Šokující, a přitom profesionálně zpracovaná investigativní zpráva, kterou o tunelovacím impériu Clintonových nedávno publikoval Jerome Corsi, rozpoutala veřejnou kampaň. Její důsledky znamenají, že je třeba udělat seriózní audit, případně likvidaci kontroverzní nadace Clinton Foundation (CF). Ta byla založena v roce 2001. Nadace měla formálně přidat charitativní šarm k jinak zcela banálnímu obohacování v té době stále ještě mocné značky bývalého presidenta USA Clintona. Podle Daily Wire pouze v letech 2009-2012 tato nadace oficiálně shromáždila více než 500 mil. USD, z nichž na "programové granty" utratila jen 75 mil. USD, ale více než 400 mil. USD vydala na platy zaměstnanců a na "ostatní náklady". Nadace byla pod tlakem občanských iniciativ přinucena odkrýt seznam svých sponzorů. Mnoho investigativců pak zveřejnilo velký počet případů jasného konfliktu zájmů během období, kdy Hillary Clintonová vykonávala funkci americké ministryně zahraničí.

Shrňme stručně skandály nadace Clintonových, byly již řádně proprány v nezávislých médiích po celém světě. Viz případy Marca Riche, světově nejproslulejšího neplatiče daní, který obdržel amnestii od Billa Clintona v posledních minutách výkonu jeho presidentské funkce z "humanitárních důvodů", bývalého libanonského vicepremiéra a sympatizanta Hizballáhu Issama Farese, který Clintonově nadaci poskytl sedmimístné dary, Viktora Pinčuka, ukrajinského miliardáře a zetě bývalého prezidenta Kučmy, který byl jedním z hlavních sponzorů CF a opakovaně porušoval americké sankce proti Íránu.

Clintonová se paktuje s ruskými oligarchy

Příběhu lobbistické aféry Clintonové s ruským oligarchou Viktorem Vekselbergem se už také dostalo patřičné pozornosti v amerických médiích. Jejich pozornost však byla především zaměřena na průšvih s uniklými soukromými e-maily Clintonové z roku 2012. Nejpodrobnější zprávu From Russia With Money zabývající se kamarádíčkováním Clintonové s Rusy vypracoval letos v srpnu Peter Schweitzer, předseda Government Accountability Institute. Podle této zprávy obhajovala Hillary Clintonová v letech 2010-2012 mnohamiliardové americké investice do Vekselbergova technologického projektu Skolkovo (ruského Silicon Valley), jež se zabývaly např. vývojem nadzvukových motorů pro rakety s plochou drahou letu, radiolokátorů či vozidel pro výsadkové jednotky.

Další rozměr tomuto příběhu dodává fakt, že v září bylo v Rusku proti Renova Group Viktora Vekselberga zahájeno trestní řízení kvůli obvinění z mnohamilionového uplácení několika ruských regionálních představitelů. V ruských médiích informovali, že během prohlídek, jež se uskutečnily v kancelářích Renovy v Moskvě, vyšetřovatelé objevili celou dokumentaci týkající se sponzorských darů poskytnutých v letech 2015 a 2016 nadaci Clintonových off-shorovými společnostmi ovládanými Viktorem Vekselbergem v hodnotě daleko převyšující objemy oficiálně publikované na webových stránkách CF. A protože Clintonová má jako prezidentská kandidátka zakázáno přijímat dary ze zahraničí, byly peníze z Vekselbergem ovládané Metcombank posílány prostřednictvím řetězce soukromých amerických účtů v Deutsche Bank Trust Company.

Tento případ ukazuje, že Hillary Clintonová má trvale promiskuitní zálibu v přijímání darů od kohokoliv. Ironií též je, že přijímá peníze od ruských zločinců a současně veřejně označuje Rusko jako zkorumpovanou zemi. To je v rozporu s pozadím stále se stupňujícího skandálu kolem Clintonovy nadace, jež je americkým tiskem označována jako zločinné spolčení velkého rozsahu a stínový fond pro podvodníky. Nově odhalená fakta o "propojení na Renovu" přijdou téměř jistě presidentskou kandidátku Clintonovou v posledních týdnech její kampaně hodně draho.

Zdroj: Oriental Review
Překlad: Stan


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 300 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!