Ekonomika českého státu je řízena plánem, bohužel jen finančním. Toto tvrzení se zdá těžko uvěřitelné, ale je pravdivé, co se skutečného plánu týče. Ten finanční plán je schvalován každý rok formou zákona. Plán výdajů a příjmů se schvaluje zákonem o státním rozpočtu. Pro poslance rutina a po ministerstvo financí hromada papíru vysoká asi půl metru. Plán výdajů a příjmů na rok 2011 je podrobný a veřejný, k nahlédnutí <a href="http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=6&amp;t=102 ">je zde</a>. Detailní tabulky jsou v příloze sněmovního tisku. Když jsou plánované příjmy nižší než výdaje, vznikne deficit. Toto mínus je vyjádřené částkou <a href="http://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=66239 ">na usnesení </a>k návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2009&#160; Tato částka je v rozpočtu kompenzována vydáním státního dluhopisu. Jak snadno se vydávají dluhopisy se můžete vidět na tomto videu.&#160; Je demonstrována praxe USA. Mechanismus v ČR je stejný jen FED nahrazuje ČNB.&#160; Nastavte si čas na liště na 3.30&#160; až&#160; 5.10




Jak vidíte opatřit si peníze touto formou je velmi snadné. Stačí jen sehnat poslance aby zvedli ruce pro usnesení schvalující toto řešení a za pár sekund je kompenzováno. Je to státem prováděné a legalizované devalvování měny. Těmto virtuálním penězům dodávají hodnotu skutečné peníze. To jsou peníze podložené existujícím majetkem, prací, oběhem zboží a surovin, tak jak to kolem sebe vidíme v reálné ekonomice.

Cenu za ředění peněz platíme formou inflace. ČNB vydává tzv.&#160; <a href="http://www.cnb.cz/cs/financni_trhy/inflacni_ocekavani_ft/inflacni_ocekavani_ft_2010/index.html ">výhled inflačního očekávání</a>. A to je odhad skryté daně, kterou platíme jako daňoví poplatníci za dělání peněz z ničeho. Všichni tedy musíme makat o něco více, abychom zaplatili tento měnový kolotoč. Peníze stále ještě mají skutečnou hodnotu a pořád představují jídlo na hromádce. Stát <a href="http://finweb.ihned.cz/c1-44815000-recko-hladce-prodalo-statni-dluhopisy-zaplati-ale-vyssi-urok ">prodává svůj dluhopis</a> nabídkou komerčním bankám a zavazuje se platit úrokem. Ten v případě bankrotujícího Řecka kolísal mezi 4,5 až 7,25 procenty.&#160; V srpnu 2010 byl u českých dluhopisů úrok mezi 3,34 - 4,5%. Vždy musíte vrátit více, než dostanete. To je princip tržní ekonomiky pracující s půjčkou a dluhem.

Stát platí takto vydávanými dluhopisy i za staré hříchy. Jsou ony pověstné bankovní záruky za krachy bank, rozfrckané peníze státních podniků i předražené veřejné zakázky. Manažerské chyby ve prospěch soukromých kapes jsou bez viníků, zatím. Ale rozhodně nejsou bez následků pro naši společnou věc. Fráze o povinnosti spravovat státní majetek s péčí řádného hospodáře slýcháme často, ale finanční ztráty i další škody se hromadí a nakonec se musí vypořádat. Viníci jsou dávno mimo a jako vždy se na nic nepamatují a za nic nemohou. Tak funguje Česká republika. Občan na takto vniklý dluh nemá žádný reálný vliv. Svým volebním hlasem žádnou z těchto popsaných transakcí neschvaluje. Kalouskova složenka adresovaná občanům patří jen vládním činitelům, představitelům státních institucí a poslancům . Ti schvalují a kontrolují a za své rozhodnutí nesou odpovědnost. Tu trestní zatím nesou pouze a <a href="http://zpravy.idnes.cz/island-chce-soudit-politiky-kteri-privedli-zemi-ke-krachu-pms-/zahranicni.asp?c=A100912_123645_zahranicni_mad">jen na Islandu</a>. Politici, kteří přivedli Island v roce 2008 téměř k bankrotu, budou vyšetřováni zvláštním tribunálem. Zda bude vyneseno obvinění, o tom rozhodne parlament. Budou-li žaloby odsouhlaseny, zasedne tribunál určený k souzení vládních úředníků.

Ale vraťme se do Česka. Chvályhodnou snahou této škudlivé vlády je zpomalení růstu státního dluhu. Nelze však souhlasit se způsobem, jakým se to děje. Kolektivní trest státních zaměstnanců plošným snížením mezd je sprostou komunistickou praktikou. Politici, kvákající o osobní odpovědnosti, se mohou presentovat vlastní prací v parlamentních vyšetřovacích komisích. Pod každou smlouvou uzavíranou jménem státní instituce či úřadu je podepsán odpovědný státní úředník. Pouhým odchodem dotčeného státního úředníka na jiné místo se uvnitř státní správy nic nezmění. Krade a defrauduje se dál, protože ze společné věci (res publica) krev neteče.


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzi k článku uvidíte kliknutím na odkaz: 551 - Kalouskova složenka a státní finance.