V roce 2014 jsme psali celkem dosti čtivý článek nazvaný Technologické zaostávání aneb Důvod válek vedených Západem. Mezitím se napsalo fůra článků o korporátním fašismu a na stole máme čerstvý případ firmy Huawei. V klasickém a již zcela zavedeném scénáři USA je to tak, že špinavou práci dělají za pána jeho političtí poskoci, aby Bílý dům zůstal bílý. To byl případ zatčení spolumajitelky Huawei v Kanadě a to za podezření v obchodů s Íránem. USA jednostranně vyhlásily embargo proti rozhodnutí RB OSN, která jej naopak zrušila, protože Írán se podrobil kontrole jaderných zařízení. Takže Kanada udělala naprostou špinavost a ví o tom. A čím menší země, tím špinavější úkoly na ni připadnou, protože je malá a nemůže se bránit, když má prodejnou politickou reprezentaci. Ale nebudeme řešit českou politickou scénu a pojďme k případu Huawei. Je třeba vysvětlit, proč korporátní fašismus přestává fungovat jako kapitalismus volné soutěže. U nás to v českém mafiánském kapitalismu futrovaném dotacemi z EU ani nikdy nebylo jinak, ale ve světě alespoň částečně ano.

Revoluce zvaná 5G

Znám jedno město, kde skupina málo schopných provozovatelů wi-fi drží monopol na připojení k páteřním sítím a úspěšně zabránila jiným firmám v 10x rychlejším zasíťování celého regionu. To bylo před 10 lety a již tehdy používala skupina mladých wifinářů tržně a technologicky nejlepší techniku z Číny. A teď si představte, že toto svinstvo se snažíte udělat na Západě jako celku. Proč jsou 5G sítě důležité? Podívejte se na tento graf.



Na špici je 5G a celá pyramida je vcelku možná jen skrze 5G. Tato síť z nás udělá šťastné otroky tzv. internetu věcí: samořídích aut a chytrých domů pro blbce, virtuální reality a stahování HD filmu za jednu sekundu. Země, které přejdou na 5G, získají konkurenční výhody na 10 let dopředu. Čínský pětiletý plán předpokládá investice 400 miliard dolarů do 5G. Frekvence 5G je 20krát rychlejší než 4G, zpracovává milion připojení na 1 km2 s milisekundovou latencí, účinněji využívá napájení a rádiové frekvence se stahováním 20 gb/s, což umožňuje stavět inteligentní továrny a inteligentní města. A teď se podívejte na počet patentů, které vlastní země na 5G sítě.



A je to jasné, kdo v této technologii vede a proč. V zasíťování 5G na počet obyvatel sice zatím vede Japonsko, protože to není problém udělat ve velkých městech. Ale Čína už předehnala Německo a to plošně na velké vzdálenosti, protože mají nejlepší technologii.



A k tomu ještě horšímu pro korporátní fašismus Západu, což je plánovaný prodej těchto technologií na trhu. Podívejte se na krátkou úsečku Číny, protože ta mluví za vše.



Firma Huawei je prozatím jediná, která dala na trh telefon s čipem na 5G sítě. US-kyselé jablko to plánuje asi tak za rok. V roce 2018 Huawei představila první čipovou sadu základních stanic 5G Tiangang, která umožňuje první připojení na sítě 5G. Tiangang zlepšuje aktivní anténní jednotky (AAU) a snižuje hmotnost základních stanic 5G o polovinu. Huawei dodala více než 25 000 základních stanic po celém světě, nasadila 5G sítě ve více než 10 zemích a v roce 2019 nasadí 5G do 20 zemí. To je ten důvod, proč má tato firma problémy na Západě, viz příklad mých kamarádů s wifi.

A teď to ještě horší, viz tento článek z Anandtech. Společnost HiSilicon je jediná společnost, která poskytuje kvalitní konkurenci proti západnímu Qualcomm a v některých oblastech je první. Huawei používá 7 nm Ascend 910 jako čipovou sadu pro datová centra. Jejich křemík je dvakrát tak silný jako Nvidia v100. Podobně platí, že 7nm ARM procesor Kunpeng 920 zvyšuje rozvoj výpočetní techniky ve velkých datacentrech, distribuovaných úložištích a scénářích aplikací ARM o 20% proti konkurenci. Bavíme se o procesorech do mobilu, což je klíčový segment trhu s procesory. A teď k mobilům Huawei. Procesor Kirin 980 je prvním komerčním 7nm systémem (SoC) na světě a používá jádra Cortex-A76, jednotky duálního zpracování, GPU Mali G76, modem LTE 1,4 Gbps a podporuje rychlejší paměť RAM. S o 20 % rychlejším výkonem a o 40 % nižší spotřebou energie ve srovnání s 10nm systémy. Tento nyní prodávaný procesor do mobilu má dvojnásobný výkon proti Qualcomm's Snapdragon 845 a proti Apple A11, přičemž spotřebovává o 40 % méně energie. Zmíněný patentovaný modem společnosti Huawei má nejrychlejší Wifi na světě a jeho přijímač GPS pracuje na frekvenci L5, která dodává polohování s přesností na 10 cm a podporuje rychlost až 1,4Gbps a 2 133MHz LPDDR4X RAM.

Když se prohrává ve volné soutěži, tak...

Laikovi tato čísla mnoho neřeknou, ale znamenají, že Západ částečně zaspal v prakticky nejdůležitějším segmentu high-tech. V korporátním kapitalismu svoláte otroky z rozvojových zemí typu Česka a pustíte se do práce, přičemž si rozhodující strategický vývoj necháte doma. Ale v korporátním fašismu začnete studenou technologickou válku a pilně připravujete její horkou variantu. A její výkop provedete tím, že vezmete jako rukojmí dceru majitele společnosti Huawei. To je dobrý začátek na rozpoutání globálního konfliktu, ale slavíme 75. výročí bitvy u Stalingradu.


Je jasné, že nikdo nemá čas se dívat na hodinový film. Ale je lépe ho vidět doma na 5G, než něco podobného prožívat v zákopech horké války proti Číně a Rusku dohromady.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!