Vražda íránského národního hrdiny, generála Kásima Sulejmáního, v blízkosti bagdádského mezinárodního letiště, kterou na přímý rozkaz presidenta Trumpa provedlo americké letectvo, znamená porušení všech zásad mezinárodních vztahů. V parodické formě to asi zatím nejlépe vyjádřil Ladislav Větvička ZDE.

"Bylo to horší než zločin, byla to chyba," řekl legendární ministr vnitra Fouché poté, co dal Napoleon zabít vévodu d´Enghiena, a určitě to bylo první, co napadlo mnoho politiků a komentátorů poté, co se dověděli tuto informaci. Podle mého názoru se nejedná o chybu, ale o zvrácený způsob marketingu vojensko-průmyslového komplexu, který v současnosti ovládá Spojené státy. Cituji popis dronu použitého k atentátu ze zprávy na českých Novinkách:

Stroj dosahuje maximální rychlosti 482 km/h a v bojové konfiguraci je vyzbrojen čtyřmi střelami vzduch-země Hellfire a dvěma pumami GBU-12 Paveway II nebo GBU-38. Při průzkumných misích vydrží ve vzduchu až 30 hodin, při plné výzbroji 14 hodin. Dolet má 1852 km a dostup 15 240 m.


Kromě marketingu tu jde ještě o jednu věc. Demonstraci možností, jak si vynutit poslušnost. Žádný veřejný představitel na světě si po dnešku nemůže být jistý, že nebude při návštěvě země, v níž jsou americké základny, podobným způsobem zlikvidován. To je možná i důvod, že elitní západní politici zatím jako reakci na tohle zvěrstvo zvolili mlčení.

Nejsou už Spojené státy zralé na bojkot od zbytku světa?


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!