Úřadující premiér Alexandr Zacharčenko získal v nedělních volbách Doněcké lidové republiky 75 % procent hlasů, celkem 765.340 hlasů. V Luhansku hlasovalo 63 % pro aktuálního vůdce Igora Plotnického. Další dva kandidáti: Alexandr Kofman měl 111.024 hlasů a Jurij Sivokoněnko 93.280 hlasů.

Ve stejné době byly současně volby do parlamentu. Ty vyhrála Zacharčenkova Doněcká republikánská strana poměrem 662.725 hlasů. Soupeřící Svobodný Donbas měl 306.892 hlasů. Celková volební účast v DLR byla 1.012.682 hlasujících. Hlasovalo se v více než 360 volebních místností, potenciálních voličů bylo kolem 3 miliónů. V Luhansku to bylo 102 volebních místností pro přibližně 1,5 milionu voličů. Zde byla volební účast přes 60 %. Zahraniční pozorovatelé nenahlásili žádné nesrovnalosti a průběh hlasování považují za demokratický.

Kyjev řekl, že nebude uznávat tyto volby, protože jsou v rozporu s celou řadou ukrajinských právních předpisů. Ukrajinská bezpečnostní služba zahájila trestní řízení proti organizátorům voleb v Doněcku a Luhansku. Nový šéf zahraniční politiky EU Federica Mogherini, prohlásil, že hlasování bylo nelegální a nelegitimní, EU je neuzná a že tvoří překážku ke smíření na Ukrajině. Asi nejsme v Kosovu nebo ve Skotsku. Kyjev navíc považuje konání voleb za porušení Minského protokolu.

Moskva již dříve poukázala na to, že podle mírové smlouvy v Minsku, volby na Ukrajině i samozvaných republik měly být prováděny v období od října 19 do 3. listopadu a že "respektuje projev vůle lidu jihovýchodních Ukrajinců". Ministerstvo zahraničí připomnělo vysokou účast voličů a zdůraznilo, že v současné situaci je "nesmírně důležité" pracovat na skutečném dialogu s lidmi v regionu.

To je asi důvod, proč Ukrajina stahuje do tohoto regionu těžkou vojenskou techniku a připravuje se k útoku ještě před zimním obdobím. Potřebuje totiž dialog ukončit tanky ještě před zahájením mrazů. Oligarchové přes nastrčené prostředníky totiž vykradli nejen plyn (ten jsme teď zaplatili z našich daní EU, v první várce 1,45 miliard dolarů), ale také vojenské uniformy na zimu. Válku je tedy třeba rozhodnout brzy.