Ropný koncern Rosněfť oznámil, že narazil v ruské části Arktidy na obrovské ložisko ropy. Šéf koncernu hovoří o kapacitě převyšující miliardu barelů ropy a přesahující zásoby nafty v Mexickém zálivu. Nejlepší na celé věci je ovšem to, že průzkum byl prováděn společně s Exxon Mobil, americkým naftařským obrem. Těžbu chtějí Rusové zahájit za každých okolností, řekl Bloombergu šéf společnosti Rosněfť Igor Sechin. Americký partner se však musí v důsledku sankcí USA vůči Rusku nyní z projektu stáhnout a nesmí těžbu finančně podpořit. Také v Karském moři za polárním kruhem se nalézá velké ložisko ropy, údajně o velikosti zdrojů v Saúdské Arábii. I zde se Exxon musel již stáhnout a odvolat své pracovníky.

Rusové nevidí v odchodu amerického partnera žádný problém. Podle ruského ministra pro energetiku se přihlásili již investoři z Asie, kteří mají peníze a technologii. Spojené státy uvalily sankce na Rosněfť, Lukoil a Gazprom. Dále vyvíjejí maximální úsilí, aby do financování těchto projektů nebyly k dispozici zdroje z „finančních trhů“. Těžko říct, zda se v situaci nafouknutí bubliny virtuálních peněz, které hledají každou skulinku k investování do reálných hodnot, tato strategie podaří. Byli jsme svědky daleko rafinovanějších podvodů, když šlo o nahrabání si rychlých zisků.

I z Ruska přicházejí rozporuplné zprávy. Například na Sachalinu běží rusko-americký projekt, kde je 30% podílníkem i dceřiná firma Exxonu, nicméně na tento projekt se podle níže uvedeného zdroje sankce nevztahují. Cena benzínu v USA však trvale klesá. Je to tím, že si mladí Američané nemohou nejen dovolit financovat své bydlení, ale nemohou si kupovat ani auta a šetří, kde se dá? Že přes hlasitě medializovaná data jde spíš ekonomika USA jako celek do kytiček? Ukazuje na to výběr spotřební daně z benzínu, příjmy z této daně financovaly státní dálniční organizaci, která se dostala v důsledku poklesu příjmů letos do bankrotu. Stát se dále škrtá. Bankrot Highway Trust Fund v přímém přenosu vidíte na grafu zde.



To ovšem překvapí jen ty, kteří nečetli nás starší článek o rozpadu infrastruktury v USA (Zpráva o stavu infrastruktury v USA). K celkovému kontextu sporu USA versus Západ viz náš článek Technologické zaostávání aneb Důvod válek vedených Západem.

Podle analytiků prý americká ekonomika roste, analytici však pracují s manipulovanými daty a hlavně: na politickou objednávku. Klasický příklad najdete v našem nedávném článku Ruské sankce proti EU v číslech. Ovšem bombardéry a shozené pumy navyšují HDP, to je pravda. Bohužel. A nemusí se vytvářet nová pracovní místa. Po válce, té prohrané, i té vyhrané, zůstanou vždy dvě otázky: "Kdo to nakonec zaplatí?“ A ta nejdůležitější: "Kdo tu válku potřeboval a proč?"