Protože hlavní česká média mlčí o probíhajícím vyšetřování v daňových rájích, podejme alespoň základní informace o tomto největším projektu nezávislé žurnalistiky v posledních desetiletích.

Kdo je vyšetřovaný?
Zatím je v hledáčku nezávislých novinářů celkem 122.000 společností a podniků offshore. K nim je přiřazeno 130.000 jmen osob, které tyto společnosti založily, kontrolují a mají tam vklady.

Kdo vyšetřuje?
Mezinárodní konsorcium novinářů (ICIJ) dostalo přes anonymní podání přístup k databázi transakcí daňových rájů. Data obsahují ilegální pohyb kapitálu celkem 130.000 osob ze 170 zemí. Novináři porovnali celkem 2,5 milionu dokumentů. Prozatím byly sestaveny podobné mapy světových daňových rájů, viz tato tabulka.

Soubor nebyl nalezen.


Rozsah dat je takový, že konsorcium požádalo novináře nezávislých světových deníků, aby jim pomohli data vyhodnotit a publikovat výsledky. Během dalšího půl roku bude konsorcium novinářů (ICIJ) v součinnosti se světovými deníky zveřejňovat výsledky šetření ohledně jednotlivých osob a společností. Jednoduše řečeno, mělo by být známo, jak ono známé jedno procento planetárně krade a neplatí daně. Novináři zatím odmítají dát výsledky šetření vládám, dokud nevyhodnotí a nepublikují celý soubor transakcí, společností a zapletených osob.

Jak reagují jednotlivé státy na výsledky šetření?
Německo a Francie už oficiálně pořádaly novináře o celý komplex dat, aby mohly začít stíhat daňové uniky ze svých zemí. Obě země nyní připravují zákon, který umožní zřídit něco jako finanční FBI, která bude působit v součinnosti se světovými organizacemi potírajícími organizovaný zločin. Jiné státy jako Česko či USA zvolily vyčkávací postoj a celou aféru fakticky nekomentují. Evropské daňové ráje jako Švýcarsko a Lucembursko už oficiálně oznámily, že s praxí praní nezdanění peněz v rámci EU končí nejpozději do roku 2015.

Proč čeští novináři nepíší o této aféře a termín "Offshore-Leaks" u nich neexistuje?

Zeptejte se jich sami.