Investigativní novinářka na poli zdravotnictví Iva Bezděková patří mezi světlé výjimky v temných časech českého žurnalismu. Pro odborný časopis lékařské veřejnosti Medical Tribune připravila článek pod názvem "Marek Šnajdr: obžaloby zproštěn". Bezděková analyzovala aktivity šedé eminence na Ministerstvu zdravotnictví, starého známého Bc. Marka Šnajdra. Pilný bakalář prohlásil pro veřejno-právní TV, že je bílý jako sníh, pokud jde o dnes již zapomenutou kauzu vytunelovaného podniku HP Construct.

Tato odpověď nás zaujala. Proto jsme mu zaslali následující dotaz: „Který soud a v jakém roce vás v plném rozsahu v této věci očistil? Podle našich informací došlo k tomu, že bylo rozhodnuto o exekuci. Případ HP Construct byl státním zastupitelstvím v roce 2005 stažen – obžaloba na Vás byla stažena. Je to pravda?“

Odpověď Marka Šnajdra nás velmi zarazila: „Informace, které jste mi zaslali ve Vašem dotazu, jsou nepravdivé. Je z nich rovněž zřejmá snaha mě účelově pošpinit. Zásadně se proti tomu ohrazuji a jsem nucen Vás upozornit, že v případě publikace nepravdivých informací o své osobě jsem připraven podniknout proti takovémuto jednání právní kroky.“


A nyní k závěrům článku, který prý způsobil autorce mnohé problémy. Začalo totiž fungovat telefonní právo jako za komunistů. A nevinnost Bc. Šnajdra představuje v době připravovaného rozkradení VZP a potažmo celého zdravotnictví kauzu zvláště citlivou. Viz naše 43. týdenní vydání věnované tunelování systému veřejné zdravotní péče.

HP Construct byl totiž typický podnik politického charakteru, kterým volně protékaly peníze z veřejných zakázek. Ve vedení firmy byl také ing. Ing. Jan Káš, kandidát ODS na senátora. Společnost získávala velké zakázky z obecních peněz v okolí Frýdku-Místku (Domaslavice, Střítěž, Frýdek-Místek, Rychvald apod.), jejichž starostové byli lidé z ODS. A předsedou okresního úřadu ve Frýdku-Místku byl další známý politik Martin Říman, člen výkonné rady ODS od roku 1997.

Firma podle očekávání zkrachovala po dvou letech a zbyl po ní exekuční dluh za 67 milionů korun. Uspokojilo se pouhých 5 % pohledávek. A lukrativních zakázek bylo docela dost, jen ten zisk se někam vypařil. Zbyl exekuční dluh a nedobytné pohledávky. A čistý bakalář.

Takže pilný bakalář je nevinen a má to od českého soudu údajně černé na bílém. Blahopřejeme. Otázka zní: Jak to, že takový člověk léta rozhodoval o miliardových majetcích naší veřejno-právní VZP? A bude už konečně obžalován v kauze IZIP?