Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS), nejvyšší odvolací orgán ve vrcholovém sportu, ve svém únorovém přelomovém rozsudku zvrátila doživotní zákaz 28 ruských sportovců a vrátila jim zpět jejich medaile, mnohým z nich i ty z OH 2014 v Soči. U 11 zbylých ruských sportovců našel CAS dostatek relevantních důkazů pro doping. CAS tím implicitně označil rozhodnutí MOV vycházející převážně ze svědectví bývalého vedoucího moskevské dopingové laboratoře Grigorije Rodčenkova za unáhlené a nespravedlivé.

28 očištěných, 11 potrestaných

MOV s rozhodnutím arbitráže vyjádřil prostřednictvím svého šéfa Thomase Bacha nespokojenost, označil je za "extrémně neuspokojivé a překvapivé" a vyzval jej "k bezodkladné reformě, která zabezpečí větší konzistenci v rozhodování".

Skandál s olympijským dopingem běží od roku 2014 a o většině obvinění se ví už několik let. Ruští představitelé chystají žalobu na Grigorije Rodčenkova, jehož svědectví sehrálo klíčovou roli v odůvodnění zákazu startu ruských sportovců pod ruskou vlajkou poté, co sportovní arbitráž odmítla jeho tvrzení.

Ale až v dubnu tohoto roku došlo k tomu, že 160stránkový výsledek zasedání CAS ukázal, jak tato obvinění, jež vedla k vyloučení celých ruských týmů v různých sportech z OH 2016 v Riu a OH 2018 Pchjongčchangu, neobstála při právním přezkoumání.

Rodčenkov se stal klíčovým svědkem... obviněných ruských sportovců

Grigorij Rodčenkov, který v letech 2005 až 2015 vedl moskevskou antidopingovou laboratoř, poté, co po korupčním skandálu odstoupil a ujel do Spojených států, vykreslil Rusko jako zemi, kde se na "státem podporovaném" dopingu podílejí atleti, trenéři a funkcionáři na všech úrovních. V době, kdy svědčil, byl zapojen do amerického programu na ochranu svědků a svědčil přes Skype, kde z něj na obrazovce podle CAS ukázali jen předloktí a ruce.

Rodčenkov prohlásil, že existoval "plán Soči" za účelem nadopovat ruské sportovce látkami zvyšujícími jejich výkonnost a poté zaměnit všechny pozitivní vzorky za dopředu připravenou moč v průběhu OH v roce 2014. Vypověděl také to, že byl vynálezcem tzv. "koktejlu Vévodkyně", účinné dopingové směsi, která byla údajně poskytována vybraným ruským sportovcům. Mnozí z nich byli na základě tzv. Seznamu vévodkyně vyloučeni ze soutěží.

Při křížovém výslechu však Rodčenkov připustil, že nikdy:
a) nepodával vévodkynin koktejl;
b) neviděl sportovce, který by užíval vévodkynin koktejl;
c) nebyl svědkem toho, že by sportovci či trenéři dostávali instrukce, aby používali vévodkynin koktejl;
d) neviděl sportovce, který by poskytl čistý vzorek moči (k manipulaci - pozn. edit.);
e) neviděl sportovce, který by manipuloval s dopingovým vzorkem.

Přiznal také, že nikdy nebyl proveden žádný test účinnosti koktejlu vévodkyně. Když byl dotázán na jeho přesné složení, což bylo podstatou některých tvrzení, tak "uvedl, že by vysvětlení trvalo pět minut, takže se mu vyhnul."

Opakoval také tvrzení, že tým úředníků, kterým se říkalo "Kouzelníci" vyvinul techniku, jak otevřít zabezpečené ampule na vzorky tak, aby se s nimi dalo manipulovat s pozitivními vzorky ruských sportovců, ale dodal, že on osobně "nikdy na své vlastní oči neviděl žádné otevřené či znovu zabezpečené ampule" a neznal "přesnou metodu", kterou používali. Rodčenkov se takto stal klíčovým svědkem pro ruské odvolání v této kauze.

