Komentovat studenou válku dvou velmocí je potěšující věc, zvláště pro pesimisty. My v posledních časech radostí ani nespíme, jak to na milém světě krásně vypadá. Dokonce i čeští presstituti nyní přiznávají, že po regionálních válkách a západním terorismu máme hospodářskou krizi, o které my už píšeme půl roku. Ale nyní se mohou po krachu četníkování jedné světové velmoci zaradovat i optimisté. Ale je třeba jim vysvětlit, proč se mohou radovat.

Golany veřejné a neveřejné

Začněme tím hlavním, což je postupný rozpad amerického impéria. Nedávno jsem měl rozhovor se známým, který vidí situaci na Golanech jako US-okupaci na věčné časy. Trump svým dekretem velkoryse předal toto cizí území nelegálně okupované Izraelem této okupační velmoci. Opravdu zajímavý postup, hodný amerického génia. Dodnes je platná rezoluce RB OSN 497 jednohlasně schválená i od USA dne 17. 12. 1981. Text říká, že anexe Golan provedená Izraelem je a cituji originál rezoluce "null and void and without international legal effect". Jinak řečeno, okupace Golan je zcela nulitní a nemá pro mezinárodní společenství žádný právní význam. A teď US-impérium popřelo samo sebe a dalo dekretem toto nezákonně okupované území Izraeli na věčné časy.

Jsem ze starší generace, zažil jsem ruské tanky v roce 1968 a vím, jak dlouho trvají dekrety na věčné časy. Jenže situace Izraele vůbec není růžová. Prohráli válku v Sýrii, jimi podporovaní teroristé mají zlomený hřbet a bez amerického koncentráku v al-Tanfu by už dávno v tomto teritoriu nemohli přežít. Sen o "buffer zones" ovládaných teroristy je pryč, i když trval hezkých 7 let. Viz naše starší články a toto heslo. A protože Izraelci terorizovali na syrské straně skrze jimi podporované teroristy také zdejší Drúzy, tak mají problém navíc. Celá desetiletí se snažili Drúzy na Golanech uplatit nejrůznějším blahovolným způsobem, ale poslední roky prohráli vše. Izraelci si vybrali terorismus a okupaci a mají ji mít. Podívejme se na výsledky voleb do místních okupovaných samospráv, které proběhly nedávno, Výsledky z drúzských vesnic na Golanech mluví za vše. Viz Twitter nezávislé blízkovýchodní novinářky (@Nour_Samaha).



Když jste diktátor, tak volby jsou 99 procent nebo nula, což je zde jasně vidět. Ale prohra v Sýrii pro Izrael znamená, že má na krku vítěznou syrskou armádu. Ta se naučila pod ruským vedením a s ruskými zbraněmi bojovat, a výborně bojovat. Vedení SAA jasně řeklo, že si Golany vezme zpět, protože na to má mezinárodní mandát. A nyní se podívejte na video přímo z Golan, jak zdejší obyvatelé protestují pod izraelskou okupací proti Trumpovu dekretu.


Pro neznalé uvádím, že státní vlajky jsou syrské, tedy Asadovy Sýrie. Takže je třeba přestat měřit dvojím metrem a po záboru Krymu je třeba mluvit o záboru Golan. Připomeňme, že po ruské okupaci Krymu hlasovalo více než 96% zúčastněných voličů při volební účasti 83% pro připojení k Rusku v referendu roku 2014. Volby vypsané Izraelem pro místní okupované samosprávy máte nahoře. O autonomii Golan se žádné referendum nevypisovalo, a nikdy vypisovat nebude.Tam rozhodne válka, jako vždy.

Okupované území Golan nechce dobýt zpět kabaretní armáda Asada z doby před deseti lety destabilizačně řízená francouzskými poradci, ale vítězná armáda ruského typu. A k tomu jí velí palestinští generálové a jejich vojenské jednotky, protože Asadův režim velkoryse umožnit žít Palestincům v Sýrii po vyhnání z Izraele. Tato palestinská armáda dobývala Aleppo a zdejší uprchlické tábory očistila od teroristů. Nyní se začali do země osvobozené SAA masově vracet první uprchlíci, ale o tom naši presstituti cudně mlčí. Dále mají Izraelci na krku íránské jednotky v Sýrii a Hizballáh, obojí pod ruskou ochranou, neb to jsou cenní spojenci v boji proti mezinárodnímu terorismu podporovanému Západem. A opět platí, že rezoluce RB OSN 2254 (2015, tzv. Road map) umožňuje legální pobyt ruských a spřátelených vojsk v Sýrii a byla schválena syrskou vládou. A vítězný Asad jasně řekl, že Írán a Hizballáh jsou jeho spojenci, zatímco Izrael, Turecko a USA jsou okupanti a jsou v zemi nezákonně. Takže Rusové vyhráli válku dvakrát: vojensky i diplomaticky. Sýrie má volné ruce k tomu, aby všechny okupanty postupně dostala ze země a začíná Tureckem. Takže místo dvacetiletého klidu na Golanech je Izrael po politickém debaklu obklíčen z obou stran a USA hrají po vítězství Asada v tomto konci světa druhé housle. Jistěže je možné vydávat velkohubé dekrety, ale ty mají asi takovou cenu, jako mělo naše přátelství se Sojuzem "na věčné časy".

Když dva dělají totéž...

