Kolik zabitých civilistů a vojáků nasazených proti svým východo- ukrajinským spoluobčanům už padlo na oltář tohoto šíleného konfliktu na Ukrajině, se nedá zjistit. A Západ, který si údajně tak cení lidských práv, nemá zájem o odhalení zločinů na Majdanu, v Oděse, ani na východě Ukrajiny. Zprávy německého tisku hovoří o tom, že se množí případy odmítnutí poslušnosti narychlo naverbovaných záložníků ze západní Ukrajiny do Ukrajinské armády, jejíž příslušníci jsou posíláni do „boje proti terorismu“ na východě země.

Jedna jednotka Ukrajinské armády – údajně se jedná o 51. motorizovanou brigádu, složenou ze záložníků středního věku - byla převelena z města Vinnica do oblasti Volnovaha. V prvních třech dnech byli vojáci rozmístěni na kontrolní stanoviště, poté dostali rozkaz napadnout civilisty ve vedlejší obci. Jednotka se zdráhala rozkaz splnit a jejich velitel oznámil, že se stahuje, protože „tam nejsou žádní teroristé, ale jenom civilisté“.

Kolem páté hodiny ranní dorazil na kontrolní stanoviště černý sedan, dva džípy a další vozidla největší ukrajinské banky Private Bank (patří oligarchovi Kolomojskému, který vypisuje odměny na hlavy zabitých proruských separatistů). Muži, údajně členové bojových jednotek „Donbas“ a „Azov“ zahájili na vojáky ukrajinské armády palbu vším, co měli k dispozici. Vojáci se bránili, jak mohli. Útok trval nejméně 15 minut. Pak si útočníci připnuli svatojiřské stužky a šli zmlátit raněné a ty, co ještě zůstali. A řekli jim, že jsou z Donbasu, z hnutí odporu proti Kyjevu. To jim však nikdo neuvěřil.

O hodinu později byla zahájena střelba na vozidla úročníků s evidentní snahou je zničit a zamést stopy, aby nebylo možné prokázat, že se jedná o vozidla banky Kolomojského. Na vidozáznamech (i s českým překladem je najdete zde) je vidět útok z helikoptér a exploze. Průběh této akce byl potvrzen telefonátem velitele ukrajinské vojenské jednotky a následně i dalším vysokým armádním důstojníkem pro televizi BBC. Aktivisté z povstalecké Doněcké republiky kategoricky popřeli, že by měli s akcí cokoli společného.

Jinými slovy: Ukrajinští vojáci byli zavražděni, poněvadž odmítli vykonat válečný zločin. Stejně jako v případě masakru v Oděse, byla i tato akce podle všeho nařízena oligarchou a dněpropetrovským guvernérem Kolomojským.