Načítání...
 

Přehlídka úspěchů korporátního fašismu

2021 /3

Loňský rok se úspěchy korporátního fašismu přímo hemžil, viz současná válka na Ukrajině. Jde to tak rychle, že tento systém přivede samou horlivostí sám sebe do hrobu.

Západ zničil Ukrajinu a žene ji do války s Ruskem

Václav Umlauf

Na Ukrajině se chystá poslední dějství tragédie inscenované USA za cynického přihlížení EU. Ta přijde na řadu hned po Ukrajincích a svou zbabělostí a nečinností si připravuje vlastní záhubu.


Na Ukrajině se chystá poslední dějství tragédie inscenované USA za cynického přihlížení EU. Ta přijde na řadu hned po Ukrajincích a svou zbabělostí a nečinností si připravuje vlastní záhubu. Začněme filosoficky, ať víme, kdo nám vládne.
Jak vládne den, život, mír nad každým jednotlivcem, nad jeho tělem a duší? Pomocí smrti, ohrožením života. Z hlediska dne je pro jednotlivce život vším, je nejvyšší hodnotou, která proň existuje. Pro síly dne naopak smrt neexistuje, ty si počínají, jako by jí nebylo či, jak bylo řečeno, plánují smrt distancované a statisticky, jako by znamenala pouhou výměnu ve funkcích. Ve vůli k válce tedy vládne den a život pomocí smrti. (Jan Patočka, Kacířské eseje, samizdat 1975)



Neoliberální stát v rozkladu, vojáci v pozoru

Václav Umlauf

Politická reprezentace dosazená korporacemi připomíná dosti ubohé šašky, kteří prodávají vlastní zemi za 30 korporátních stříbrných. To slušným vojákům vadí, protože z principu mají položit život za obranu vlasti.


Začněme francouzskou výzvou nazvanou Otevřený dopis bývalých vojáků našim politikům (Lettre ouverte d’anciens militaires à nos gouvernants). Tento text publikoval jako veřejnou petici k podpisu kapitán Jean-Pierre Fabre-Bernadac. Původně ji vydal web vojáků v záloze Place d´Armes dne 13. dubna 2021. Prozatím výzvu podepsalo více než 10 000 bývalých vojáků, včetně 30 generálů. Drtivá většina z nich není v žádné politické straně a celý život sloužili v armádě. Jejich postoje prakticky jednomyslně odráží současnou náladu a postoje v ozbrojených silách Francie.


Postupný rozpad impéria: Od porážky v Saigonu k debaklu v Kábulu

Václav Umlauf

O prohrané válce jsme psali už v roce 2017. Nyní je třeba shrnout rozdíl mezi ruskou okupací Afghánistánu a jejich prohrou na jedné straně a prohranou válkou ve Vietnamu a evakuací Saigonu a současným debaklem v Kábulu na druhé straně.


Na rozdíl od překvapených presstitutů náš web nemůže napsat, že Američané a NATO prohráli válku v Afghánistánu, protože to jsme psali už v roce 2017 (Prohraná válka v Afghánistánu a její důsledky pro USA). Nyní je třeba shrnout rozdíl mezi ruskou okupací Afghánistánu a jejich prohrou na jedné straně a prohranou válkou ve Vietnamu a evakuací Saigonu a současným debaklem v Kábulu na druhé straně.

O sovětské okupaci Afghánistánu v letech 1979-89 se ví relativně málo v číslech. Prosovětský režim Barkaka Karmala dostal půjčku 800 mil. dolarů a bojové ztráty podle oficiálního ruského vyjádření činily 13.310 mrtvých a 35.478 zraněných vojáků. Mnoho zajatých ruských vojáků bylo od mudžahedínů mučeno, Rusové zato plošně bombardovali povstalecká města i vesnice. Celkové náklady na válku nebyly zveřejněny, podle CIA šlo asi o 115 miliard dolarů. Bylo zničeno 451 letadel, z toho 333 helikoptér, 147 tanků, 1.314 obrněných transportérů, 433 děl a 11.369 jiných vozidel. Pokud odečteme neznámou hodnotu zničené výzbroje, dostáváme odhad škod kolem 200 miliard dolarů (náklady na válku + půjčka). Jenže Sovětský svaz odešel ze země celkem spořádaně a prosovětská vláda Babraka Karmala (prezident 1979-86) a po něm Muhammad Nadžíbulláh (1986-96, popravený v Kábulu Talibánem) vládli velmi dlouho i po odchodu poražené okupační armády.