Domácí boj proti terorismu se konečně dostal do obrátek. V létě roku 2005 Itálie vydala mezinárodní zatykač na 13 agentů CIA (10 mužů a 3 ženy), kteří dne 17. února 2003 unesli islámského duchovního, když odcházel z muslimského kostelíka v Miláně. Zdejší státní zástupce nakonec v únoru 2007 obžaloval 31 pachatelů, z toho 6 Italů a 25 Američanů. Pan Hasan byl nejprve unesen na americkou vojenskou základnu u Benátek a promptně odvezen na mučení do Egypta. V odborné hantýrce mezinárodních humanitárních organizací se podobné svinstvo označuje jako „mučení pomocí zástupce“ (<em>torture by proxy</em>). Jde o poslední výkřik boje proti terorismu, kdy americká administrativa mučí teroristy skrze laskavou a nezištnou pomoc jiné spřátelené teroristické země, která je oficiálně na seznamu darebáckých států jako Sýrie, Turkmenistán, Uzbekistán a podobně. Itálie ale podobné praktiky soudně odmítá, protože jsou nezákonné a nepatří do západní kultury.
/n/n
Stejně rozhodným způsobem postupuje proti terorismu i jiná evropská země, totiž Německo. Pan <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Khalid_El-Masri">Khalid El-Mazrí</a> je občanem Spolkové republiky Německo, a to libanonského původu. A pro Němce občanství znamená hodně – přinejmenším morální závazek státu, že bude chránit právo každého svého občana na spravedlivý a nestranný proces. Jenže chybičky se vloudí i do postupu CIA, která si tohoto Němce s někým spletla. Oni prý totiž Arabové vypadají všichni stejně a všichni mluví arabsky, nikoliv anglicky. Kdo za to může, že ono divné jméno "El-Mazrí" se jen v jedné hlásce liší od jména hledaného teroristy <strong>Al</strong>-Mazrího? Takže pan Mazrí byl unesen při obchodní cestě do Makedonie dne 31. prosince 2003 a byl mučen pět měsíců, pro změnu v Afghánistánu. Prostě zmizel ze světa a nikdo o něm nic nevěděl. Pikantní na celé historii je fakt, že mezinárodní zatykač Interpolu vydaný mnichovskou prokuraturou opětně hledá po světě osudnou třináctku amerických agentů, z nichž čtyři patří k osádce, která letadlo pilotovala. Je CIA natolik pověrčivá, že v Evropě pracuje pouze ve třinácti? V každém případě se kolem tohoto únosu rozpoutala v Německu velká debata. Afghánské vězení s vysokou ostrahou, kde jsou vězni na příkaz Američanů mučeni, strážily i německé speciální vojenské jednotky. Komanda s nasazením života chránila speciální lágr, kde jiní hrdinové boje proti terorismu právě mučili jejich svévolně a protizákonně uneseného spoluobčana. To bojové morálce nijak neposloužilo a spolková kancléřka odmítla zvýšit kontingent vojáků Bundeswehru v této zemi, těžce zkoušené hned dvojím terorismem najednou. Merkelová více vsází na přímou pomoc obyvatelům, kterým se bohužel ekonomicky nejlépe daří pod správou zdejších pohlavárů spojených s Al-Kaidou. Vyvážejí totiž na Západ nejvíce opia a heroinu, přičemž zisk dělí nikoliv podle neokonzervativních, ale podle ideologických principů. Pan Khalid <strong>El</strong>-Mazrí již podal žalobu u amerických soudů, uvidíme jak dopadne.
