Nešťastný Ázerbajdžán

V ázerbajdžánské vesnici Nardaran nedaleko od hlavního města Baku byli před několika dny zabiti čtyři členové "extrémistické skupiny". Při akci zahynuli i dva představitelé pořádkových sil a bylo zraněno několik dalších lidí. Příčinou krvavého střetnutí byla podle ázerbajdžánského ministerstva vnitra a prokuratury hrozba ústavnímu pořádku ze strany hnutí "Sjednocení muslimů", které si dalo za cíl "uchopení moci a vznik náboženské vlády, jež bude zemi řídit podle zákonů šaríji".

Ázerbajdžánský tisk také informuje o tom, že zakladatelé "Sjednocení muslimů" prováděli nábor stoupenců v Baku i na ázerbajdžánském venkově a organizovali zločineckou skupinu ozbrojenou různými druhy střelných zbraní a výbušnými systémy. Nardaran byl podle bezpečnostních složek místem, kde se ilegálně scházeli lídři tohoto uskupení a kde organizovali protivládní povstání a připravovali své členy na teroristické útoky "proti představitelům státní moci". Sjednocení muslimů také šířilo mezi obyvatelstvem letáky s výzvami ve stejném duchu. To byl důvod, proč byla provedena rozsáhlá bezpečnostní akce, která měla za cíl ukončení nezákonné činnosti a zadržení členů skupiny v Nardaraně. Při ní byla po zásahové jednotce zahájena palba a hozen granát. Odvetnou palbou byli "zabiti čtyři a zraněno několik dalších extrémistů". Zahynuli také dva příslušníci orgánů činných v trestním řízení.

Zpočátku bylo zatčeno 14 lidí, včetně lídra skupiny Tale Bagirzadeho, dnes už ministr vnitra Ramil Usubov při svém projevu v AzTV hovořil o 32 zatčených. "V důsledku uskutečněných operací bylo zabaveno šest samopalů, velké množství pistolí a výbušných zařízení. V tuto chvíli naše akce pokračují", řekl Usubov a dodal, že došlo už ke 23 případům potyček mezi policií a obyvatelstvem.

Dnes už se v Baku o členech skupiny nehovoří jinak než jako o "islámských extrémistech". Hovoří se o tom, že útočili na novináře. Ale aksakalové, tedy stařešinové Nardaranu říkají, že obyvatelé vesnice nikdy nepůjdou proti ázerbajdžánské vládě, ale že se je tímto způsobem "pokoušejí vyprovokovat". Podle Haqqin.az řekl jeden z aksakalů, Gadžiaga Nurijev, že mezi obyvateli Nardaranu a úřady nejsou žádné problémy. "Ta otázka má mnoho nuancí, které se musí vyšetřit. Dnes my, jako stařešinové obce, rokujeme s úřady o tom, aby napětí ustoupilo," řekl Nurijev.

Ve stejné době došlo k rozsáhlé čistce v ázerbajdžánských bezpečnostních silách, zatčeno bylo téměř 30 vysokých důstojníků ministerstva vnitra a tajných služeb za zneužívání pravomoci, nelegální odposlechy, vydírání podnikatelů a nelegální obohacování. Znova se začal probouzet také ázerbajdžánsko-arménský konflikt o Náhorní Karabach.

A aby toho nebylo málo, v pátek tam vypukl požár státní ropné společnosti SOCAR, při kterém zemřelo více než 30 lidí.

Je to opravdu jenom náhoda, nebo to vše souvisí s napětím ve vztazích mezi Ruskem a Tureckem? Autoritativní prezident Ázerbajdžánu Ilham Alijev se doposud snažil udržovat dobré vztahy s Ruskem, Tureckem, s nímž ho váže historie a jazyk, i s Íránem (většina obyvatel jsou šíitové). Teď se, jak se zdá, bude muset rozhodnout.

NATO: Co nefunguje, stejně netřeba měnit

Nyní se podívejme na tuto historii z opačné strany Blízkého východu. Čína postupně vstupuje na kolbiště v Sýrii po boku Ruska. Důvod je jednoduchý. Přestala skákat podle Washingtonu a ten se ji pomstí tím, že připravuje teroristy v Sýrii, kteří budou dělat džihád v Číně. Tzv. Turkistan Islamic Party (TIP) bojuje proto Asadovi na území Sýrie, je zásobována z Turecka a její velitele od al-Núsry a al-Kájdy prošli výcvikovými tábory v CIA v Jordánsku. Tato pátá kolona džihadistů má působit v v bývalých asijských republikách SSSR, kde jsou největší zásoby zemního plynu na světě, včetně ropy. Pochopitelně má být cílem jejich útoků i Čína skrze nespokojené muslimské menšiny.

Ohledně Íránu jsme psali v článku Situace v Sýrii a okolí (září 2015). Totéž zkouší s podporou Izraele a USA také Saúdská Arábie v Íránu. Sporná oblast se jmenuje Chúzestán, viz tato mapa.



Žije zde národnostní minorita sunnitských salafistů, kterou začala pilně podporovat Saúdská Arábie v boji "za svobodu". Důvod této náhlé podpory je celkem jednoduchý. Írán trvale podporuje hútské bojovníky v Jemenu, na jejichž kmenová území útočí Saúdové s americkými zbraněmi a vzdušnou podporou izraelských stíhaček. Ale Saúdům se stalo totéž, protože šíitské kmeny oblasti Najran začaly válku společně s Húty za odtržení svého území od Saúdské Arábie. Důvodem je trvalý útlak, nedávné velice krvavé atentáty na saúdské šíity přímo při páteční modlitbě v mešitách. A dokonce nepomohl ani saúdský přímý úplatek 250 tis. dolarů každému najranskému kmenovému vůdci zvlášť.

Závěrem

Zdá se, že tzv. "boj proti terorismu" vedený Západem přešel do opravdu špinavé fáze. Skutečným nepřítelem je samozřejmě Rusko a všechno ostatní je vedlejší. Proto je třeba Rusku a Číně pilně okopávat kotníky, kde se dá. Nevyhnutelný pád dolaru bude možné na chvíli odvrátit třeba tím, že USA skrze povolnou a zmanipulovanou EU a NATO bude vytvářet "mírumilovné majdany" skrze připravené teroristické sítě v méně stabilních oblastech Ruska a jeho spojenců. Jak se zdá, tyto země jsou si toho dobře vědomi. A totéž se začalo dít i na Balkáně, viz aktivitu kosovských džihádistů, kterým Spojené státy pomohly k vlastnímu státu.

Výsledek takové zničující politiky? Pro EU to bude znamenat rozpad dalších nestabilních států do propasti zvané "failed state". V EU přibudou uprchlíci a teroristé. Jedno procento oligarchů bude mít legální důvod, jak a proč zrušit demokracii pro zbylých 99 % a jak je donutit platit novou válku, která vůbec nemusela být. V USA platí totéž, ale terorismus a uprchlíky nechají EU. Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses medvědem.

Zdroje zde


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 650 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!