříví či rádobyvtipně setřít svého oponenta. Dále rozhoduje oblek, držení těla a brýle na nose. Tak to jsou mi tedy předpoklady pro funkci českého prezidenta!

Co je skutečně důležité

Důležité jsou skupiny napojené na naše kandidáty. Nejen viditelný tým, ale především ten neviditelný. Jenže od toho je neviditelný, že není vidět. Nechce být vidět. Nicméně přesto můžeme leccos odhadnout z dosavadních zkušeností. Docela se na tom můžeme všichni shodnout. Jak příznivci Drahoše, tak Zemana. Zeman, zjednodušeně řečeno, zastupuje vedle řady jiných, zájmy přátel Ruska a Číny. Drahoš zastupuje zájmy určité mocenské skupiny spjaté zejména se Spojenými státy. Skupiny, která milovala Bushe více než Obamu, a Obamu více než Trumpa. Tato skupina i za pomoci našeho někdejšího prezidenta Havla a jeho Dopisu osmi, zahájila a vedla války v Iráku a dalších zemích v rozporu s mezinárodním právem. To jen jako upozornění, že funkce našeho prezidenta nemusí být až tak nevýznamná, jak se může zdát. Přestože zahraniční politiku určuje vláda, někdy jí určoval prezident Havel a jeho parta.

Postoj Zemana

Současný prezident nevystupuje proti NATO ani proti přátelským vztahům se Spojenými státy. Jen se snaží pěstovat přátelské styky i s Ruskem a Čínou. Nementoruje naše americké přátele, ani ty ruské. Politika velmocí a mocenských skupin nebývá křišťálově čistou a nedělají jí zpravidla „kluci, co to myslí upřímně“. Při tomto vědomí hledá Zeman přátelské vztahy se všemi zásadními politickými hráči. Možná to dělá u vědomí toho, že sázka na jednu kartu se naší zemi v minulosti mnohokrát vymstila.

Postoj Drahoše

Jiří Drahoš zastupuje stejnou skupinu, která prosazovala v minulé volbě knížete Schwarzenberga. Jde o Přátele kultu Václava Havla (PKVH). Politika případně úspěšného Drahoše by tedy nikoliv náhodou připomínala politiku Václava Havla. Snad jen s tím rozdílem, že Havel se mohl opírat o morální kredit z doby reálného socialismu, zatímco Drahošovi by něco takového připočíst bez čirého kouzelnictví opravdu nešlo.

Mýty

V celé kampani je zmiňováno mnoho mýtů, které mají zastřít to podstatné, aby se voliči rozhodli podle toho nepodstatného, které ovšem v té které věci hovoří pro jednoho z kandidátů. PKVH tak sázejí na zdravotní stav a Drahoš slibuje, že fyzicky do konce mandátu určitě vydrží. Muž je to statečný, takového rouhání se nebojí. PKVH vyzdvihuje zdravý životní styl naproti „prokouřenému alkoholikovi“ Zemanovi. Mohlo by tak všem uniknout, že prezidentování není o jízdě na koni ani běhání maratonu. Navíc je s podivem, že stejným lidem nevadil podobně nezdravý životní styl Václava Havla, jejich idolu. Ten prezidentoval viditelně těžce nemocen, alkoholu ani cigaret se vzdát nedokázal a nikomu to nevadilo. Nejméně známým doktorům, kteří dnes diagnostikují Zemana na dálku. Souvisí s tím další mýtus o buranství Miloše Zemana a jeho voličů.

Mýtus buranství

Co může být nechutnějšího, než nevyžádané přetřásání cizího zdravotního stavu? Radní městské části Brna střed, poradce Bohuslava Sobotky, spojený s lobbistickou iniciativou Rekonstrukce státu, Svatopluk Bartík, napsal, že podle nejmenovaného zdroje má Zeman rakovinu. Takovou ubohou sprosťárnu zatím nevyvážilo nic. Jde o nejzpupnější, nejarogantnější a nejburanštější tah protizemanovské kampaně.

Mýtus sjednocení

Dalším mýtem je sjednocování. Měli jsme prezidenta osvoboditele, budovatele, a teď prý budeme mít sjednocovatele Drahoše. Co na tom, že je to naprostý nesmysl. Kdyby měl být Drahoš sjednocovatelem, byl by jím již teď. Na co sakra čeká?

Koncentrace moci je prý nebezpečná!

Podle PKVH je hrozbou tandem Zeman-Babiš. To je zajímavé, že tandem Havel-Bakala jim nevadil a nevadí. Babišovy noviny jsou problém, kdežto ty Bakalovy jsou vzorem nestrannosti. Drtinová s Veselovským z DVTV spojené s Bakalou klesá do suterénu své politicko-žurnalistické práce. Ze zálohy je jistí se svým seznamem „dezinformačních webů“ Evropské hodnoty s pornohercem Jakubem Jandou. To je tedy ta parta slušných lidí podporujících Jiřího Drahoše. Od nich bere informace, s jejich názory se ztotožňuje a přetiskuje na svých stránkách.

Podobně jako komunisté používali pro omezení svobody slova celý rejstřík metod, mezi nimiž nechyběly ani ty existenční, ekonomické, máme to tu znovu. Kdo názorově nevyhovuje, neklaní se správným směrem, klaní se tedy proti nám, a proto je třeba je ekonomicky podvázat, pustit jim žilou. Ať si kecají v hospodě a do veřejného prostoru ať nám nelezou. Máme tu první rozsudky za politicky motivované výroky, máme tu organizování bojkotů prostřednictvím reklamy, jsou zde i případy odmítnutí zaměstnání z politických důvodů. Takže já bych si od takto „slušných“ hochů mnoho slušnosti nesliboval. Sjednocování ano, ale jen půlky. Přátelé kultu Václava Havla, spojte se. V jednotě je síla, kdo nejde s námi, jde proti nám. Koncentrace moci v rukou Babiše a Zemana je nebezpečná. Lépe bude, když bude moc pod praporem hvězd a pruhů zcela koncentrována v našich rukou.
Není to nějak povědomé?

Shrnutí

Volba Zemana je volbou pro snížení napětí mezi Českou republikou, potažmo EU a Ruskem. V tom vidím nejzásadnější rozdíl v nadcházející volbě. V ostatních záležitostech a vztazích se naši kandidáti liší nevýznamně. V otázkách imigrace je sice Zeman důrazněji proti přijímání uprchlíků, ale v posledku tuto záležitost prezident řešit nebude. Voliče odmítajícího imigranty tak může uspokojit Drahoš téměř tak dobře jako Zeman. Pro „vítače“ není na Hradě místo. Tak pravil lid. Skutečnou a zásadní volbou je tedy sázka buď na jednu Drahošovu kartu, nebo přátelské vztahy se všemi významnými politickými hráči. Zejména s Izraelem, USA, Ruskem, Čínou a EU. Za sebe mohu říci, že jsem raději pro přátelství než pro konfrontaci.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!