V závěru svého slyšení řekl, že jeho tvrzení o vině Alexandra Legkova, zlatého medailisty z OH v Soči, který se odvolal, byla založena na "holých tvrzeních nepodložených jakýmkoliv přítomným písemným důkazem". Alexandr Legkov, vítěz OH v Soči ve 34 letech ukončil svoji kariéru poté, co marně čekal na omilostnění před ZOH v Pchjongčchangu. Ampule s odevzdanou močí přitom nebyly nikým nepovolaným otevřené ani jinak poškozené a ve zkoumané moči nebyly experty WADA nalezeny žádné zakázané substance.

Co se týče používání koktejlu vévodkyně, tribunál rozhodl, že se jedná o "řeči" s "velmi omezenou" hodnotou. A co se týče tvrzení o plánu pro OH v Soči, před nímž mu měly být doručeny čisté vzorky moči, CAS uvedla, že svědkova slova "nebyla podložena žádnými dalšími důkazy".

McLarenův "výchozí krok pro další práci"

Richard McLaren, bývalý šéf WADA a autor po něm pojmenované zprávy, jehož seznam jmen byl použit jako podklad pro zákaz startu stovek soutěžících, o své vůli připustil, že jejich zařazení na seznam "neznamenalo, že se dopustili porušení protidopingových pravidel," a že "on byl pouze požádán, aby určil ty, kdo mohli mít prospěch z tohoto systému." Tento kanadský profesor k tomu dodal, že jeho zpráva byla v každém případě "pouze výchozím krokem pro další práci" a že byla značně omezena z rozpočtových a časových důvodů.

Vzhledem k otazníkům nad Rodčenkovem se McLarena zeptali, zda jeho zpráva nebyla v podstatě založena pouze na jeho svědectví. McLaren namítal, že se snažil "ověřit vše", a vysvětloval to tím, že důkazy ruského vědce byly potvrzeny "čtyřmi osobami, které poskytly informace za podmínky, že jejich identity zůstanou utajeny."

Jaký ohlas měla publikace dokumentů CAS v Rusku?

Nastal výbuch oprávněného vzteku, což ukazují mnohé oficiální komentáře. Rodčenko totiž svým lhaním mnoha nevinným sportovcům zničil celoživotní kariéru.

"Rodčenkov spáchal svůj zlovolný čin, utrpěli jsme kolosální škody," řekla známá bruslařka a trenérka Irina Rodninová, jedna z těch, která byla jmenovitě uvedena v obviněních tohoto utečence. "Od chvíle, kdy byla zveřejněna tato obvinění, pokoušeli jsme se hrát podle pravidel proti těm, kteří sami hráli bez pravidel."

"Rodčenkov lhal o dopingu v naší zemi, což bylo prokázáno. Doporučil jsem, aby byla ustavena komise, která shromáždí všechny lživé články o ruských sportovcích v západních médiích a zažaluje je pro pomluvu," uvedl na svém twitteru místopředseda ruské Dumy Igor Lebeděv.

"Je jasné, že se Rodčenkov zamotal do svých historek a jeho nové svědectví je důkaz, že ty předchozí byly vymyšlené," řekl Dmitrij Peskov, tiskový mluvčí Vladimira Putina.

Jaká byla reakce na Západě?

Zdvořilé mlčení. S výjimkou webových stránek specializujících se na olympijský sport nepsalo o této kauze žádné významné západní médium, což je mimořádné výmluvné vzhledem ke skutečnosti, že celý dopingový skandál neodstartovali vyšetřovatelé, ale němečtí dokumentaristé z televize ARD, kterým se podařil vytvořit největší olympijský rozvrat od pádu Sovětského svazu téměř pouze s pomocí dvou dalších uprchlých ruských insiderů, manželů Stěpanovových.

Od té doby docházelo k soustavnému přívalu obvinění, všechny z nich byly psány bezpochyby v rámci širšího kontextu nového obrazu Moskvy na mezinárodní scéně jako darebáckého státu. Studená válka využije všechno - od Krymu přes kremloboty hlasující v US volbách až po atlety na běžeckých dráhách.

Před několika týdny publikoval Rodčenkov oblečený v lyžařských brýlích a škrabošce rozhovor pro norský televizní kanál. Jeho slova byla poté slovo od slova šířena po tuctech mediálních domů od BBC přes NYT až po Fox News.

