Komunální a senátní volby skončily, výsledky jsou sečteny a oficiálně vyhlášeny. Na radnicích se jedná o nových koalicích a senátní kluby sčítají přírůstky a ztráty. Podívejme se, kdo jsou hlavní vítězové a poražení proběhlých voleb a co nám občané ČR svojí volbou naznačili. Vítězové jsou následující skupiny:

  • nevoliči, nezávislí kandidáti, lidovci a Andrej Babiš.

Projděme v první části analýzy tyto hlavní vítěze komunálních a senátních voleb.

Nevoliči vyhráli, i když těsně


Těsně, ale přece. Více než 51 % občanů se rozhodlo jít nevolit. A to zastupitelstva řeší mnoho běžných problémů občanů a zvláště v malých obcích a městech si všichni vidí do talíře. Navíc poprvé mohli hlasovat i EU-cizinci s přechodným pobytem v ČR. A to letos kandidoval rekordní počet volebních uskupení a kandidátů. Závěr: není to pro českou demokracii příliš povzbudivý stav. Volební účast se od roku 1998 pohybuje v úzkém rozmezí mezi 46 - 49 %.



Ještě horší je účast v senátních volbách. Senát je voliči nemilované dítě od narození a v letošním 2. kole senátních voleb přišel k volebním urnám historicky nejmenší podíl voličů, pouhých 17 %. Peteru Kolibovi z ANO stačilo ke zvolení senátorem za obvod Ostrava-město ve 2. kole pouhých 5 900 hlasů!

Nezávislí kandidáti a místní občanské iniciativy

Nezávislí kandidáti získali téměř dvě třetiny všech mandátů v komunálních volbách a budou vládnout především v těch nejmenších obcích. Výrazně však zabodovali také v krajských městech. V Karlových Varech zvítězila Karlovarská občanská iniciativa, která vytvořila koalici s druhou ANO a třetí místní volební stranou Karlovaráci. V Brně se součástí vládní koalice pravděpodobně stane "recesistické" místní hnutí Žít Brno. V Liberci zvítězilo ve volbách politické hnutí Změna pro Liberec, které se před volbami otevřelo novým členům a snaží se stát celostátním. V Ostravě na 3. místě skončilo hnutí Ostravak, v Českých Budějovicích obsadilo třetí místo hnutí Občané pro Budějovice založené starostou a bývalým členem ODS Jurajem Thomou.

V senátních volbách však nezávislí kandidáti neuspěli a pravděpodobnost zvolení nejvíce zvyšovala podpora strany etablované v parlamentu. Do senátu se tak kromě kandidátů za ČSSD, KDU-ČSL, ANO a ODS dostali pouze dva zástupci neparlamentních stran (Strana práv občanů a Strana soukromníků ČR) a jeden zástupce regionálního politického hnutí Starostové za Liberecký kraj.

KDU-ČSL zabodovala, ale kvůli zoufalství voličů

KDU-ČSL vyšla z komunálních i senátních voleb posílena. V komunálních volbách získala nejvíce poslaneckých mandátů ze všech parlamentních stran, v senátu získala 4 nové mandáty, další dva získali kandidáti, které podporovala společně se Zelenými. Lidovci upevnili své pozice na Moravě a překvapivě začali bodovat i v jižních a východních Čechách. S výjimkou Liberce a Ústí se sami nebo v koalicích dostali do zastupitelstev krajských měst a vzhledem k jejich vysokému koaličnímu potenciálu lze očekávat, že ve většině z nich zasednou i v radách. Že by už zapracovaly peníze z církevních restitucí? Nejspíš jde o klasické zoufalství voličů, kteří po vykradení radnic skupinou ODS-TO09-ČSSD volili zatím jedinou možnou komunální alternativu, to jest "koblížkáře" a lidovce.

ANO 2011

Andrej Babiš nevypadal s výsledky voleb příliš spokojeně. Ale na stranu, která je na politické scéně pouhé 3 roky a která se čerstvě etablovala v poslanecké sněmovně, dosáhlo hnutí ANO velmi pěkné výsledky. Koblížkáři obdrželi nejvyšší procento hlasů z politických stran v komunálních volbách, zvítězili v Praze a také v osmi krajských městech. V senátu budou ANO 2011 zastupovat 4 senátoři a společně se senátorkou Dernerovou založí vlastní senátní klub. Andrej Babiš je populární a do velké politiky vytahuje celou novou generaci lidí. Příští volby do Poslanecké sněmovny rozhodnou o tom, jestli se opravdu stane vládcem na pravici a nahradí zdecimované ODS a TOP 09.

Zelení

Strana zelených se díky mocí zkorumpovanému Bursíkovi dostala do klinické smrti tím, že se podílela na druhé asociální vládě Mirka Topolánka. Ne že by na tom byla interně lépe, viz mocenský vzestup zelené uniformy, aneb bývalého vyšetřovatele Lásky. Ale politickým infantilům někdo vládnout musí, a to pevnou policejní rukou. A tato partaj naznačila, že by se opět mohla stát relevantním hráčem na politické scéně. Společně s KDU-ČSL získala dva senátorské mandáty, udržela si tři mandáty na radnici v Brně a získala 4 nové v Praze. V Praze budou Zelení po dlouhé době součástí vládní koalice.

Piráti

Piráti se poprvé prosadili v Praze, kde budou pod jejich vlajkou sedět čtyři zastupitelé, do zastupitelstva se jeden dostal i v rámci hnutí Žít Brno. Senzací je jejich výhra v Mariánských Lázních. K nim jsme psali článek Piráti a volby, tak si klikněte.

Viz druhá část
Komunální a senátní volby 2014 aneb Poražení (II. část)