/n/n
Bývalý německý ministr zahraničí Joschka Fischer a jeho současný kolega Frank-Walter Steinmeier se chovali jak malí kluci a do krve zapírali zvláštní vyšetřovací komisi Bundestagu, že by o únosu něco věděli. Nikdo jim to nevěří a právem. Mezitím totiž prasknul další skandál, a to na Steinmaiera. Ten již minimálně od září 2005 věděl, že turecký občan <a href="http://de.wikipedia.org/wiki/Murat_Kurnaz">Murat Kurnaz</a>, kterému Německo udělilo právo pobytu a tím se zaručilo za jeho ústavní práva, může být propuštěn z amerického koncentráku v Guantanamo Bay. Tam byl nelegálně unesen či zatčen při jedné razii v Pákistánu, kde byl čistě náhodou, protože se rozhodl studovat rodinnou historii a šel po stopách svých předků. Bohužel byl v nesprávný okamžik (2001) na nesprávném místě (zájezd organizovaný podezřelou islámskou cestovkou) a v nesprávné zemi, jež ovšem oficiálně patří k americkým spojencům v boji proti terorismu. Že je nevinný, to mu bylo houby platné, protože do amerického koncentráku žádný normální právník nesmí. Aby vězni opravdu, ale opravdu žádná práva neměli, byl koncentrák vybudován mimo teritorium USA. Americký president sice inteligencí nevyniká, ale zato jeho poradci hloupí rozhodně nejsou. Svědectví pana Kurnaze je opravdu otřesné, protože zažil mučení na Guantanamu v době, kdy humanitární organizace (a <a href="http://www.umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/index.php?clanek=151">umlaufoviny</a>) teprve bojovaly proti tomuto teroristickému svinstvu. Po naší intervenci se situace trochu zlepšila, ale ne moc. Právníci a humanitární organizace tam nadále nesmí; ale nyní se zde mučí či vyšetřuje byrokraticky a metodicky, totiž podle interních předpisů schválených CIA a Pentagonem. Pokrok v lidskosti nezastaví ani bojechtiví republikáni. Pan Steinmeier má nyní hodně co vysvětlovat, protože německé vládní dokumenty mluví jednoznačně proti němu. Zdržoval totiž pod různými záminkami vydání Kunaze zpět do Německa, i když Američané jasně řekli, že na tomto muži nemají žádný zájem a že může domů. Pan Kunaz byl propuštěn až na osobní zákrok kancléřky Merkelové, která intervenovala v jeho prospěch při své návštěvě v USA. Ona totiž pochází z východního Německa a ví, co je bezpráví a teror. Pan Kurnaz je fakt správný muslimský věřící: jeho mučení bylo asi předem zapsáno do Knihy osudu, protože od americké vlády nechce nic jiného než omluvu za pět let nezákonného vězení a mučení. Slušný křesťanský Evropan by žádal alespoň půl miliónu odškodného, slušný křesťan z USA alespoň půl miliardy. Jenže: jak se mu může vláda USA omluvit, když Kurnaze oficiálně nikdo nezatkl a nikdo jej ani věznil ani nemučil? Prostě jen na šest let zmizel z povrchu zemského. Předpokládám, že německá vláda tohoto vousatého a fatálně klidného muže nějak odškodní. Už jen kvůli ohromné ostudě, za kterou je sama odpovědná.
/n/n
Další a doufejme, že nikoliv poslední krok proti terorismu právě učinil Evropský parlament, který konečně připravil rezoluci odsuzující nezákonnou praxi únosů a transportů, na kterých podílely evropské vlády včetně České republiky. Přímou zprávu z rozpravy v EU parlamentu <a href="http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/019-9673-184-07-27-902-20060706STO09670-2006-03-07-2006/default_cs.htm">máte zde</a>. Pilná parta jménem CIA zorganizovala minimálně 1245 letů přes Evropu a některé z nich deportovaly podezřívané osoby do států, kde tito lidé mohli být mučeni. Tajná vězení na evropském území byla asi tři: v Polsku (Szymany), v Makedonii (lágr pod správou amerických mírových sil v Jugoslávii) a v Rumunsku (základna Kogalniceau nedaleko Bukurešti). Všechny citované státy vědomost o únosech pilně a rozhodně popírají – a nejvíce ony tři země, kde byli vězni pravděpodobně mučeni delší dobu. České úřady a kontrarozvědka údajně nevědí o tom, že by na českém území měla mezipřistání letadla najatá CIA s utajovanými vězni na palubě. Některé úřady to prý ani nemohou ověřit: řízení letového provozu říká, že údaje o civilních letech dlouhodobě nearchivuje, tajné služby uvádějí, že provoz na letišti nesledují. Ministerstva obrany, vnitra, dopravy a zahraničí na dotaz ČTK mezipřistání nepotvrdily. Jak malí kluci, fakt. Vždyť je pomocí nezávislých institucí pro sledování letového provozu nad Evropou a USA dokázáno <a href="http://www.umlaufoviny.com/www/res_publica/archiv/materialy/cia_cesko.htm">minimálně 27 letů a mezipřistání v ČR</a>, včetně čísel letů a značek letounů. Proč politikové lžou přímo do očí nám všem? Jak si mohou být v systému bezpráví a tajnůstkaření jistí, že je nikdo neunese do Sýrie či Afghánistánu a nebude je mučit elektrickým proudem do přirození? Tomu říkám svatý egoismus spojený s nenapravitelnou hloupostí. Všichni političtí vězni světa a humanitární organizace by jim řekly, že základní lidská práva jsou nedělitelná: buď platí pro všechny nebo pro nikoho. Alespoň jsou všechny evropské země prostřednictvím parlamentu varovány, že my, občané Evropy, nesouhlasíme s podobnými teroristickými praktikami. Kdyby pro nic jiného, již jen pro tento čin si Evropský parlament zaslouží, aby vešel do dějin lidských práv. Hádejte, kteří čeští poslanci hlasovali proti zprávě? Můžete dvakrát, pak si klikněte na konec <a href="http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/019-3030-043-02-07-902-20070209IPR02947-12-02-2007-2007-true/default_cs.htm">zpravodajství z Evropského parlamentu</a>. Závěr: k tématu jsem obšírně psal již mnohokrát. Filosofické zamyšlení nad rozdílným viděním hodnot v Evropě a v USA, zejména v otázce lidských práv, si <a href="http://www.umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/index.php?clanek=188">přečtěte zde</a>.
/n/n