Začátek adventu přinesl několik potěšitelných zpráv - Drábkovy nucené práce pro nezaměstnané neprošly přes Ústavní soud a nad povinnými sKartami se také stahují mračna. Alespoň ombudsman je označil za jasnou šikanu a podpořil svá tvrzení <a href="http://zpravy.idnes.cz/povinne-skarty-jsou-sikana-ombudsman-varvarovsky-rozhovor-pls-/domaci.aspx?c=A121126_222906_domaci_zt">právními zásadami starého Říma</a>. Ještě že za námi stojí moudrost předků. Nespokojenosti chudnoucích obyvatel si všímají evropští biskupové z COMECE . Rázněji než obvykle se vyjádřili k evropské krizi, mj. <a href="http://www.comece.org/site/en/press/pressreleases/newsletter.content/1517.html">prohlášením</a>, že "břemena ukládaná vládami na populaci nesmí jít proti sociální spravedlnosti". Doufejme, že jejich hlas bude i nadále slyšitelný a že se Tiskové středisko ČBK polepší v překladech.

První letošní větší ochlazení přineslo spolu s mrazem logicky i zvýšenou aktivitu charit a dobrovolnických organizací pro pomoc lidem bez domova. V Praze a Brně dobrovolníci <a href="http://www.santegidio.cz/o-naacutes.html">katolického hnutí Sant'Egidio</a> roznášejí bezdomovcům jídlo a také s nimi prohodí pár vlídných slov. Tato sympatická komunita na mezinárodní úrovni bojuje např. proti trestu smrti. Že je to boj potřebný, ukazuje tato <a href="http://www.lidskaprava.cz/student/trest-smrti/interaktivni-mapy/mapa-trestu-smrti-ve-svete">názorná mapa</a>. V Římě komunita uskutečnila na dané téma konferenci ministrů spravedlnosti a 30. listopadu pak proběhla akce <a href="http://nodeathpenalty.santegidio.org/en/the-international-day-of-cities-for-life---cities-against-the-death-penalty.aspx">Cities for life - Města proti trestu smrti</a>, které se účastnilo asi 70 hlavních měst a na 1500 dalších měst ze všech kontinentů. Na <a href="http://nodeathpenalty.santegidio.org/en/appeal.aspx">znamení podpory výzvy</a> se slavnostně rozzářily význačné monumenty - např. římské Kolosseum nebo Atomium v Bruselu. Naši čest zachraňuje Plzeň. Co se ale v Plzni rozzářilo, toho jsem se nedopátrala, možná pivovar nebo vánoční strom. Ten chystají i ve Vatikánu, kde si letos dávají velký pozor, aby Betlém na Svatopetrském náměstí byl opravdu <a href="http://cmsmultimedia.lastampa.it/multimedia/vatican-insider/lstp/180195/">low cost</a>, alespoň k něčemu bylo Vatileaks dobré.

Jsem zvědavá, zda neostrouhají oslík a volek, protože podle zbrusu nové knihy Benedikta XVI. o Ježíšově dětství v jeskyni volek ani oslík stoprocentně nebyli. Škoda, sv. František by zaplakal. Švýcarská garda pro změnu vydala vlastní CD <a href="http://www.korazym.org/index.php/attivita-della-santa-sede/3-la-santa-sede/3301-un-natale-con-la-guardia-del-papa-con-lodore-di-neve-e-cannella-il-cd-della-guardia-svizzera-pontificia.html">vánočních písní</a> s doprovodem paraguayské harfy. Inu, <i>inter arma silent musae</i> a platí to i naopak. Do digitálních technologií se 3. prosince pouští také papež, tentokrát nikoli nahrávkou písní , ale spuštěním účtu na Twitteru. Zda bude posílat tweety osobně, ještě není jasné. Vlastně je jasné, že nebude, ale nechme se překvapit. Na Twitteru už působí kardinál Ravasi, známý biblista. Ten vysílá zprávy také v latině, úředním to jazyku Vatikánu.

Latina dnes opět frčí a lingvisté už se těší na další latinské výrazy pro současný slovník. Zde malý kurs: internet - inter rete, emailová adresa - inscriptio cursus electronici, fotokopie - exemplar luce expressum, horské kolo - birota montana a fotbalisté obzvlášť zaplesají, gól - retis violatio. Tak nevím, zda by měl Cicero radost z těch violací latiny. Ale my si radost udělejme a v adventní době zajděme na Roráty, proč ne, klidně i v latině. Třeba nebesa sešlou rosu shůry do našich srdcí toužících po Absolutnu - Rorate caeli de super!

Převzato z umlaufovin.