Česká média zajásala, neb akvizice a prodej čehokoliv jsou solí země. Takže Kellnerova a ruská PPF si koupí od španělské Telefóniky kontrolní balík 69 % českého telekomu za cca 65 miliard korun. Za posledních několik let šly trvalé zvěsti z telekomunikačního prostředí, že Španělé zde končí. Důvod k šeptandě byl naprosto jednoduchý. Podle interních zpráv z podniku Španělé již léta do ničeho strategického neinvestovali, starali se jen o prodej a o vymáhání pohledávek. Jednali podle koloniální mentality, tedy podle neviditelné ruky špatně nastaveného trhu v Česku. Správně pochopili, že toto území již převezmou Rusové a proto se jim zde příliš dařit nebude. Navíc Latinská Amerika je nyní země ohromných možností a zdejší dobře vedené státy dosahují vysoké míry růstu HDP (Levicové země v Latinské Americe prosperují). Kapitálu je úplně jedno, jestli se množí v komunistické Číně nebo v indiánském Ekvádoru. Hlavně, že to sype.

Zanedbávání infrastruktury způsobilo, že máme neuvěřitelně pomalé internetové připojení a neuvěřitelně drahé poplatky za cokoliv spojeného s telefonními službami. Uvidíme, zda to Rusové a Kellner zlepší, o čemž lze úspěšně pochybovat. Stačí se podívat na dlouhodobé "výsledky" této firmy. Trvalé zanedbávání technologií a odírání zákazníků je v této zemi nesmírně jednoduché, protože stát zde nefunguje, jen soukromé zájmy. Viž článek ÚOHS jako svědek rozpadu státní autority. Nebo se podívejte se na článek Senát vlastní hloupostí zmařil prospěšný zákon o NKÚ a hned je jasné, že zde se nic kontrolovat nebude. Tento stát není pro lidi, ale pro jedno procento vyvolených. Další na řadě bude jistě francouzská Veolia poté, co shnije nedostatečně udržovaná vodovodní sít. Komu to prodají? No nejspíš Rusům, jako ten český telekom.

A Rusko má o český trh opravdu zájem. To ukazuje příklad ruské Sberbanky. Tato velká investiční banka v pěti letech zruší 30 tisíc pracovních míst, což odpovídá 10 % jejich personálu. V Česku to bude naopak. Podle mluvčí banky zde naopak banka bude posilovat. Za posledních 9 měsíců údajně vzrostl počet zaměstnanců Sberbank CZ o sedm procent na zhruba 720 zaměstnaců. Česká pobočka má být číslo 5 na českém trhu a pravděpodobně plánuje vyřídit GE Money Bank a Českou spořitelnu. Tam stačí nabídnout střadatelům výhodnější podmínky, zatímco u ostatních bank je to složitější. Ty poskytují klíčovým podnikatelům také investiční zázemí v cizině a přímou podporu v zemích, kde tyto velké banky působí: například v Indii, Číně a jinde.

Závěr? Vstup ruské banky na český prohnilý bankovní trh je dobrá věc. Mimo jiné i proto, že Rusové se kompletně odřízli od amerických platebních terminálů a jejich finanční transakce jsou řízené z Moskvy, a nikoliv z New Yorku. Až zde krachnou bankomaty jako na zadluženém Kypru (Velikonoční stříhání ovcí začalo, a nejen na Kypru), pak Rusové mohou své vlastní terminály provozovat dál. Pokud ovšem budou chtít. Ale snad budou mít ohled na svou kolonii a na úpění svých politicko-hospodářských agentů. A třeba je na rozdíl od amerických jednoprocentních neoliberálů budou zajímat i obyčejní lidé, což nelze úplně vyloučit. Viz článek Putin svým národům a USA.