Hackerská skupina spolupracující s webem www.infowars.com zveřejnila zajímavou sérii mailů, které se týkají války v Sýrii. Jeden z německých hackerů se dostal k mailům britské privátní bezpečnostní služby. Data byla získána ze špatně zabezpečeného mailového serveru v Malajsii a zejména složka "Syria Folder" nabízí zajímavá překvapení. Celou stránku s podrobnostmi najdete zde. Klíčový je dopis tohoto znění a jeho haknutý originál najdete zde.



Nabídka se týká Katařanů, kteří se souhlasem Washingtonu chtějí dopravit do Sýrie chemické zbraně a munici sovětského typu z Libye. Pak na údajném místě nálezu natočí video, které bude namluveno rusky a obviní syrskou vládní armádu. Autorovi mailu se nápad příliš nezamlouvá, ale nabízená suma prý stojí za zvážení.

Phile, máme novou nabídku. Jde zase o Sýrii. Katarci předkládají nabídku a přísahají, že ten nápad je ve Washingtonu posvěcený. Máme dovézt do Homsu chemické zbraně a granáty z Libye sovětské výroby jako jsou ty, co používá Asad. Chtějí, abychom využili naše ukrajinské spolupracovníky, kteří hovoří rusky, a natočili s nimi tohle video. Upřímně řečeno, nemyslím si, že je to dobrý nápad, ale nabízená suma je enormní.Co tomu říkáš? S přátelskými pozdravy, David.


Ať už je tento mail pravdivý nebo ne, ukazuje pozadí války v Sýrii. Miliardy vynakládané na povstalce jsou mimo jiné kanalizovány přes síť žoldnéřských privátních organizací, které se posledních 20 let pilně živí na každé válce, kterou Západ vede. Jejich význam stoupá v případech, jako je tento. Mnohé kroky, které žádná vláda nemůže dělat oficiálně, vykonávají právě tyto paramilitantní skupiny. Nedávno jsme psali v článku Jemen propustil novináře uvězněného na žádost Obamy o filmu Dirty Wars, jehož autorem je americký novinář Jeremy Scahill. Ten také natočil zajímavý dokument o největší žoldnéřské firmě v USA jménem Blackwater, později přejmenované na Xe Services LLC a nyní na Academi LLC.


Význam těchto privátních armád trvale roste, protože v konfliktech jako byl Irák nebo je dnes Sýrie, státní moc jen těžko zdůvodní svým občanům smrt vojáků z řádné armády. Proto raději z peněz daňových poplatníků financuje žoldnéře a jejich akce, které by nemohla oficiálně provádět. Navíc za činy privátních armád oficiálně nenese žádnou přímou odpovědnost.