Srpen 05, 2012

Obama a Netanjahu mají jedno společné – jsou veřejným ohrožením. Jejich politika ohrožuje lidstvo. Každý z nich je v čele novodobé Sparty.

Izrael se velmi angažuje ve válce, kterou Washington vede proti Sýrii. Výsledkem je likvidace dalšího nezávislého státu, zavraždění tisíců lidí, plánování dalších válek a ohrožování celé oblasti a všeho v okolí. Další na řadě je Írán. Chřestění zbraněmi kombinují s válkou vedenou jinými prostředky, jež zahrnují sankce, podvracení, destabilizaci, kybernetické útoky, cílené atentáty, ostatní rozvratné akce, neúnavné hanobení ze strany médií a válečné štvaní.

3. srpna vyšel izraelský deník Haaretz s titulkem „Král Bibi je v potížích”. Průzkumy veřejného mínění ukazují 60% nesouhlas s jeho vládou. Není to kvůli institucionalizovanému militarismu a agresivitě. Je to kvůli neoliberální neomalenosti přitvrzené rozpočtovými škrty. Většina Izraelců má plné zuby toho, co ohrožuje jejich blahobyt. Jejich omezenost opomíjí zřejmý dopad minulých a současných regionálních válek i plánování těch budoucích. Za hranicemi Izraele, v Sýrii, probíhá těžký konflikt. Hizballáh, pokud bude napaden, může odpovědět stejnou mincí. Klíčem ke všemu je, zda Izrael opravdu plánuje bombardovat íránská jaderná zařízení. Taková akce je neoprávněná, šílená a sebedestruktivní. Výbušná rétorika však říká, že to možné je.

2. srpna vyšel Haaretz s titulkem „Bývalý šéf Mossadu řekl, že by každému mělo být jasné, že Izrael nikdy nebyl tak blízko k útoku na Írán,” pod nímž se píše: „Podle Efraima Halévyho, 'kdybych byl Íráncem, byl bych velmi znepokojen izraelskými řečmi o možném útoku, protože by se mi izraelské hrozby jevily vážné a uvěřitelné.' Může a taky nemusí vědět, co se plánuje, protože už není veřejně činný. Haaretz také napsal, že Halévy 'není další vládní loutkou. A není bez sebe nadšením.'” Je dost moudrý na to, aby neprozradil státní tajemství. A možná to okomentoval, protože ho o to někdo požádal. Jak se stanete zasvěcencem Mossadu, jste jím navždy. Íránští představitelé budou jeho poznámky jistě pečlivě rozebírat.

1. srpna měly DEBKAfile (DF), webové stránky s kontakty na Mossad v titulcích: „Chameneí varuje íránské nejvyšší vedení: VÁLKA DO NĚKOLIKA TÝDNŮ”, a píše k tomu: „27. července, před pátečními modlitbami svolal íránské vojenské velitele k tomu, co nazval 'poslední válečná porada'.” DF tvrdí, že jim řekl: „Budeme ve válce do několika týdnů.” Údajně nařídil pohotovost nejvyššího stupně, opevnění íránských jaderných zařízení a odvetná opatření. Jen zasvěcenci nejvyššího stupně znají izraelské úmysly. Chřestění zbraněmi a vyhrocená rétorika trvá už několik let. Teď už je slyšet nepřetržitě. Bojechtivost dosud nepřešla do válečné bouře. Uvidíme, jestli se to změní.

3. srpna se v titulcích deníku Haaretz objevilo: „Izraelci nemohou mlčet k tomu, že Netanjahu tlačí Izrael stále blíže k válce s Íránem” a dále se píše: „Jak je možné, že ministři a nejvyšší představitelé ozbrojených složek nezaujímají stanoviska teď, kdy je to stále ještě možné a neříkají: Nebudeme součástí této megalomanské vize a mesianisticky-katastrofického světonázoru? Stejně důležité je vědět, proč izraelskou politiku určuje militarismus, agresivita a očerňování muslimů. Proč je válka institucionalizovaná? Proč se stát chová k jedné pětině svého obyvatelstva jako k páté koloně? Proč jsou pronásledováni ne-Židé? Proč po celá desetiletí pokračuje útlak okupace? Proč jsou elitní Židé protežováni na úkor ostatních? Proč malý stát vyhrožuje ostatním státům v oblasti? Proč to nejvyšší představitelé světa trpí? Jak může jakýkoli odpovědný představitel státu uvažovat o tom, že zahájí katastrofální válku?” Haaretz se domnívá, že „Netanjahu má historický předsudek a výhled, v němž... je Izrael 'věčný stát' a Spojené státy jsou pouze jedny z mnoha dalších. Jinými slovy 'my jsme věční, my jsme nesmrtelný lid, a oni, navzdory vší své síle a moci, jsou pouze dočasní a pomíjiví.'” Megalománie a sebeklam vlastní vznešenosti určují tento typ myšlení. Vůdcové minulosti, kteří vládli tímto způsobem, zahynuli tím samým mečem, podle nějž žili. Pokaždé to tak skončilo. Maličký Izrael je jen zrnkem písku v oceánu oprávněné zášti. Jeden ukvapený krok může být mnohem bolestivější, než si Netanjahu a ostatní kolem něj dovedou představit.

