V momentu, kdy roste vojenské a diplomatické napětí mezi USA a Ruskem, německý deník Süddeutsche Zeitung publikoval zprávu, že americký Kongres učinil první kroky k tomu, aby Washington zrušil smlouvu o raketách středního doletu, tzv. Intermediate Range Nuclear Forces Treaty (INF). Washingtonská smlouva o jaderných zbraních středního doletu (INF) je bilaterální dohoda uzavřená mezi Spojenými státy a Sovětským svazem o vyřazování raket s krátkým a středním dostřelem (s rozsahem mezi 500 a 5 500 mílemi) a zákazem jejich výroby. Smlouva byla podepsaná dne 8. prosince 1987 americkým prezidentem Ronaldem Reaganem a sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem a vedla k výraznému snížení amerických jaderných zbraní v Evropě. Ze západní Evropy tím byly staženy rakety středního doletu Pershing II vyzbrojené jadernými zbraněmi, jejichž umístění v západní Evropě o pět let dříve vyvolalo dosud největší mírové demonstrace tohoto druhu v dějinách.

Nyní je nebezpečí, že "USA budou umísťovat nové rakety a základny v Evropě," varoval Süddeutsche Zeitung. Tím by podle tohoto listu vznikl zásadní obrat a Evropa by stála "na pokraji nové jaderné éry... nukleární rakety střední kategorie byly hrůzou studené války... a po třiceti letech se tento děs znovu vrací." Důvodem možného ukončení smlouvy je podle citovaného deníku fakt, že vládne hluboké ochlazení v americko-ruských vztazích. Obě strany oznámily, že budou "komplexně modernizovat své jaderné arzenály." Charakteristické je, že tyto mediální bomby německého tisku jsou zcela ignorovány tiskovými a vysílacími médii v USA.

Zpráva přišla uprostřed hysterické kampaně, kterou Spojené státy a NATO vedou kolem vojenského cvičení, které plánuje ruská armáda v západním Rusku, Bělorusku a ruské enklávy Kaliningradu koncem tohoto měsíce. Washington a jeho spojenci naznačují, že toto cvičení může být použito jako trojský kůň pro uskladnění zbraní a tak může připravit invazi Ruska do pobaltských států. Pentagon už nyní rozmístil sedm amerických stíhacích letounů F-15C na základnu v Litvě spolu s dalšími 600 amerických vojáků vzdušných sil do Pobaltí.

Tato vojenská posila Pobaltí byla provedena v návaznosti na vážné americké diplomatické provokace proti Rusku. Trumpova administrativa nařídila odvetu za ruské vyhoštění personálu americké ambasády z Ruska, což samo osobě bylo jen diplomatickou kopií dřívějšího vyhoštění Rusů z USA. Nyní bylo nařízeno okamžité vyklizení tří ruských diplomatických zařízení ve Washingtonu, New Yorku a v San Francisku. Moskva obvinila USA, že akce byla doprovázena prohlídkou FBI v jejích budovách v San Francisku, a to v rezidencích ruského diplomatického personálu. Tento krok představuje zásadní porušení mezinárodního práva.

Čím dál nebezpečnější tření mezi dvěma největšími jadernými mocnostmi na světě se odehrává v kontextu sílících válečných nebezpečí v mezinárodním měřítku, zejména na Korejském poloostrově. Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že čím dál bojovnější konfrontace mezi USA a severní Koreou zahnala region na pokraj rozsáhlého konfliktu. V této souvislosti je jasné, že ohlášená hrozba eskalace jaderného zastrašování na evropském kontinentu představuje další bezprostřední nebezpečí.

Dokument NATO klasifikovaný jako tajný byl získán společnou výzkumnou skupinou tvořenou Süddeutsche Zeitung a veřejnoprávními regionálními vysílacími subjekty NDR a WDR (Nato besorgt über Russlands Atomprogramm v PDF formátu). Dokument obsahuje 39 návrhů opatření, které může NATO podniknout proti Rusku. Podle diplomatů by se "formální konzultace v rámci NATO" mohly uskutečnit na podzim na popud USA. Dokument předkládá "přehled všech dostupných možností" a je pečlivě rozdělen do kategorií "myslitelné", "v současné době je třeba se tomu vyhnout" a "nevhodné".

Podle Süddeutsche Zeitung "by zhoršilo již napjaté vztahy" už jen více než tucet tzv. "myslitelných" možností, které NATO považuje za slučitelné s dohodou INF. Návrhy zahrnují zvýšenou rotaci bombardérů B-2 a B-52 z USA do Evropy, rozšíření systémů včasného varování, raketové a ponorkové obrany, posílení vojenské a civilní infrastruktury proti útokům. Zvýšená připravenost a schopnost jaderných odvetných úderů a tzv. "nukleární signalizace" je v dokumentu chápána jako "myslitelná".

