V noci dne 28. června 2012 pronikli tři míroví aktivisté - malíř, bezdomovec a 82letá řádová sestra - do "přísně střeženého" zařízení americké armády v Oak Bridge (Tennessee) skrytého pod kódovým číslem Y-12. V tomto zařízení se už desítky let připravují a testují nejnebezpečnější jaderné zbraně USA. Příští měsíc je čeká soud za narušení vojenského tajemství.

Aktivisté riskovali smrt, aby veřejnost upozornili na nesmyslnost amerického vojenského programu a vyzbrojování v situaci, kdy se rozpadá infrastruktura země a hrozí ekonomický bankrot (viz tento článek). Riziko smrti bylo reálné, podívejte se na toto propagandistické video, které Pentagon dal před procesem na Youtube:


Tři aktivisté tedy budou stát před soudem za to, že na vojenské zařízení nejvyšší důležitosti nastříkali sprejem zvěst o míru. Citovali slova proroka Izaiáše o tom, že meče se mají překovat v radlice. U soudu, který začne příští týden, jim hrozí až 20 let vězení za porušení zákona o poškození vojenských strategických zařízení (tzv. Sabotage Act).

Dejme slovo řeholnici Megan Riceové, která vstoupila do řádu Sisters of the Holy Child Jesus už v osmnácti letech, studovala molekulární biologii na univerzitách v USA a pak působila dlouhá léta jako učitelka a misionářka v Ghaně a v Nigérii (1962-2004). Je známou postavou americké hnutí v rámci tzv. "občanské neposlušnosti" (civil disobedience) - akcí typu Bostonský čajový dýchánek (1773), který zahájil americkou válku za nezávislost na Británii. Jenže tehdy i nyní není občanská neposlušnost příliš vítána. Sestra Riceová už má odsezeno dva měsíce za protiválečné akce konané v minulých letech. A nyní jí hrozí v jejím věku fakticky doživotí. Ke svému činu dodává toto:

Jistěže jsme celou věc dlouho rozmýšleli. A nakonec jsme si řekli, že existují věci, pro které je třeba riskovat život.


Podívejte se na video, které zachycuje tuto statečnou sestru v srpnu 2012, když opustila vazební vezení po zdařilém aktu občanské neposlušnosti v komplexu Y-12.


V českých poměrech, zvyklých na církevní a občanský konformismus charakterizovaný nedostatkem osobní odvahy a svobodného jednání, zní toto svědectví přinejmenším podivně. U nás by tato sestra byla s největší pravděpodobností z řádu vyloučena. Amerika je jiná a zdejší řádové sestry také, jak je vidět. Čin vzbudil velký ohlas v aktivistických a právních kruzích. Proces všech tří aktivistů bude jistě velkou mediální událostí. Tyto činy občanské neposlušnosti mají v USA již od vietnamské války silnou tradici. Nyní pokračuje v tradici akcí vietnamských veteránů nová generace sociálních aktivistů, která je zaměřena proti banksterům a militaristům, jako jsou mezinárodně organizovaná občanská hnutí Democracy Now a hnutí Occupy.

Čin sestry Riceové navíc hezky zapadá do tradice protiválečných gest velkých moderních světců, jako byl v roce 2007 kanonizovaný Franz Jägerstätter (1907-43). Tento otec tří dětí s odvoláním na svou katolickou víru odmítl sloužit v hitlerovském Wehrmachtu a byl proto zavražděn. V té době byl v hitlerovském a možná i katolickém Rakousku považován jeho čin za nesmyslný. Dnes je Franz Jägerstätter stavěn jako příklad hrdinství z víry. Kdo ví, jak další generace ocení gesto sestry Riceové.