Jeho styl vládnutí je autokratický, napsal Haaretz. Myslí si, že drží osud Izraele ve svých rukou. Tohle zahrávání si může skončit v plamenech. Jeho hermetiicky uzavřená světonázorová rigidita může skončit jeho zkázou. Vede celý národ a vše kolem něj do propasti. Možná, že skončí jako Caligula. Velikášství a tyranské hrubiánství vedly k jeho zavraždění. Zabila ho jeho vlastní pretoriánská stráž. Netanjahu stojí v čele té nejextrémističtější vlády Izraele. Ta vláda je rasistická, represivní, elitářská a fašistická. Demokracie je spíše pokrytecká než skutečná. Zastánci tvrdé linie kolem něj sdílejí jeho vizi. Většina Izraelců chce mír, ne válku. Nemají žádné slovo. Jejich osud je v jeho rukou. Je to jejich země, jejich bezpečnost a jejich budoucnost.

Copak nechápou důsledky útoku na Írán? Copak nevidí nesmyslnost agresivně bombastické rétoriky ve stylu „bombardovat nebo být bombardován”? Copak nevědí, že občas následují destruktivní opatření? Írán nikoho neohrožuje. Jeho jaderný program je mírový. Každý izraelský a západní vůdce to ví. Říkat něco jiného skrývá temné boční úmysly. Proč lidé, kteří tomu rozumějí, nepromluví? Proč to nedělají opoziční představitelé? Proč se nepostaví za to, co je správné? Proč nezastaví toto šílenství, než bude příliš pozdě? Copak si neuvědomují co je v sázce? Copak je to vůbec nezajímá, že se o to ani nepokoušejí? Jsou loajalita a denní starosti důležitější než přežití? Jsou miliony životů, izraelských i dalších v oblasti, nedůležité? Proč Izraelci veřejně a masově neprotestovali? Proč nejednají ve svém vlastním zájmu?

Básník Chajim Bialik (1873 - 1934) kdysi napsal "krví svého srdce a morkem svých kostí platíme cenu toho žáru." O sto let později by měl na mysli zbraně hromadného ničení.

Závěrem:

Náčelník štábu izraelské armády Benny Gantz věří, že Írán nevyvine jaderné zbraně. Má obavy ze zahájení útoku. Řekl, že ajatolláh Alí Chameneí a další íránští vůdci uvažují racionálně. Nejsou to nebezpeční extrémisté zaměření na válku. Netanjahu je přesný opak. Řekl, že politiku dělají vlády, ne generálové. Úkolem generálů je přijímat rozkazy a poslouchat. Někdy také mohou být požádáni o radu. Ministerští předsedové a členové vlád je mohou buď akceptovat, nebo odmítnout.

George Clemenceau kdysi řekl: „Válka je příliš vážná věc na to, aby mohla být ponechána generálům.” V Izraeli mají někteří z generálů více rozumu než politici. Totéž platí pro Ameriku. Vládci trpící sebeklamem se nemohou dočkat, až budou prolévat další krev. Gantz označuje jednostranné izraelské kroky za špatně koncipované. Ostatní současní i bývalí generálové izraelské armády a zpravodajští důstojníci sdílejí jeho názor. Mnozí v Americe to cítí stejně tak. Nikoli vedení válek, ale jejich předcházení by mělo být prioritou. Když se vedoucí představitelé schopní způsobit hromadné ničení chovají jako sebestřední šílenci, pak je nejdůležitější je zastavit.

Stephen Lendman žije v Chicagu a můžete ho kontaktovat na lendmanstephen v(e) sbcglobal.net.

Jeho nová kniha má název „How Wall Street Fleeces America: Privatized Banking, Government Collusion and Class War”

http://www.claritypress.com/Lendman.html

Zdroj: Global Research

Překlad: Clair

Převzato z Outsidermedia