Po schválení prvního balíku tzv. pomoci (viz náš článek USA: Senát přijal zákon o gigantické "záchraně" ekonomiky) zákonodárci obou velkých podnikatelských stran ve Sněmovně Reprezentantů drtivou většinou schválili dne 23. dubna zákon nazvaný Paycheck Protection Program and Health Care Enhancement Act. Přitom podnikli veškerá opatření k zajištění vlastní bezpečnosti a blahobytu, na rozdíl od absence takových opatření pro zaměstnance nemocnic, pracovníků Amazonu, prodavaček v obchodech, dojíždějících do práce a pracovníků v průmyslu. Demokraté a Republikáni se sešli v Senátu a hlasovali 388 hlasy pro, 5 proti a jeden se zdržel. Schválený zákon šel na stůl prezidentu Trumpovi pro podpis ještě ten večer.

Tři Republikáni, kteří hlasovali proti, jsou představitelé ultra-pravicového Freedom Caucus, čtvrtý Republikán hlasoval proti z procedurálních důvodů. Jediná Demokratka hlasovala proti, což byla Alexandria Ocasio-Cortézová z New Yorku. Ocasio-Cortezová měla emotivní vystoupení proti Republikánům s tím, že ani jedno ustanovení zákona nepomáhá normálním lidem z ulice. Všechny ostatní členky tzv. "socialistické skupiny" (Ayanna Pressley, Rashida Talib a Ilhan Omar) hlasovaly pro zákon. Mluvčí Sněmovny Nancy Pelosiová, kterou Ocasio-Cortezová tituluje jako "medvědí mámu", tvítovala hned po schválení zákona, že jde o historické hlasování ve shodě obou stran. Balíček je prý zásadním opatřením pro ochranu rodin po celé Americe a pro zajištění malých podniků, aby měly přístup ke finančním zdrojům, které potřebují.

Bohužel, i druhé kolo pomoci má daleko k tomu, aby podpořilo rodiny a zajistilo platy pracujícím v ohrožených podnicích. Stejně jako u prvního balíku i zde platí, že z něj budou čerpat hlavně velké podniky a banky na Wall Street, které na těchto půjčkách nahrabou miliardy. Drtivá většina rodinných a soukromých malých podniků - restaurace, holičství a kadeřnictví, salony krásy, čerpací stanice, atd. - neobdrží ani halíř.

Centrální ustanovení zákona je tzv. Paycheck Protection Program (PPP), který byl navýšen o 310 miliard dolarů pro další financování. Počátečních $349 miliard přidělených na program bylo údajně zaměřené na pomoc podnikům s méně než 500 zaměstnanci a na udržení jejich pracovníků na výplatní listině po dobu osmi týdnů. Peníze došly do dvou týdnů a drtivá většina žadatelů z malých podniků vyšla naprázdno. Pouze 6 procent malých podniků dostalo tento vládní úvěr.

Ale pak se ukázalo, že velké restaurační řetězce, jako jsou Ruth’s Chris Steakhouse, Shake Shack a Potbelly, každý s více než 5000 zaměstnanců a stovkami milionů v příjmech, dostaly hlavní pomoc, kterou rozdělovaly banky na Wall Street v čele s ministrem financí (Steven Mnuchin). Na pomoci se dále přiživovala Small Business Administration (SBA), která dávala úvěry a vybírala lukrativní poplatky. Tyto společnosti získaly mezi 10 až 20 mil. USD na poplatcích z půjček a velké banky nahrabaly zhruba 10 miliard dolarů na poplatcích.

Půjčky obdržely i další milionářské a miliardářské firmy. Největšími příjemci byly dvě propletené realitní investiční trusty, Ashford Hospitality Trust a Braemar Hotels & Resorts, které získaly celkem 53 milionů na půjčky. Firma ovládá více než 100 luxusních nemovitostí, včetně hotelů jako Ritz Carlton Atlanta. Společnosti samy sebe jako oslavují jako "ztělesnění Jižanského luxusu". Rezervace na jednu noc začíná na $341, rezervace pro Panorama Suite jde na $3,000.

Tento podvod spáchaly obě partaje a vůdce Senátní většiny, Chuck Schuemer z New Yorku. Ten si pohlídal, aby velké společnosti získaly nepřiměřený podíl z půjčky. The New York Times ve čtvrtek oznámil, že poskytnutí půjčky v rámci CARES Act bylo napsáno tak, že umožňuje restauracím a hotelovým řetězcům přijímat tyto "small business" PPP půjčky, pokud v jejich pobočkách je momentálně zaměstnáno méně než 500 lidí. Tento trik vyjednal Schuemer a pravicový Republikánský předseda senátního Small Business Committee, Marco Rubio z Floridy. Schuemer se nazývá "senátor Wall Streetu" a je jedním z největších příjemců podpory v hotovosti od bank na svou volební kampaň. Podle OpenSecrets.org mezi lety 1989 a 2016 získal téměř 600,000 USD od Goldman Sachs.

Před čtvrtečním hlasováním Sněmovny, ve snaze udělat aspoň nějakou politickou "damage control", ministr financí Mnuchin a SBA oznámili, že stanovili nové "pokyny" pro PPP půjčky. Údajně od půjček v rámci nového zákona odblokují velké firmy s alternativní úvěrovými zdroji. Mnuchin oslovil restaurační řetězce a další velké firmy, které obdržely půjčky v prvním kole, ať prý vrátí peníze, nebo budou vyšetřované.

Jenže to je jen další velký podvod. Schuemer, Pelosiová, Mnuchin a spol. dobře vědí, že těch 310 miliard dolarů na nových půjčkách bude vyčerpáno během několika dní. Takže malé firmy zůstanou na holičkách a většina malých podniků bude ohrožena přímým bankrotem. A dokonce i pro podniky, které dostávají půjčky, tyto peníze pokryjí mzdy, nájemné a zařízení za pouhých osm týdnů. Pandemie a hospodářský pokles bude trvat mnohem déle, což vede k zavření desítek tisíc, ne-li milionů malých podniků a k trvalému propouštění milionů pracovníků.

Návrh zákona také obsahuje pouze 75 miliard dolarů pomoci nemocnicím a směšných 25 miliard dolarů vyčleněných pro testování na COVID-19. V návrhu zákona není vůbec žádná pomoc na podporu státních a místních vlád, které čelí obrovským deficitům a připravují plošné zrušení financování škol, zdravotní péče a dalších základních služeb, snížení pracovních míst a odebrání důchodů státních zaměstnanců.


Článek US House overwhelmingly passes $484 billion “relief” package, refilling corporate slush fund vyšel 24. dubna na webu World Socialist Web Site.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 250 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!