Více než 500 delegátů Světového židovského kongresu (WJC) dnes skončilo třídenní, v pořadí již 14. plenární zasedání v Budapešti. Premiér Viktor Orbán v úvodním projevu zdůraznil, že jeho sociálně demokratická vláda považuje za svou morální povinnost vyžadovat "nulovou toleranci" k jakékoliv formě antisemitismu. Vláda od roku 2014 zavede na školách vzpomínkový den pro všechny oběti holokaustu a v maďarském parlamentu zazní židovská modlitba za mrtvé (kadiš). Stejně tak bude připomenuto výročí Raoula Wallenberga, švédského diplomata, který během Druhé světové války v Budapešti zachránil až 100 000 maďarských Židů před holokaustem vydáním švédského pasu. Rusové jej zatkli jako amerického špióna hned v květnu 1945 a oficiálně oznámili, že zemřel v roce 1947. Prezident Svazu maďarských židovských obcí Péter Feldmájer ve svém projevu připomněl, že po Izraeli bylo Maďarsko první zemí, která zavedla Vzpomínku na oběti holocaustu (National Holocaust Memorial Day).

Maďarská ekonomika prosperuje, proto se o této zemi u nás přestalo mluvit. Podívejme se na několik čísel, která vyniknou ve srovnání s Kalouskovým závodem u dna. Vláda zdanila banky, odmítla vyděračské půjčky a nyní na sebe převzala i část dluhů obcí a postupně je splácí. Jako snad jediná země EU nyní postupně snižuje dříve ohromný státní dluh, viz tento graf.



Nyní běží spor o dvojí měřítko EU, která chce vůči Maďarsku uplatnit sankce za nedodržení 3% deficitu, zatímco jiným zemím velkoryse toleruje jeho překročení. I tak velmi pravděpodobně Maďarsko dodrží 3% hranici pro letošní rok. Loňský deficit byl pouze 2% HDP, což dokonce předčilo i výpočty Evropské komise. Co je na rozdíl od Kalouskova Česka zvláště důležité: ekonomika pod Orbánovou správou vykazuje už dva roky trvalý růst HDP - jak absolutně tak i v přepočtu na obyvatele.



Mezi další úspěchy ekonomiky řízené pevnou rukou patří zastavení růstu nezaměstnanosti (nyní 11,8 %) a trvalé zvyšování zaměstnanosti především mladých lidí. Navíc se pevně řízené státní ekonomice podařilo proplout obdobím krize i se vcelku malým propadem (-0,9 %). Dalším klíčovým ukazatelem je míra inflace, která trvale klesá.



Důvod nízké inflace je celkem jednoduchý. Maďarsko nedovolilo cizím plynovým, energetickým a ropným společnostem, aby využily krize a zvýšily ceny. Spor zejména s plynárenskými společnostmi byl dramatický. Ale neústupná vláda donutila koncerny, aby respektovaly dohodnuté cenové limity.

Ukazuje se, že maďarský státní kapitalismus funguje mnohem lépe, než řízené kořistění v okolních neoliberálních ekonomikách. To je možná i důvod, proč EU řízené bankami má na tuto zemi jiný metr než na okolní zadlužené země. A to je možná i důvod, proč se Německo jako hlavní partner maďarské ekonomiky nepřipojilo k mediálnímu honu na Orbánovu vládu. Štvanici naopak pilně provozují česká média.