…A měsíček Červen sedl na nejvyšší křeslo a kolem ohně najednou vše rozkvetlo, jahody dozrály a Maruška si natrhala plný hrníček...

Když já chci v lednu jahody, nemusí měsíček Leden z trůnu. Mohu si koupit jednu z mnohých krabiček jahod vystavených v krámcích na hlavní ulici. Na pult krámku je prostě přinesla neviditelná ruka trhu. Nemají sice takovou chuť jako ty v létě ze zahrádky a nemají tolik minerálů, ale jsou velké, červené, svádivé, jedna jako druhá. Tak si žiji vesele jako v pohádce a dokud neumřu, budu tam žít pořád.

Tak ještě jednou.

Než jsem šel navštívit dceru s vnoučaty, rozhodl jsem se koupit jim krabičku jahod. Byl konec ledna a teplý jemný déšť propadával smogem na moji hlavu a lehce zamlžoval moje brýle. Když je koupím, možná tím pomohu jejich producentům někde v dáli v teplých zemích, říkal jsem si. Když je nekoupím, neviditelná ruka trhu je vyhodí, aby ceny mohly zůstat vysoké. Konec konců něco by dědové měli vždycky přinést. Když si vnoučata jahod moc nevšímala, jednu jsem slupnul.

Chutnala jako nezralý banán, co jsem kdysi utrhl jen tak ze zvědavosti z čísi zahrádky na Kanárech. Stanislav Lem v knize Futurologický kongres (The Congress, film) popisuje pomalý proces poznávání reality jako zbavování se drogové závislosti. Zpěvák a básník Kryl to řekl slovy "My nejsme na kolenou, ryjeme držkou v zemi". Připadám si jako muzikant na Titaniku, a chtěl bych vědět, jak se cítí ostatní. Vidím a cítím tu svádivou svobodu nabývat věcí jen proto, že si je zatím mohu dovolit. Poslouchám přitom Slavoje Žižeka o nepravdivé identitě.

Vím, že se už rychle blíží okamžik, kdy náklady na lékařskou péči o moji osobu přesáhnou můj příjem. Mám školení z dialektiky, tak to zatím zvládám. Na plastikové láhvi s vodou na pití čtu OBSAH TUKŮ 0.00%. Na vlasovém šamponu čtu VEGANSKÝ RECEPT. Zubní korunka mě přišla na 18 000, asi bych si ty olivy měl kupovat bez jader. Nebo si koupit nové brýle na blízko. Prý I Izrael poletí na odvrácenou stranu Měsíce. Výborně, ale raději bych měl levnější brýle na čtení, když už jsou jenom z plastu.

Vlastně si ani nepamatuji, jak ta pohádka dopadla. Asi dobře, vždyť je to pohádka z našich luhů a hájů.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!