Google a Amazon pomáhají autoritářským vládám na Blízkém východě s Washingtonem cenzurovat internet a zabraňovat používání šifrované komunikace jejich obyvatelstvem. Dne 1. května odhalili vývojáři aplikace zašifrovaných zpráv Signal, že Google a Amazon v průběhu předchozího měsíce podnikli kroky k tomu, aby společnost Signal už nemohla obcházet cenzuru v Egyptě, Ománu, Kataru a ve Spojených arabských emirátech.

Aktivisté, mládež, novináři, právníci a obhájci lidských práv už nebudou moci používat žádost o posílání zašifrovaných zpráv a tak se vyhnout státnímu dohledu. Všechny tyto postižené země jsou ovládány krvežíznivými a represivními režimy. Egypt je řízen vojenskou diktaturou generála Abdala Fatáha al-Sísího, který se dostal k moci v roce 2004 podporou vojenského puče podporovaného USA. Vojenští pučisté tehdy svrhli demokraticky zvoleného předsedu muslimského bratrstva Mohameda Morsího a zabili více než 1600 jeho příznivců na ulicích Káhiry. Během pěti let vláda Sísího zatklla a uvěznila asi 60 000 oponentů a v politických procesech odsoudila asi tisíc aktivistů k smrti. Spojené arabské emiráty, Katar a Omán jsou řízeny despotickými monarchiemi.

Asi v prosinci 2016 tyto vlády pověřily poskytovatele internetových služeb, aby začali blokovat veškerý provoz serverů společnosti Signal. V reakci na to Signal implementoval změnu svého softwarového kódu, známého jako přesměrování domény (domain fronting).Tím se webový provoz Signálu objevil u poskytovatelů služeb a cenzorů, jako kdyby byl směrován do webové domény Google (google.com). To umožnilo uživatelům i nadále používat službu zasílání zpráv tím, že pouze aktualizovali aplikaci na svých telefonech.

Někdy v polovině března roku 2018 však společnost Signal obdržela od společnosti Google 30 dní předem oznámení, že zavádí interní změny k zastavení přesměrování domény. Změny vstoupily v platnost 16. dubna. Vývojáři společnosti Signal oznámili, že se chystají přejít od Googlu k webové doméně prodejce Amazon na Blízkém východě (Souq.com), Amazon rychle poslal dopis koncem dubna a varoval, že bude okamžitě pozastaven signál, pokud se používají domény třetích stran bez jejich svolení. Dne 27. dubna Amazon změnil systémovou architekturu tak, aby zabránil přesměrování na svou doménu.

Aby služba mohla úspěšně fungovat, musí přesměrování jít na široce využívaný web. Pro zablokování signálu by vládní cenzoři museli nejdříve zablokovat provoz na Google či Amazonu. Podle veřejného prohlášení společnosti Signal změny společností Google a Amazonu znamenají, že neexistuje alternativa, která by zabránila vládní cenzuře.

Změna má důsledky i mimo službu Signál. Postihuje i další aplikace zaměřené na to, aby se uživatelům umožnilo vyhnout se dozoru a cenzorům. Do této skupiny patří bezpečný a anonymní prohlížeč Tor, stejně jako prohlížeč Great Fire Free, který je speciálně navržen tak, aby se vyhnul internetovému firewallu čínské vlády. I tyto služby se spoléhaly na některé formy přesměrování.

Google vysvětluje své rozhodnutí ukončit možnost směrování domény v prohlášení aktivistům Verge. Přesměrování prý nikdy nebylo "podporovanou funkcí v Google", ale tato možnost prý fungovala "až donedávna kvůli takto nastavenému softwaru." Ale v roce 2014 generální ředitel společnosti Google Eric Schmidt hájil v listu New York Times opačný názor. Tehdy prohlásil, že podporuje taková opatření. V článku tvrdil, že "přesměrovací techniky - když jedna IP adresa vypadá jako jiná - jsou cestou vpřed... digitální cesta z Íránu do Norska může být maskovaná jako obyčejný hovor Skype... vedlejší škody z blokování veškeré dopravy jsou často příliš vysoké na to, aby to dané vlády zvládly."

V uplynulém období se společnost Google a další technologičtí giganti plně integrovali do kampaně zaměřené na cenzuru internetu a na dohled ze strany amerických zpravodajských agentur. Podle změn zavedených v dubnu roku 2017 Google začal cenzurovat levicové, socialistické a protiválečné webové stránky, především World Socialist Web Site odstraněním odkazů na tyto publikace ve výsledcích vyhledávačů.

Pod záštitou boje proti "falešným zprávám", podporovaným Ruskem, společnosti Google a Facebook najaly tisíce obsahových cenzorů, kteří z velké části čerpali ze zpravodajských agentur. Pak začaly tyto společnosti sledovat obsah, který je online, s pomocí rychle se rozšiřující sítě algoritmů umělé inteligence.

Není pochyb o tom, že koordinovaná rozhodnutí společností Google a Amazon mají obrovské důsledky pro zahraniční politiku ve Washingtonu. Tyto kroky byly provedeny v těsné konzultaci s ministerstvem zahraničí a CIA, aby pomohly utlačovat a cenzurovat obyvatele pod výše uvedenými vládami, které jsou věrnými spojenci USA. Změna také napomáhá cenzurním snahám ruské vlády. Ta se pustila do akce v polovině dubna a poté, co společnost Google oznámila, že ukončí přesměrování na svou doménu. Ruská vláda úplně stejně zablokovala užití těchto domén pro službu Telegram a nařídila vypnutí služby bezpečného zasílání zpráv pomocí těchto aplikací.


Článek Google, Amazon assist in blocking encrypted communications vyšel na webu World Socialist Web Site. Překlad redakce.


Psali jsme k tématu
Studená válka Západ-Rusko (II.) aneb Vznik třídně uvědomělé umělé inteligence
Výzva k mezinárodní alianci proti cenzuře Internetu
"Google, nebuď svině". Přes 3000 zaměstnanců podepsalo otevřený protestní dopis
Stalingradský mediální kotel
Google ve studené válce
Jak vláda USA donutila internetové giganty ke špionáži
V čem jsme až po uši aneb Odpověď na jeden dotaz