Jeden volební průzkum tvrdí, že opozice získala 52,3 % hlasů a tedy ústava by se nezměnila. Ti opatrnější tvrdí, že jejich průzkum naznačuje rozdíl jen 1 %. Vicepresident Álvaro García Linera řekl, že jde spíše o odchylku v rámci tolerance. "Je vysoce pravděpodobné, že tato čísla budou změněna drastickým způsobem, nikdo zatím nevyhrál nebo neprohrál," řekl.

Opozice už oslavuje vítězství. Opoziční vůdce Samuel Doria Medina vyzval Moralese, aby "uznal výsledky", ve zbývajícím čase se zaměřil na řešení bolivijských problémů a neucházel se o další funkční období.

Vláda ale mírní toto nadšení. "Stále nemáme žádné oficiální výsledky volební komise. Musíme ještě počkat hodiny nebo i několik dní, může to být nepozdějí do týdne, spíše dříve. Mluvíme o rozdílu 110.000 hlasů," řekl García Linera. Samotné sčítání volebních komisařů může trvat až 48 hodin.

Referendum se stalo velkou příležitostí pro bolivijskou opozici. Spojuje ji nespokojenost za poslední rok a půl s prezidentem, ale to jediné, na čem se shodnou, je zabránit znovuzvolení Evo Moralese. Ani trojnásobný bývalý prezidentský kandidát Samuel Doria Medina, ani guvernér Tuto Quiroga Santa Cruz, ani Ruben Costas nebyli schopni vést opozici jako homogenní blok s viditelným vedením.

I přes pokles světových cen ropy a zemního plynu si bolivijská ekonomika vede stále dobře. V posledních deseti letech trvale roste v průměru o 5 % ročně. Socialistická politika vlády je úspěšná při snižování chudoby. To jsou základy široké lidové podpory zejména z venkovských oblastí.

Změna politické orientace je v Jižní Americe novou realitou. Argentina, Venezuela a nakonec rozhodnutí Rafaela Correy, který se nechce zúčastnit prezidentských voleb v Ekvádoru v roce 2017. Morales se stává poslední baštou levicové Latinské Ameriky. Zaručeně bude bojovat až do posledního hlasování.

Aktualizováno: 24.02. 2016
Po sčítání trvající déle než 48 hodin, volební tribunál vydal konečné výsledky nedělního referenda: 51,30% hlasovalo proti změně ústavy, zatímco 48,70% uvedlo "ano" na znovuzvolení prezidenta Moralese.

Zdroj: El referéndum por la reelección de Evo Morales divide a Bolivia
Bolivia votes 'no' to allowing President Evo Morales to run again


Fenomén zvaný Evo Morales
Bolívijská třetí cesta
Bolívie a Argentina zestátnily energetické koncernyCochabamba a válka o vodu
Correa opět prezidentem Ekvádoru


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 300 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!