"Potenciál našeho průmyslu nebude mít limit, pokud dokážeme uspokojit poptávku společnosti po ultračisté energii," uvedl generální ředitel Aramco Amin Nasser 10. září na Světovém energetickém kongresu v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech.

Dějství první: Chameleon

Saudi Aramco, nejziskovější společnost na světě, uvolnila mezi lety 1992 a 2017 více než 40 miliard tun skleníkových plynů, což odpovídá téměř pěti procentům průmyslového oxidu uhličitého a metanu. Jejich těžba ropy je sice za vrcholem, ale pořád je drží mezi světovými hráči. Aramco vlastní řadu rafinérií a chemických závodů, včetně největší severoamerické ropné rafinerie, v texaském Port Arthuru prostřednictvím společnosti Motiva Enterprises. Tato dceřiná společnost nejen prodává benzín prostřednictvím čerpacích stanic značky Shell na jihovýchodě, ale je členem skupiny American Fuel & Petrochemical Manufacturers (AFPM). Prezident společnosti Motiva, Brian Coffman, má místo ve správní radě AFPM. Ostatní rafinérské společnosti, včetně Koch Industries, Valero Energy, Marathon Petroleum a ExxonMobil, jsou také členy AFPM a poskytují skupině Motiva 31 milionů dolarů ročně za podporu zájmů tohoto odvětví.

Tedy ultračistá energie je stará dobrá saúdská ropa. Aramco „vynaloží úsilí, aby uskutečnil příslib ropného průmyslu dosáhnout globálních čistých nulových emisí“ v duchu splnění „ambicí stanovených Pařížskou dohodou“, klimatu OSN. Tedy odpusťe, ale udělat z nafty bezemisní zdroj energie je mnohem více než nasrat nahému do kapsy nebo měnit vodu na víno.

Dějství druhé: Klamání tělem

Rozumíme jím masivní sponzorování přímého torpédování všech ekologických aktivit, a to i tak pochybných, jako jsou elektromobily. V loňském roce hrála AFPM rozhodující roli při porážce iniciativy pro státní hlasování ve Washingtonu 1631, státního referenda určeného k zavedení daně z uhlíku. AFPM věnovala 1,25 milionu dolarů na protikampaň, která zavedení daně zhatila.

AFPM financuje mnoho skupin, poskytuje 75 000 dolarů ročně Heartland Institute, extrémistickému think tanku známému prohlášením, že neexistuje žádná lidská příčina ani důkazy pro změnu klimatu. HI sponzoroval billboardovou kampaň, ve které přirovnával zastánce klimatické změny k Usámu bin Ládinovi. AFPM financuje American Legislative Exchange Council, Competitive Enterprise Institute, a American Energy Alliance. Všechny tři skupiny se angažovaly proti politikám šetrným ke klimatu, jako je nízký obsah uhlíku a standardy pro programy obchodování s uhlíkem.

API, jak je známo, sponzoruje televizní reklamy, zaměstnává lobbisty a udržuje úzké vazby na Trumpovu administrativu. Nedávné šetření zjistilo, že jak AFPM, tak API jsou hluboce angažovány do státního úsilí s cílem bránit investicím do elektrických vozidel.

Dějství třetí: Bude nás víc, nebudeme se bát vlka nic


Saúdská Arábie se spojila se Spojenými státy, Ruskem a Kuvajtem a odmítla formulaci zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu OSN. Tato zpráva, která byla zveřejněna loni v říjnu a která uvádí dopady oteplování o 1,5 stupně Celsia nad úroveň před industrializací. Rozdíl mezi 1,5 a 2 stupni oteplování, který byl předmětem předchozí práce, by mohl vystavit dalších 10 milionů lidí hrozbám stoupání hladiny moře a desítky milionů lidí trpět extrémním teplem, nedostatkem vody a záplavami. . Očekává se také, že rozdíl 0,5 stupně zdvojnásobí počet rostlinných a živočišných druhů, které vyhynou.

Dějství čtvrté: Myslet na zadní kolečka


V prvním prodeji dluhopisů vyšly najevo skutečné obavy společnosti z posunu ekonomie od od ropy. Korporátní dluh, který se použil na financování akvizice saúdskoarabské plastikářské a chemické firmy Sabic od společnosti Aramco, zahrnoval informace o podmínkách, které ohrožují ziskovost firmy. Aramco vydělalo ročně přes 111 miliard dolarů, budoucí příjmy by však mohly být prudce omezeny, pokud by hlavní ekonomiky začaly přecházet na energii z obnovitelných zdrojů. A nebylo by na zbraně, nebylo by na vysněné bombardování náboženského nepřítele v Sýrii. A teď se ještě ti zatracení Húthiové v Jemenu
přihlásili k dronovemu útoku na Aramco...

Jednání Saúdské Arábie je v přímém rozporu s předstíraným postojem k důsledkům klimatických změn a to i přes to, že jejich země je jedním z velmi zasažených míst. Toto léto teplota v Al Majmaah, městě ve střední Saúdské Arábii, dosáhla 55 stupňů Celsia, zatímco na celém arabském poloostrově byla hlášena rychlá dezertifikace.

Jinak jde o byznys jako obyčejně.

Zdroj:
https://theintercept.com/2019/09/18/saudi-arabia-aramco-oil-climate-change/

Více k tématu:
https://e-republika.cz/article4078-Roz%C5%99ezany-novina%C5%99-a-zapadni-ticho-po-p%C4%9B%C5%A1in%C4%9B
https://e-republika.cz/article4076-Voda-je-%C5%BEivot-aneb-Nemelem-nemelem
https://e-republika.cz/article4050-Komu-dlu%C5%BEime-63-bilion%C5%AF


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!