Evropská unie si nechala zpracovat dvouletou studii našeho chování na místě, kam císař pán chodí pěšky. A závěr? Splachování je potřeba podrobit regulaci. Do budoucna se na splachování nesmí použít víc než 6 litrů vody. Kontroly sice naplánovány nejsou, kdoví, čeho se ještě dočkáme. Studie ukázala, že se na záchodě opravdu nechováme odpovědně, a mělo by se s tím něco udělat. To říká šedesátistránková zpráva, najdete ji zde.

Na čůrání stačí prý 0,5 litru vody, na větší rozsah vyměšování by mělo stačit 5 litrů. Aby se dosáhlo kýženého výsledku, bude nutné v zemích jako Holansko, Francie a Portugalsko investovat do nových toalet, protože ty současné normy nesplňují. Britové – ostatně jako vždycky - dostali výjimku. Na omezené období smí používat při splachování 7-9 litrů při jedné návštěvě.

Tak kromě žárovek a omezení používání vysavačů s výkonem nad 900 wattů, přichází regulace splachování a naše převýchova k odpovědnému používání klozetu. Kdo nás však bude kontrolovat? Sousedé? Anebo nakoupí EU minidrony? Bohužel je to myšleno vážně. Reakce čtenářů na tento článek v Deutsche Wirtschaftsnachrichten tomu také odpovídá: 300 diskusních příspěvků.

Co je zdravému rozumu šílené, to je lobbistickému rozumu zcela normální. Stačí se podívat na heslo "koncesní stát" a připomenout si podobnou praxi z Česka. Firmy vydělají zaručeně a stoprocentně tehdy, pokud si ohnou vládu a nakonec i legislativu a schválí nová technologická a jiná opatření. Občané si pak musí koupit věci, které vyhovují novým normám. Situace je o to složitější, že část těchto nařízení je skutečně nutná a ku prospěchu nás všech. Příkladem jsou například EU regulace velkých společností, telekomunikací, trhu s energie a podobně. Jen kdyby v Bruselu nesedělo tolik registrovaných lobbistů, hned by nám bylo lépe...