Situace kolem Golan ukazuje důvod, proč jako pesimista jsem trochu zachmuřen, a proč naopak může ožít optimista. Spojené státy se chovají jako odcházející impérium se všemi současnými prohranými válkami od Vietnamu až po dnešek dosti neuvěřitelným způsobem. Rusové po výprasku v Afghánistánu a po rozpadu impéria v roce 1990 zvolili nízký profil a provádějí světovou politiku hodnou šachového velmistra. USA se chovají jako urvaní z řetězu. Nebudeme teď komentovat Sýrii, ale Venezuelu. Rusové nechtějí skončit v Jižní Americe jako nenávidění "gringos", kteří zde pod vedením CIA celá desetileté beztrestně vraždili, svrhávali demokratické vlády a rabovali zdejší státy. To je vidět na Kubě, kde v klidu probíhá přechod Castrova režimu do nové podoby a Rusové jsou po odpuštění miliardových dluhu vítanými přáteli. Viz heslo "Kuba".

Proto do Venezuely přiletělo minulý týden pouze 99 ruských poradců (a ne sto), které ovšem vede náčelník pozemních vojsk Ruské federace. To je druhá nejvyšší šajba v ruské armádě. Napadnout a nechat zabít tohoto generála je sice možné a jistě i nějak proveditelné, ale následky by byly zoufalé. Venezuela by kompletně spadla pod ruské vedení s nadšeným souhlasem místního obyvatelstva, jako kdysi Castrova Kuba. Takže Rusové provádějí vynikající imperiální politiku. Ve zbrojení mají nad USA asi 10 let strategickou převahu a tu nyní projektují skrze své vojenské osobnosti tam, kde mají ekonomické a strategické zájmy. A v tom jim sekunduje Čína, viz její pomoc Venezuele za prodej surovin a ropy. A stejně to Rusové udělali v Sýrii. Bojová morálka jejich početně slabých jednotek je dnes s obdivem citována i jejich teroristickými nepřáteli. V několika případech ruští vojáci raději volili smrt, než aby je zajali teroristé. To se o amerických žoldnéřích, bojujících s teroristy říci nedá.

Americká "diplomacie" ve Venezuele skutečně vyráží dech, je to čistá paranoia. Převrat přes nastrčenou místní politickou figurku ani ne, to byla standardní operace typu jihoamerické větve CIA. Zajímavé bylo pokračování této komedie. Američané ve světě svévolně zabavili 30 miliard dolarů aktiv venezuelského státu, pak za ně koupili za 30 miliónů humanitární pomoc a tu dali za 300 tis. do kamiónu a ten nechali na hranicích za 3 tis. dolarů zapálit jejich vlastními najatými provokatéry. Tím vznikl potřebný casus belli a mediální tartas presstitutů. Americký šéf zamini tvrdí, že na "jejich" západní hemisféře nemají Rusové co dělat a nenápadně hrozí jaderným útokem typu, že "všechny možnosti jsou otevřené". Necháme bokem zatím neověřené sabotáže produkce a rozvodu elektřiny. Jistěže tato doktrína boje v USA oficiálně existuje, viz tento článek o strategii zvané "Nitro Zeus", která existovala už v roce 2016 za prezidenta Bushe. A šéf Pentagonu tvítuje svému kolegovi ve Venezuele na způsob vlády Trumpa, aby to zabalil, dokud je čas, a zmizel ze země. Výsledky této politické paranoie odpovídají "úspěchu" Izraelců v golanských volbách. USA uplatili asi po 20 tisících dolarech pár běženců z armády a ti si nyní stěžují, že je jejich chlebodárci nechali na holičkách v Kolumbii. To je samozřejmé, protože v dalším kole mají dělat národně osvobozenecký teror ve stylu klasické proxy-války. Pak budou placení měsíčním žoldem jako teroristé a SDF v Sýrii. A možná jim CIA umožní pašovat kokain do USA, jako to dělala v případě jiných guerillových bojůvek.

Jak se válčilo za Čepičky

Takže to opět shrňme. Třetí světová není na obzoru, protože Rusové jasně řekli, že nejprve vymlátí velitelská centra a zdroje moci jednoho procenta. Pak se Západ sesype, protože z 99 procent zdejších obyvatel válku nechce, nemají k ní nejmenší důvod. Rusové a Číňané kolonizují svět ekonomicky a přes dodávky surovin, viz plyn přes Severní proud do EU. A to je normální kolonizace, kterou Západ prováděl po celém světě celá staletí, ale přitom si dané země podrobil vojensky. O to se nyní USA zcela vehementně snaží ve Venezuele a dělají to tak prasácky, že o tom naši presstituti raději ani nepíší. Zda budou dělat Rusové klasickou kolonizaci na způsob Západu a USA, není jasné, ale lze to předpokládat. Asi by to neskončilo jen německým montovnami jako dnes.

Proto potřebujeme solidní evropskou armádu jako odstrašující element pro udržení nezávislosti na USA i a na Rusku. Víc není třeba, protože pro Rusy by válka znamenala větší ztrátu než současné zisky z obchodu s EU. Nač riskovat válku, když totéž dostanu za prodaný plyn. A Rusové nepotřebují z Evropy suroviny, ale naopak high-tech práci, a to nelze na zničené zemi požadovat. Zato americké impérium začíná ztrácet opravdu hodně, protože korporátní fašismus jednoho promile paranoických asociálů není ve světě příliš oblíben. Viz články o pádu dolaru, které souvisí s touto politikou (Hlavní nepřátelé Česka aneb Jak se kompostuje dolar). Proto je třeba doma vytvořit černou a zcela bezednou díru na peníze zvanou Pentagon. Pak je třeba vést po světě trvalé a všudypřítomné lokální války, které zničí "nepřátelské" země a potlačí v nich demokracii. Pak je jasné, že v politice "rozděl a panuj" sem přijdou americké základny a klasická mocenská kolonizace, o kterou se nyní USA snaží ve Venezuele. Mimochodem, o tom právě byly slovenské prezidentské volby a americké základny to vyhrály. Viz nelíčenou radost našeho korporátního tisku.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!