12675

ID Cislo
12675
Nadpis
Macron po nedělních volbách oslabil, jeho koalice nebude mít parlamentní většinu
Url
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/macronova-koalice-podle-odhadu-ztrati-vetsinu-vyrazne-posili/r~76e5bb18f00a11ec8c6f0cc47ab5f122/
Text

Macron po nedělních volbách oslabil, jeho koalice nebude mít parlamentní většinu
Koalice Spolu francouzského centristického prezidenta Emmanuela Macrona získala v Národním shromáždění 245 křesel. Vyplývá to z výsledků parlamentních voleb, které v noci na pondělí zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra. V 577členné dolní komoře parlamentu tak bude mít koalice Spolu nejsilnější zastoupení, ale nikoli většinu. Druhé místo v parlamentních volbách podle údajů ministerstva obsadila levicová koalice NUPES (Nová lidová, socialistická a ekologická unie) Jeana-Luka Mélenchona, která získala 131 křesel. K uskupení se ale zřejmě připojí alespoň část z 22 jiných levicových poslanců a také několik zástupců regionálních stran. Krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové skončilo na třetím místě s rekordními 89 křesly. Pro stranu se jedná o historický úspěch a poprvé bude mít sílu na sestavení poslaneckého klubu či k podání návrhu na vyjádření nedůvěry vládě. Na čtvrtém místě se umístila aliance pravicových Republikánů s centristickou stranu UDI, která může počítat s minimálně 64 mandáty. Právě o této alianci média nejvíce spekulují jako o možném vládním partnerovi prezidentského bloku. (Aktuálně)

PS. Francouzi sice nedali Le Penové prezidentování, ale její strana dostala 2x tolik mandátů, než jí dávaly odhady po prvním kole. V Bruselu bude po Orbánovi další panika.

Kategorie


Původní dokument je k dispozici na http://e-republika.ch/item12675