Hon na komunisty v médiích v Rakousku neprobíhá

27. 11. 2012

V neděli 25. 11. 2012 proběhly komunální volby ve Štýrském Hradci. Výsledky najdete zde.

Čím jsou zvláštní? Především tím, že voliči dali výprask hlavním oběma stranám, které vládnou v červeno-černé koalici na úrovni celého Rakouska. Podobně jako v Česku zratili socialisté, jejichž levicově orientovaní voliči jsou zklamaní z kroků velké koalice, která odsouhlasila ESM. I když zdánlivě získala Rakouská lidová strana dostatek hlasů, 33,48 %, ztratila téměř 5 % hlasů proti minulým volbám. Je to ovšem dost, aby si post primátora udržel stávající primátor Siegfried Nagl a ÖVP získává 17 míst v městské radě.

Největším překvapením je však nástup komunistů (KPÖ), 20,08 % hlasů a 10 míst v radě, protože tady se koalice a zákulisní kšefty jako u nás, jak jsme byli svědkem v Českých Budějovicích, nekonají. Voliči rozhodili karty a místa jsou obsazená podle obdržených procent hlasů. Svobodní (FPÖ) dostali 13,90 % hlasů a Zelení 11,99 %. V radě usednou i Piráti s 2,68 % hlasů.

Der Standard ze 13. prosince analyzuje tyto volby. Na české poměry je překvapivá struktura voličů: Lidovou stranu volí hlavně důchodci (na rozdíl od českých důchodců se jim vede poměrně dobře). FPÖ, tedy Svobodné, volí především dělníci, mladí volí Zelené a Piráty.
Hádankou je, proč komunisty volí ve Štýrském Hradci samostatně činné osoby, tedy malí podnikatelé. Údajně, protože jsou komunisté důvěryhodní, seriózní a v oblasti, která byla již dříve jejich doménou - bydlení a kvalita života lidí - voliče dokázali přesvědčit. Překvapivá je reakce médií na nárůst preferencí komunistů ve Štýrském Hradci: neberou jejich druhé místo jako vítězství komunistické ideologie a ohrožení demokracie.

Nejdůležitější témata voleb: zaměstnanost, vzdělávání, zajištění péče o děti v předškolním věku zaměstnaných rodičů, korupce a bytová politika města.

Zdroj: derstandard.at

Francie bude v roce 2013 dalším Španělskem

23. 11. 2012
Snížení bonity Francie ratingovou agenturou Moody's je teprve pro Francii začátkem tvrdé cesty, říká francouzský finanční expert John Moulin. Francie se stane podle něj příští rok největším problémem Evropy. Kontinent očekávají velké turbulence. Je přesvědčen, že v příštích deseti letech se stane Francie dalším Španělskem, to mělo podobné problémy - rostoucí nezaměstnansot a zadlužení. Moulin počítá s tím, že příští rok padne euro na úroveň dolaru.

Zdroj: deutschemittelstandsnachrichten.de

Více peněz pro zemědělství a byrokraty v Bruselu - nové těžiště dotací v EU?

23. 11. 2012
Kritici považují návrh prezidenta EU Hermanna von Rompuye za návrat do středověku. Navrhuje zvýšení subvencí do zemědělství o 7,7 mld euro, což by posílilo zejména Francii a Itálii a naopak by inovace a projekty do infrasktruktury měly být dotovány méně. Kráceny mají být podpory malým a středním firmám, stejně jako věda a výzkum. Už teď polyká podpora agrárního sektoru největší část rozpočtu EU. Přitom zemědělství už v Evropě nelze nafukovat do nekonečna a plánovat neustále nadprodukci.

Druhý pilíř, o který se opírá moc prezdienta EU Rompuye, je bruselská armáda byrokratů. Už teď čítá 55 000 velmi dobře zapalcených úředníků a Rompuy odmítá jakékoliv krácení. Platy a tantiémy jsou pro něj tabu.

Zdroj: deutschtuerkischenachrichten.de

První německá obec zavádí daň z koní

23. 11. 2012
Finanční nouze dokáže být vynalézavá. Proto lázeňské městečko Bad Soden v severním Hesensku zavádí daň z koní. Majitelé koní budou obci platit 200 euro ročně. Malé lázeňské městečko má 8 400 obyvatel a 150 koní. Současně radnice rozhodla o zvýšení poplatků za školku a zvedla pozemkovou daň.

Zdroj: faz.net

Minijob v Německu - konkurenceschopnost za každou cenu

Každý pátý pracovní poměr v Německu je takzvaný MINIJOB. Rekordního počtu dosáhly smlouvy na tento krátkodobý pracovní poměr v roce 2011 - 7,5 milionů. V březnu 2012 to bylo 7,3 milionů proti 29 milionům řádných a plnohodnotných pracovních poměrů, ze kterých se odvádí sociální a zdravotní pojištění. Tímto způsobem narůstá výrazně počet nízkopříjmového obyvatelstva, ohroženého chudobou. Doménou jsou zde ženy, tvoří 63 % z celkového objemu těchto pracovních smluv. Výdělek je omezen nově částkou 450 euro a nemusí se z něj platit odvody na sociální a zdravotní pojištění. Jde zejména o obchod, úklidové služby, pohostinství a služby pro zdravotnictví a sociální péči. Tyto ženy budou zákonitě penalizovány v důchodovém věku. Pokud budou takovou práci vykonávat dlouhodobě, budou muset vyjít ve stáří s penzí 200 eur. Podle Zeitonline z března t.r. je ohroženo chudobou v Německu 4,6 miliónu žen.


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzní fórum rubriky "Ze světa" najdete zde.