V březnu t.r. si stamiliony lidí po celém světě naladily film Ikarus ověnčený Oscarem za nejlepší dokument, v němž byl Rodčenkov vykreslen jako hrdinný whistleblower. A podobně "zdrženliví" byli i vrcholní představitelé MOV. Mezitím americká protidopingová agentura USADA, jež dříve, navzdory tomu, že se nezúčastnila slyšení CAS, řekla, že únorové rozhodnutí (připustit některé ruské sportovce pod bílou vlajkou - pozn. edit.) "sabotovalo integritu her", že "celý ten zmatek zapáchá" a že "noční můra čistých sportovců pokračuje", nebyla schopna rychle odvolat své výroky a odvrátit se od Rodčenkova.

V každém případě zůstává RUSADA suspendována a bez akreditace pro vstup do svých vlastních testovacích center, a přestože Rusku bude povoleno soutěžit pod svojí vlastní vlajkou na OH 2020 v Tokiu, budou mít ruští sportovci v některých odvětvích snížené kvóty účastníků.

A co sportovci, jejichž jména byla očištěna?

Legkov se ruské televizi svěřil se svými pocity, když byl přinucen neúčastnit se tento rok Olympijských her navzdory tomu, že byl očištěn, protože MOV se rozhodl nepozvat žádné sportovce, jejichž jména byla spojována s dopingovými skandály, bez ohledu na vinu.

"Připravoval jsem se na Pchjongčchang jako šílenec, dal jsem tomu úplně všechno. V testech jsem měl dokonce lepší výsledky než před OH v Soči. A to všechno se v jednom okamžiku zhroutilo," řekl lyžař.

"Nikdo se s námi nebavil. Trvali jsme na své nevině od samého počátku. Přesto jsme ztratili roky našich kariér. Trénovali jsme celý život, abychom to dokázali," řekl televiznímu kanálu RT Maxim Vylegžanin, který v Soči vybojoval tři stříbrné medaile a měl je podle stejného rozhodnutí tento rok vrátit.

Co bude dál?

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov říká, že Rusko "ochrání čisté sportovce", zatímco bývalý ruský ministr sportu a hokejová legenda Vjačeslav Fetisov řekl: "Teď, když máme tak pevnou pozici podepřenou fakty, máme šanci vyhrát naše kauzy u soudu." Ruská bobová federace a další jednotlivci říkají, že podají žaloby, v nichž bude jmenovitě uveden Rodčenkov.

"Je zřejmé, že McLaren pouze vzal Rodčenkova slova za bernou minci. Rozhodnutí CAS to teď potvrzuje. Vina sportovců, pokud nějaká byla, měla být prokázána důkazy. To se nestalo. Očekáváme další soudní řízení," řekl ruský ministr sportu Pavel Kolobkov.

Někteří vrcholní představitelé však říkají, že je to příliš málo a příliš pozdě, a to nejen pro ty sportovce, kteří se nemohli účastnit poslední olympiády, ale i pro ruský sport jako celek.

"Nic to nezmění," řekl Nikolaj Durmanov, bývalý šéf Ruské antidopingové agentury. "Ano, můžeme sice dostat nějaké morální zadostiučinění, ale ruský sport byl v očích světa vykreslen v černých barvách a neexistuje nic, čím bychom v této generaci mohli očistit jeho pověst. Byla to informační válka, která proti nám byla vedena."

Už v únoru zažalovaly tři bývalé ruské biatlonistky Rodčenkova za to, že "lhaním vážně poškodil a zničil jejich sportovní kariéru". Olga Zajcevová, Jana Romanovová a Olga Viljuchinová, všechny ze seznamu očištěných sportovců, se obrátily na americký Nejvyšší soud s žalobou, ve které žádají od Rodčenkova odškodnění ve výši 30 mil. USD.

Rodčenkovovi advokáti zareagovali protiakcí - žalobou proti Michailu Prochorovovi. Současný vlastník basketbalového týmu Brooklyn Nets byl v roce 2014 prezidentem Ruské biatlonové asociace a ve sporu finančně a právně podporuje bývalé biatlonové závodnice. Rodčenkovovi právníci mají podezření, že se "nepodloženou žalobou pouze snaží odhalit místo pobytu jejich klienta", který se skrývá ve Spojených státech na utajeném místě pod ochranou federální vlády.

Zdroje:
Aktuality.sk
Fontanka.ru
New York Law Journal
NBC News
RT.com
SVK Press
TASS
The Duran


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 750 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!