Článek Londýnská bankovní City, pilný spojenec Putina komentoval tajný dokument britské vlády, který zveřejnil deník Guardian již 3. března. Rozbor jasně ukázal meze sankcí proti Rusku, které si určuje svéprávná enkláva zvaná "City" vyňatá z britské jurisdikce. Viz náš dvoudílný článek Londýnská City - světová metropole podvodu. Britové za léta koloniální vlády dobře vědí, že cirkus pro média je jedna věc. A peníze, které nikdy nesmrdí, jsou věc druhá. A stejně jednají vůči Rusku i Francouzi, Němci a Američané.

Francouzi dál vesele staví obě klíčové vojenské lodě třídy Mistral, které ve vojenských přístavech Saint-Nazaire a Toulon zaměstnávají odhadem kolem 2.000 lidí. První loď je už dokončena a probíhají zkušební plavby. Kompenzace za nedodání lodí je ve výši 1.2 miliardy euro, což dokáže zchladit i hodně velký idealismus. Proto také Francouzi řekli, že budou komentovat celou zakázku až na konci roku, kdy má být předána první loď. Takže sankce jsou prozatím spíše divadlo pro média, než v reálu. Stejně tak jezdí do Ruska všichni němečtí podnikatelé, protože jim Rusové řekli, že kdo nyní odejde, ať se už ani nepokouší vrátit. Takže SRN s velkou slávou vypověděla vojenskou spolupráci s Ruskem, což musel být pro Rusy opravdu šok. Nemohou například testovat svůj tank T-90 na německém Leopardovi-2. Předtím jej totiž porazili v přesnosti a rychlosti střelby na náhodné cíle.

Američané jsou na tom ještě komediálněji. V září roku 2011 podepsal Exxon Oil gigantickou dohodu s Ruskem v ceně půl biliónu dolarů o vzájemné výměně těžebních práv na ropu a zemní plyn. Američané se budou podílet na těžbě v ruském arktickém šelfu a výměnou za tuto možnost odevzdají ruskému Rosněftu část těžebních práv na oba technologicky klíčové sektory: těžbu v hlubokých vodách Mexického zálivu (kde bouchla platforma Deepwater Horizon v roce 2010) a také podíly na frakovacích polích vlastněných americkými těžebními firmami. Putinovu Rosněftu tedy smluvně patří kus USA, ale o tom nikdo ani nemukne. Jenže oligarchickým společnostem patří v USA téměř všechno včetně vlády. Takže o nic nejde a s oligarchickým Putinem se vždy domluví jako rovný s rovným. Good luck, America, ať žijí sankce!