Po zpackané konferenci o klimatu v Polsku (Rozvojové země udělaly tajfun ve Varšavě) udělaly noviny The Guardian hezkou mapu světových firem, které nejvíce znečišťují životní prostředí (najdete zde). Mapa zachycuje vývoj od roku 1750, kdy začala po průmyslové revoluci masivně stoupat hladina skleníkových plynů v atmosféře. Viz článek Panel IPCC opět potvrzuje vliv člověka na globální oteplování. Měření ukazují, že jde o bezprecendentní situaci za posledních 650.000 let. Klíčový je zejména tento graf zachycující měření tisíce měření ze všech částí světa. Graf ukazuje exponenciální růst skleníkového plynu CO2 po zahájení průmyslové revoluce a zejména po Druhé světové válce.



Mezi 5 největších znečišťovatelů světa celkem pochopitelně patří 5 největších ropných firem v pořadí: 1. ChevronTexaco, 2. ExxonMobil, 3. Saudi Aramaco, 4. BP, 5. Gazprom. Dalších 7 společností jsou pro změnu cementárny. Ale platí, že oněch 90 společností produkovalo 63 % celkových světových emisí skleníkových plynů (měřený byl metan a CO2) vyrobených člověkem od roku 1750. Z těchto 90 firem patří 50 z nich investorům a mezi nimi jsou ti největší znečišťovatelé. Dalších 31 patří státu a mezi nimi jsou tři velcí znečišťovatelé (Saudi Aramco, Gazprom a norský Statoil). Dalších devět velkých znečišťovatelé jsou převážně státem spravované společnosti těžící uhlí v Číně, Rusku a v Polsku, které z pochopitelných mediálních důvodů hostilo nezdařenou klimatickou konferenci.

Závěr? Firmy znečišťují, neplatí daně a o následky svého jednání se naprosto nestarají. Naopak pronásledují ekologické organizace a nevládky, které na daný stav upozorňují, včetně masivní korupce a lobbingu na politické úrovni všech vlád světa. Státy platí světové škody typu tajfunů z daní občanů a lidé umírají na následky globálního oteplování, které kromě vědců a odpovědných lidí na planetě nezajímá nikoho z vedoucích těchto 90 špinavých společností.