Druhý díl seriálu o Ukrajině se zabýval financováním války, který již nyní Ukrajinu zničila (Konec pučistů v Kyjevě II. aneb Kolonialismus MMF). Ale ekonomika nesmí mít přednost před lidskými tragédiemi. Jinak klesneme na úroveň západních mocností řízených neoliberální doktrínou jednoho procenta. Korporátní fašismus nemá žádný problém s tím, že podporuje vraždění civilního obyvatelstva jinou neofašistickou klikou, pokud to ovšem slouží vlastním velmocenským zájmům. Jenže sto let po 1. světové válce je jasné, že tyto zájmy byly na obou stranách čistě imperiální. Jaký bude soud historiků o dnešní Ukrajině?

Nyní již vlastizrádná rezoluce

Vraťme k dnes již zapomenutému datu 20. 2. 2014. Ukrajinský parlament přijal rezoluci, která je z dnešního pohledu kyjevské junty téměř vlastizrádná. Před pěti měsíci se ukrajinský parlament vyslovil pro zákaz použití zbraní proti demonstrantům a požadoval stažení vojáků a policie do kasáren. Dokument vyzýval k zastavení protiteroristických operací, kterou spustila Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU). Požadoval propuštění všech zadržovaných osob a zakazoval policii blokovat cesty. Toto všechno bylo ještě za prezidenta Janukovyče. Ale jak jsme psali v prvním článku, tyto dohody neplatily ani 24 hodin. Rezoluce tohoto typu nová moc nikdy nehodlala dodržovat. Fašismus a nacionalismus mají jiné priority než životy lidí. Ozbrojenci nepotřebují politiky, jen peníze a zbraně. A kdo platí, ten rozhoduje.

Druhá série analýz ukázala, že ukrajinský stát je na hranici finančního bankrotu. Financování regulérní armády podle toho vypadá. Občanská válka proti 1/3 vlastních občanů je označovaná za "protiterostickou operaci". Jestliže Západ souhlasí s takovou definicí "teroru", pak žijeme v době, kdy demokracie a lidská práva definitivně prohrály. Nové bojůvky a milice financované a vyzbrojované z USA a EU jsou živené extrémní nacionalistickou ideologií vyjádřenou sloganem „Sláva Ukrajině“. Je to bojové heslo ve stylu muslimských extrémistů a počínání ozbrojenců v „nepřátelském“ civilním městě je stejné. Výsledkem této "slávy" je vražedný teror k zastrašení obyvatelstva. V žargonu US-zpravodajců jde o tzv. "řízený chaos". Ale to platí jen pokud máte koho řídit, viz dnešní Libye nebo Irák.

Kdo je kdo v ukrajinském konfliktu

Jako vždy jde o peníze a o přesun majetku do těch správných rukou. V prvé řadě jde o bohatství Donbasu, které tvoří 2/3 HDP Ukrajiny, a nakonec i o nadvládu nad celou Ukrajinou. Tolik píše Dmitrij Minin. Obrovská chamtivost oligarchy Igora Kolomojského, gubernátora Dněpropetrovské oblasti, stojí za financováním a vyzbrojením praporů Dněpr, Azov, Ajdar a Donbas. To hlavní, oč má zájem, je akvizice nových majetků. Řečeno jeho vlastními slovy:

Stát je teď prostě povinen konfiskovat majetky, závody a akcie stoupenců separatismu.


Jako první na řadě jsou aktiva jedničky mezi ukrajinskými oligarchy, Rinata Achmetova. Igor Kolomojskyj je prezidentem Evropské rady židovských komunit a měl by znát z historie něco o arizaci majetku nepřátel říše. Poučen historií provádí podobný teror proti civilnímu obyvatelstvu jako nacisté v Rusku za 2. světové války.

Oligarchy a nacionálními fašisty vytvořené a financované tzv. "trestní prapory" nasazované do bojů proti tzv. "separatistům" na východě často nemají armádní velení. S armádou jsou spojeny jen v tzv. „součinnosti“. Velitelé praporů jednají samostatně a plní příkazy podle svých kontraktorů. Žold je třeba odsloužit, třeba i vraždami civilů. Toto video ukazuje, jak to vypadá v reálu.


Podobných videí ukazujících zvěrstva neofašistických žoldnéřů placených oligarchy je celá řada, tady máte další odkazy:

http://youtu.be/hf_SchYsRYE
https://www.youtube.com/watch?v=S-l36iR1PR4
https://www.youtube.com/watch?v=SGDZUdBbE0o

Článek Po masakru v Oděse již není cesty zpět ukázal den po tomto pogromu, jak byla ruskojazyčná menšina vehnána do války. Ani EU, ani USA nevázaly vojenskou a ekonomickou pomoc juntě v Kyjevě na nestranné vyšetření masakru pod mezinárodní kontrolou. Vlna násilí pak byla nevyhnutelná. Citujme z následujícího webu.