Dva návrhy jsou obzvláště provokativní. Za prvé, jde o "rozšíření plánování jaderného útoku – tedy určení a potvrzení cílů jaderných zbraní" a také "zvýšení operativní připravenosti těch leteckých základen, které budou tyto bomby shazovat v případě války". V tomto bodě radí NATO k opatrnosti, poznamenal Süddeutsche Zeitung. Potvrzení cílů jaderného úderu totiž znamená konkrétní plánování jaderného útoku. To by mohlo rychle vyvolat jadernou válku s Ruskem, která by mohla potenciálně zničit celé lidstvo. Süddeutsche Zeitung tvrdí, že pokud USA opustí smlouvu INF, pak opatření, která se v současné době nacházejí v kategorii tzv. "nevhodné", by se dostala do kategorie "myslitelné". Sem patří výstavba, testování a rozmístění nové třídy raket středního doletu, což by znamenalo další krok cestě ve studené válce.

Německá vládnoucí koalice je zásadně znepokojena stále agresivnějším válečným postojem Washingtonu vůči Rusku. Ministr zahraničí Sigmar Gabriel (sociální demokraté, SPD) v nedávném rozhovoru varoval před "opakováním nejhorší chyby studené války. Jsme na cestě do studené války 2.0. Všechno to dobré ve smlouvách o odzbrojení a kontrole zbraní od Gorbačova a Reagana je v akutním nebezpečí. Evropa je opět ohrožena tím, že se stává vojenským výcvikovým prostorem pro jaderné zbraně."

Sigmar Gabriel pak pokračoval: "Není správné, že to tom paní Merkelová mlčí. Německo se proti tomu musí postavit i jménem ostatních zemí. Musíme zůstat mírovou mocností a musíme oponovat spirále zbrojení. V tomto kontextu shledávám zcela korektní prohlášení SPD kandidáta na kancléře Martina Schulze, že se musíme zaměřit na to, aby byly z naší země definitivně odstraněny jaderné zbraně." Schulz a Gabriel právě vedou předvolební kampaň a jsou si dobře vědomi toho, že drtivá většina německého obyvatelstva – stejně jako zbytek světa – se staví proti vojenskému zbrojení a proti válce. Proto by němečtí občané zásadně přivítali stažení amerických jaderných zbraní umístěných v Německu.

Dva sociální demokratičtí politici nejsou v žádném případě odhodláni k míru, ale jsou spíše předními zástupci německého imperialismu. Stavějí se proti americkým plánům jaderného odzbrojení, protože návrat k režimu studené války by ohrozil vlastní plány Německa na globální vládu a zvýšil by závislost Berlína na USA. To by ohrozilo hospodářské a geopolitické zájmy Německa, které jsou stále více v rozporu se zájmy Washingtonu.

V červenci Gabriel silně kritizoval poslední americké sankce proti Rusku. Evropa a USA "společně a v úzké shodě odpověděly, že Rusko nezákonně anexovalo Krym a odmítly ruské akce na východě Ukrajiny". Ale podle Gabriela nelze akceptovat "hrozbu nezákonných exteritoriálních sankcí vůči evropským společnostem, které se účastní na rozšiřování evropských energetických zdrojů". Dodávka energie do Evropy je podle něj "evropskou záležitostí, a ne záležitostí USA".

V návaznosti na nejnovější hrozby z USA se sociální demokraté snaží změnit široce rozšířenou opozici vůči pravicovým křídlům Donalda Trumpa a jeho militaristické politiky a chtějí ji transformovat na podporu německého militarismu. Gabriel dostal otázku, zda je oprávněný strach mnoha Němců z Trumpa, že by to přehnal a vyvolal by válku. Gabriel odpověděl: "Obávám se, že USA v tom případě trvale ztratí sympatie Západu. Někteří lidé kolem Donalda Trumpa chtějí nahradit platný právní řád a dát místo něj vládu silnějšího. Proti tomu se musíme postavit."

Dokumenty vydané různými think-tanky a hlavními politickými stranami ukazují, jak současná německá politika prosazuje své zájmy i militaristicky. V zásadách pro sociálně demokratickou bezpečnostní a obrannou politiku píše SPD, že je třeba čelit rostoucím požadavkům na mezinárodní nasazení v boji proti krizím, kybernetické obraně a obraně obyvatel. K tomu potřebujeme moderní ozbrojené síly schopné akce. Potřebujeme armádu, ve které ... "jednotky schopné nasazení jsou připraveny na krizové situace. Za tímto účelem musíme lépe vybavit armádu personálem a materiálem".

Sozialistische Gleichheitspartei (SGP) je jedinou stranou, která se účastní německé federální volební kampaně, jež se staví proti americké tvorbě jaderných zbraní z pohledu mezinárodního dělnictva a bojuje za socialistickou strategii pro boj se sociální nerovností, proti militarismu a válce. Proti kapitalistickému válčení na obou březích Atlantiku ukazujeme mezinárodní jednotu dělnictva. Za podmínek sílícího nebezpečí jaderné války má tato perspektiva obrovskou naléhavost.

Zdroj článku zde.

Překlad: VU


PS redakce
Komu levicový marxistický žargon na konci analýzy připadá směšný, tak by se měl vrátit k historii První světové války. Drtivá většina historiků dnes označuje První válku za imperialistický spor tehdejších světových velmocí. Německá sociální demokracie podpořila vstup Německa do války jako vlasteneckou povinnost, zatímco zdejší komunistická strana a levice tuto válku chápala jako boj imperialistických velmocí. Hitlerovým hlavním nepřítelem před rozpoutáním Druhé války byli němečtí komunisté a odborová hnutí.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 300 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!