Prolog

Berta Cáceresová získala v roce 2015 prestižní Goldmanovu cenu za ochranu životního prostředí neboli "zelenou Nobelovu cenu" za vedení vítězného odporu domorodých obyvatel proti výstavbě přehrady Agua Zarca. Jako aktivistka pomohla sjednotit honduraské lidové hnutí do společné fronty odporu proti pravicovým režimům, které se chopily moci poté, co honduraské bezpečnostní síly provedly v roce 2009 převrat. Násilné předání moci s sebou přineslo vražedný nárůst obecního a státního násilí a vysloužilo si veřejné odsouzení Obamovy administrativy, ačkoli ministerstvo zahraničí jej nikdy oficiálně neklasifikovalo jako vojenský převrat. Hluboké vazby honduraských sil na Spojené státy byly dobře známé a pozdější zprávy odhalily, že tehdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová usilovala o komunikaci s prozatímní vládou po převratu.

V následujících letech došlo v Hondurasu k desítkám vražd obránců půdy a vody, z nichž mnozí byli obyvatelé převážně domorodého původu, kteří se postavili proti projektům těžby, zemědělského podnikání a výstavby přehrad, jež by je podle jejich tvrzení vyhnaly z jejich půdy. U mnoha z těchto projektů chyběla “consulta previa” neboli předchozí konzultace s domorodými skupinami, jak vyžadují mezinárodní úmluvy, jichž je honduraská vláda smluvní stranou. Přesto tyto projekty získaly podporu nadnárodních finančních institucí, jako je Světová banka, Meziamerická rozvojová banka nebo - v případě projektu Agua Zarca - nizozemská FMO. Společnost DESA, která byla založena krátce před převratem v roce 2009 a brzy poté získala zakázku na projekt Agua Zarca, byla ve společném vlastnictví Castilla - podnikatele a bývalého důstojníka honduraské armádní rozvědky s americkým vzděláním - a mocné rodiny Atala Zablaha. Když FMO souhlasila s poskytnutím půjčky na projekt Agua Zarca, uvedla, že peníze půjdou dodavatelům, kteří staví přehradu, a nikoliv samotné společnosti DESA, ani na žádnou transakci s přidruženou společností. (ZDE a ZDE)

Vražda Berty Cáceres

Po jednom z vyčerpávajících protestů proti stavbě přehrady, v pozdních večerních hodinách do bungalovu „Utopia“ vlétlo komando a zavraždilo Bertu Cáceres. Po měsících a letech výhrůžek smrtí, zastrašováním všeho druhu k tomu nakonec přece jenom došlo.

V listopadu 2018 soud rozhodl, že vraždu si objednalo vedení přehradní společnosti Agua Zarca, Desa, kvůli zpoždění a finančním ztrátám spojeným s protesty vedenými Cáceresovou.

Více než rok po vynesení rozsudku o vině dostali čtyři placení nájemní vrazi - Elvin Rapalo, Edilson Duarte Meza, Óscar Torres a Henry Javier Hernández - každý 34 let za vraždu. K 16 letům a čtyřem měsícům byli odsouzeni také za pokus o vraždu Gustava Castra, mexického ekologa, který byl při stejném útoku postřelen, ale přežil díky tomu, že hrál mrtvého. (ZDE a ZDE)

Odsouzení dalšího ze strůjců

Roberto David Castillo, bývalý prezident společnosti Desarrollos Energéticos S.A. (DESA) a důstojník vojenské rozvědky s výcvikem ve West Pointu, byl shledán vinným z vraždy domorodé honduraské obhájkyně půdy Berty Cáceresové. Vrchní soud v Tegucigalpě vynesl rozsudek 5. července 2021 po 49denním procesu, v němž obhajoba a obžaloba předložily důkazy, znalce a svědectví obětí. V procesu byly předloženy stovky záznamů, rozhovorů a audiozáznamů, které odborní svědci z úřadu státního zástupce prokázali jasnou roli Castilla v dlouholetém pronásledování, sledování a kriminalizaci Berty Cáceresové a členů COPINH.
Castillo zastával vedoucí pozice a měl finanční podíly v několika společnostech mimo DESA, například CONCASA nebo PEMSA. Tyto společnosti neposkytují téměř žádné informace o své činnosti.

Castillo byl odsouzen k 22 letům a šesti měsícům vězení.

A co ti další?

Dějiny se opakují, protože všechny války jsou válkami bankéřů.
Květa Pohlhammer Lauterbachová

A nejsou to jenom války, ale také jednotlivé vraždy, sametové a barevné revoluce.

Dva dny předtím, než byla Berta Cáceresová v Hondurasu zavražděna, uvolnila nizozemská banka FMO prostřednictvím offshorového účtu konkrétní společnosti něco přes 1,7 milionu dolarů. Tato banka se dva roky před tím zavázala financovat kontroverzní honduraský projekt přehrady Agua Zarca. Projekt přehrady vedla společnost Desarrollos Energéticos Sociedad Anónima (DESA), na níž se podíleli David Castillo a Daniel Atala Midence, generální a finanční ředitel společnosti. Hromada nizozemských a amerických právních a finančních dokumentů, které byly poskytnuty serveru The Intercept, poprvé odhaluje mezinárodní toky finančních prostředků ve dnech předcházejících 2. březnu 2016, kdy do domu Cáceresové vnikla zásahová jednotka a zabila ji.

FMO se pyšní tím, že investuje do chudých zemí sužovaných násilím a korupcí a že směřuje peníze do rozvojových projektů, kde "zemi ... chybí finanční infrastruktura nebo je soukromými investory vnímána jako příliš 'křehká'". Příležitost podpořit projekt Agua Zarca se jim zdála být na místě.

Závěr?

Bylo by rovněž vážnou chybou dospět k závěru, že trestné peněžní operace jsou nějakým způsobem oddělené od běžných činností globálního finančního a bankovního systému. Ve skutečnosti jsou jejich nedílnou součástí. Neexistuje žádná čínská zeď oddělující takzvané legitimní činnosti od nelegitimních. Vyšetřování souborů FinCEN totiž odhalilo, že kriminální aktivity velkých bank nejsou v rozporu se smýšlením vládních orgánů, ale s jejich aktivní spoluprací, protože jsou nedílnou součástí celého finančního systému.

E-republika.ch
Kdy nastane ten den, kdy kriminální jednání bude označeno jako kriminální a trestáno a kdy bankovní systém přestane být nositelem válek a dalších zločinů? Možná se toho nedožijeme, ale pokusit se o to musíme, zejména teď, kdy se starý finanční systém hroutí.

Související:


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!