Blog Břetislava Olšera wrote:
Mnohé napověděla i porada „kyjevského vedení“, jež se týkala plánování Oděského masakru; deset dní před útokem v Oděse se setkali předseda ukrajinského parlamentu Alexandr Turčinov, ministr vnitra Arsen Avakov, vedoucí SBU Valentyn Nalyvajčenko a tajemník Národní bezpečnostní a obranné rady Andrej Porubij. Nechyběl ani gubernátor Dněpropetrovského regionu Igor Kolomojskyj. Ten je spolu s Avakovem obviněn pro podezření ze spáchání vraždy a vedení války zakázaným způsobem. Na 40 ruských vyšetřovatelů již vyslechlo přes 2400 očitých svědků, z nichž 1470 je pokládáno za zraněné.


Tím se dostáváme k další důležité kapitole. EU a USA se rozhodly, že budou krýt válečné zločince a fašisty na Ukrajině a nyní jim potichu začaly dodávat západní zbraně. Tím se původní požadavek rusky mluvících separatistů na autonomii či federaci stal pro pučisty v Kyjevě vlastizradou. Role EU a USA je tedy známá a bude jednou jistě odsouzena. A co dělá v konfliktu Rusko? Vojenskou intervenci nepodniklo. Jak brání rusky mluvící menšinu na Ukrajině?

Vyšetřovatelé válečných zločinů v akci

Válečné zločiny jsou dokumentovány, a pokud situace na místě dovolí, jsou i vyšetřovány. Proto bude pro Západ tak těžké tvrdit, že o ničem nevěděl. Ukrajinský stát a jeho armáda je povinna dodržovat vlastní zákony. Nasazení armády proti civilistům, krytí zločinů milicí, ostřelování celých měst, nasazení balistických raket... to všechno jsou zločiny i podle mezinárodního práva. Vraždění civilistů na rozkaz nezbavuje dotyčné velitele osobní zodpovědnosti za zločin spáchaný v uniformě. I toto už bylo mnohokrát různými soudy potvrzeno. Kvůli zločinům spáchaným na Ukrajině mohou být podezřelí zadrženi a souzeni kdekoliv, třeba i v Rusku. Pokud jsou zločiny proti lidskosti dokázány, nejmenší trest je doživotí.

Předseda ruského Vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin jménem Ruska vydává příkazy k zatčení. V současnosti je ve vyšetřovací vazbě například ukrajinská letkyně Naděžda Savčenková, která byla zadržena pro podezření z napomáhání vraždě ruských novinářů na východě Ukrajiny. Vyšetřovací výbor zahájil již dříve trestní stíhání kvůli použití zakázaných bojových prostředků a zbraní hromadného ničení na Ukrajině. Byl obviněn ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov a sponzor řady útvarů ukrajinských bojovníků gubernátor Dněpropetrovské oblasti Igor Kolomojskyj. A počet těchto zatykačů roste každý měsíc, viz tento odkaz.

Jurij Čajka, generální prokurátor RF, označil události z posledních měsíců na Ukrajině za genocidu ukrajinského národa. Čajka vyzval Mezinárodní trestní soud, aby zahájil trestní stíhání ve věci válečných zločinů na Ukrajině. Podle jeho slov používají ukrajinští vojáci proti pokojným občanům zakázaných druhů zbraní, což potvrdili také představitelé mezinárodní organizace ochránců lidských práv Human Rights Watch.

Závěr

Shrňme znovu pozici EU a USA vzhledem k pučistické vládě na Ukrajině. Zabrání Krymu (na který si brousily zuby USA a chystaly se tam udělat svou vojenskou základnu) je jistě otázka mezinárodního práva. Ale na Krymu minimálně proběhly volby o přičlenění k RF a nedošlo ani k teroru, ani vraždám civilního obyvatelstva. Junta v Kyjevě naopak systematicky vraždí své vlastní obyvatele a aktivně umožňuje řádění neonacistických band. Dvojí metr v případě podpory zločinné Porošenkovy vlády a naopak uvalení sankcí pouze na Rusko znamená, že pro EU přestala platit presumce neviny, a naopak toleruje jasnou vinu.

Hloupá, zbabělá a amorální EU ve vleku USA se tedy vydělila z mezinárodního společenství, které uznává právo jako základní prostředek k řešení konfliktních situací. To ale znamená, že pokud vypukne podobný konflikt na území EU, všechny země světa mají právo nehnout prstem a zařídit se stejně cynicky jako naši vůdci evropských států a vedení EU v Bruselu. Mají právo odplaty a mohou zevnitř rozbíjet evropské státy podporou nezákonných skupin a teroristů. A to je dost smutná vyhlídka. Zvláště poté, co se džihadisté ze Sýrie vrací po prohrané válce (financované a podporované i z EU) postupně domů.

Předešlé části:
Konec pučistů v Kyjevě I. aneb Vláda janičářů
Konec pučistů v Kyjevě II. aneb Kolonialismus MMF