Naše činnost se týká jednak našeho spolku založeného na podporu činnosti a jednak práce redaktorů a pisatelů webových stránek. Spolek byl zřízen za účelem přímé finanční podpory webu a funguje celkem bez problémů. Máme transparentní účet s příjmy i výdaji, takže se můžete sami podívat, jak jsme hospodařili za rok 2019. Celkem 4 autoři dostali honorář 3 tis. Kč, protože psali pravidelně celý rok. Zbytek vašich darů slouží k průběžným platbám providerovi a další běžné činnosti spojené s bezpečností a údržbou webu. V kase zůstalo kolem 25 tis., což by nejhorším případě stačilo na celý rok holého provozu. Pořád platí základní teze redakce, že budeme psát prakticky zadarmo, protože to bereme jako naši občanskou službu a výraz naší svobody. Ale web ze svého provozovat nechceme. Pokud by se nenašlo dostatek prostředků z Vašich darů na základní provoz, tak to chápeme jako výzvu, že jsme zbyteční a zařídíme se podle toho. Proto děkujeme všem pravidelným přispívatelům. Rádi bychom je pozvali na setkání s redakcí, ale to bychom museli opravdu vědět, že někdo má chuť přijet, nejspíše do Prahy.

Redakce webu a spolku se sešla v roce 2019 asi čtyřikrát, vždy prakticky na celý den. Hlavní témata byla jasná. Určení hlavní linie webu, rozdělení rubrik a psaní, nábor nových autorů, kteří umí psát, mají co říci a budou to dělat zadarmo jako my. Že se nikdo nehrne, je celkem jasné, ale i tak jsme loni získali dva pravidelné přispívatele a dnes už redaktory, což je Aleš Macháček (ekologie) a Jiří Vyleťal (domácí zprávy). Apel na psavce platí pořád, protože většina z nás chodí do práce, má rodiny a dělá i mnoho dalších věcí. Píšeme pouze originální články, nebo zveřejňujeme překlady. Pořád platí naše úvodní pravidlo dané při založení webu. Kdo chce publikovat na našem webu, ten musí napsat článek výhradně pro nás, a ne současně pro další weby. Jsme originální a chceme tak zůstat. A jsme rádi, pokud se pak naše články přetiskují a citují, pochopitelně s uvedením původního zdroje.

Na začátku roku 2019 jsme dodělávali resty z loňska, které se týkaly hlavně tematických čísel v roku 2018. Letos jsme na tom podobně. Zbylá tematická čísla za rok 2019 a celkové shrnutí článků za celý rok máme nachystáno a doufáme, že přijde brzo na web. Nyní se podívejte na přehledy návštěvnosti, začněme počtem jednotlivých návštěvníků podle individuálních IP za měsíc. Ve statistice není zahrnutý prosinec, který v momentu analýz ještě nebyl úplný.



S návštěvou jsme šli proti loňsku dolů, a to ze dvou důvodů. Měli jsme méně času na psaní, což se projevilo menším množstvím článků. Druhým důvodem je úprava vyhledávacího algoritmu Google a nejspíš i dalších tzv. "sociálních sítí", která se týkala všech tzv. "nepřátelských webů" od USA až po Česko. Velkým nezávislým občanským webům v USA a jinde snížila návštěvnost až o 15-20 %, protože korporátní vyhledávače jejich výsledky nezařadily na patřičná místa ve vyhledání a posunuly je hodně dozadu. V našem případě si nejsme jistí, zda se změna nějak projevila na přímé návštěvnosti, protože většina našich čtenářů jsou pravidelní a klikají na web přímo. Ale změna je v tom, že Google nedává při vyhledávání odkazy na naše originální články na webu a místo toho cituje jiné, "konformnější" zdroje, které článek převzaly. Umělá inteligence má třídní charakter jednoho procenta globální oligarchie, viz náš starší článek. Druhá statistika ukazuje individuální denní návštěvníky za celý rok.



Počet není závratný (cca 50 až 350 za den), ale nemusí pršet, jen když kape. A ono kape, protože nám systematicky roste počet návštěv na starších a důležitých článcích, které se postupně dostávají přes hranici 10 tisíc kliků. Vliv těchto článků je už celkem velký, protože na ně různým způsobem reaguje buď mainstreamová propaganda, nebo jiné nezávislé weby. Ty ve vší počestnosti (a bohužel anonymně) využívají a pozměňují naše analýzy. Ale to je v pořádku, ať se dobré myšlenky šíří... Nebo ať se lže, ale ať je to vidět.

Hlavní témata jsou nastavena stabilně, tj. ekonomika, Blízký východ, USA a EU, zásadní změny ve světě, Rusko, Ukrajina, ekologie, domácí zprávy. Více se věnujeme rubrice "Krátké zprávy", kde podáváme odkazy na zajímavé články z jiných webů. Přehled témat a článků za rok 2019 ukazuje jasně hlavní osy našeho zájmu. Za redakci chceme sledovat historii dějů, protože jen tak je možné zhodnotit dlouhodobý vývoj. S odstupem času je také jasné, zda byla naše hodnocení správná. Propaganda dělá pravý opak a za měsíc čtenář neví, co se stalo. Korporátní trubka zavelela a koňský povoz s propagandou zase otočil směr. To není naše linie a na webu najdete všechny články od založení webu v roce 2013, a dokonce i výběr z předešlého dnes již zaniklého webu (umlaufoviny.com) z předešlých let.

Obraz světa se nemění nijak rychle, většinou v rozmezí několika let. Pokud byly původní analýzy udělány dobře, tak se na dobrých základech může i dobře stavět. Příkladem je námi podaný vývoj v Sýrii a na Blízkém východě, nebo vývoj na Ukrajině. Pro rok 2020 nečekáme žádné dramatické změny. Jsme většinově pesimisté a pevně věříme v negativní schopnosti neoliberalismu a korporátního fašismu. Zatím nás oba vládnoucí výtečníci nezklamali a svět se celkem logicky posunuje k horšímu. Po běžící finanční krizi přišla hospodářská krize, pokračuje tunelování států a EU jedním procentem oligarchie, roste mezinárodní napětí a tzv. "změny režimů" postupně povedou k dalším proxy-válkám. Možná to bude i jinak a jsou místa ve světě, kde lze čekat i nadějnější vývoj. Česko to asi nebude, pasivita, lhostejnost a cynismus občanů jsou příliš velké. Rádi bychom již založená témata pojednávali více systematicky a pravidelněji. Ale jak se zatím zdá, budeme rádi, pokud nastavenou laťku z roku 2019 udržíme alespoň na stejné publikační úrovni.

Děkujeme za Vaši přízeň a těšíme se na další spolupráci v roce 2020.

Redakce webu e-republika


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 500 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!