Česká mainstreamová média pouštějí hrůzu na chrabré našince sedící u obrazovek a nevěřícně pozorující divoké demonstrace v Athénách. Pak nám hlasatelka s úsměvem vysvětlí, že za naší koaliční trojky se nic takového stát nemůže. My se bankrotu vyhneme tím, že kromě hrstky bohatých všechny ožebračíme. Proto za vlády koalice v Česku bankrot nebude, jako to hrozí Řecku. Mimochodem, Řecko udělalo <a href="http://www.liberation.fr/economie/1201534-panique-dans-l-ue">státní bankrot už třikrát</a>, jen se o tom u nás nepíše. První byl 1893, pak dostala státní kasu mezinárodní komise (Britové, Němci, Italové a Rakušáci) a poslala zemi za třicet let do plusu. Světová krize 1932 byl jen krach a po válce řídili Řecko v rámci Marshallova plánu Američané až do roku 1949. Že se u nás nemůže něco takového stát? I může, podívejme se proč. Ale z úplně jiného důvodu než tvrdí koaliční loupežníci. Nejdůležitější graf z řecké ekonomiky vidíte zde: poměr dluhu k HDP. Modrý je řecký dluh, červeně je dluh eurozóny. Tabulku jsem vzal z anglické wikipedie o <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Greece">řecké ekonomice, zde</a>.

<img vspace="10" border="1" align="middle" hspace="10" src="http://umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/clanky/image/814_recko_I.jpg" alt="" style="" />

Od roku 2008-2010 by teoreticky každý Řek měl mít v peněžence zhruba o 40% eur více, protože tento objem financí přitekl do země přes půjčky, které si Řekové vzali hlavně od Evropské banky. Je to stejné jako u vás doma: půjčíte si peníze, tak je máte a co s nimi uděláte, to je vaše věc, dokud nepřijde exekutor. Další tabulka ukazuje, proč bylo pro řeckou vládu výhodné si půjčovat a nestarat se o splácení, viz tento graf, taktéž z citované Wikipedie.

<img vspace="10" border="1" align="middle" hspace="10" src="http://umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/clanky/image/814_recko_II.jpg" alt="" style="" />

Vidíte, že řečtí vládní činitelé si půjčovali za minimální úrok a maximálně, viz polovina roku 2009, kdy dluh eskaloval. A teď to nejdůležitější: v zemi byly laciné peníze. Tyto prostředky se mohly buď proinvestovat (nejlepší varianta), nebo dát projíst lidem dobré vůle (gulášový socialismus, taky dobré) nebo rozkrást vládní oligarchií, což je hodně špatné. I položme si na rozdíl od českých lži-médií, pseudo-ekonomů a "expertů" onu základní otázku. Kam ty vypůjčené peníze šly? Podívejme na tabulku příjmů podle statistiky MMF (IMF Country Report No. 11/68, březen 2011). Analýzu <a href="http://www.google.cz/url?url=http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2011/cr1168.pdf&amp;rct=j&amp;sa=U&amp;ei=u5SzTrPXNoWR8gPBz_GeBQ&amp;ved=0CCQQFjAC&amp;q=time+table+greece+household+income&amp;usg=AFQjCNF1DOrqRZbLWFkEZTKo3Ld-OfDzfQ">najdete zde</a>, str. 28.

<img width="500" vspace="10" border="1" align="middle" hspace="10" src="http://umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/clanky/image/814_813_recko_III.jpg" alt="" style="" />

Z tabulky jasně vidíte, že řecké mzdy raketově spadly dolů v době, kdy stát měl tolik financí, že s nimi mohl topit. Mzdy navíc nekopírovaly evropský vývoj a nestoupaly v době, kdy v zemi byly peníze na investice a vůbec nestouply ani později, kdy investice měly produkovat zisk. Takže máme odpověď na první otázku: peníze nešly ani do investic ani občanům, ale někomu jinému a někam jinam. Všimněte si, že mzdy stoupaly v rozporu s vývojem v EU. Řekové dostali přidáno až v době, kdy vláda dávno všechno rozkradla, pak chtěla nespokojeným lidem zacpat ústa, na což si opět vypůjčila. Nepřipomíná vám to něco? A nyní se podívejme na stejnou analýzu, kde je to ještě horší, protože jde o hospodaření domácností, viz citovanou <a href="http://www.google.cz/url?url=http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2011/cr1168.pdf&amp;rct=j&amp;sa=U&amp;ei=u5SzTrPXNoWR8gPBz_GeBQ&amp;ved=0CCQQFjAC&amp;q=time+table+greece+household+income&amp;usg=AFQjCNF1DOrqRZbLWFkEZTKo3Ld-OfDzfQ">analýzu MMF</a>, str. 30.

<img width="500" vspace="10" border="1" align="middle" hspace="10" src="http://umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/clanky/image/814_813_recko_IV.jpg" alt="" style="" />

Tabulka jasně ukazuje, že v době, kdy stát královsky přijímal peníze, úspory řeckých rodin raketově spadly dolů. Všimněte si, že zlom v úspoře domácností byl v době, kdy úrokové míry ležely pořádně nízko a kdy se Řekové, a ani nikdo jiný v Evropě vůbec nestaral o to, kdo a co bude splácet. Zdravý rozum říká, že úspory spadly proto, že lidé měli malé platy a že nemohli nic ušetřit. Takže máme první a nejdůležitější odpověď proti současné mediální demagogii v Česku. Normální řečtí občané neměli z vypůjčených peněz vůbec, ale vůbec nic. Naopak přílivem kapitálu stouply ceny, jako vždy. Takže rekapitulujme: stát si pro své vyvolené vzal půjčky, pak je začal splácet za totálně nevýhodných podmínek. A přitom ožebračil ty občany, kteří si půjčky nevzali a nic z nich neměli. Proto řečtí občané křičeli minulý týden před parlamentem: "Zloději!", "Zloději!". V době, kdy si řecká vládní a partajní kleptokracie půjčila jménem občanů horentní sumy, tak úspory řeckých domácností šly dramaticky do záporných čísel. Jinak řečeno: normální Řekové si nic nevypůjčili, podle statistiky nic nedostali, a nyní jim všichni demagogové světa včetně českých tvrdí, že musí všechno do posledního haléře splatit. A to by vás nedožralo?

Statistiky jsme vyložili. I přidejme několik mouder pro občany země, kde se nic takového nemůže stát. Nám přece vládnou nejlepší partaje, nejlepší politici a ti supernejlepší ekonomové.

1. Rozkrást stát přes nastrčené zloděje v parlamentu a v partajích je nejjednodušší věc na světě, s tím vám každý rád pomůže.
2. Partajní a vládní kleptokracie nikdy nebude nic platit, to je jasné. My jsme jen sloužili vašim zájmům na odpovědných postech, ale jinak s tím bincem nemáme nic společného. Dluhy jsou státu, my máme imunitu a vy občané to dorovnáte. Třeba i tím, že stát udělá bankrot a zničíme budoucnost dalším generacím.
3. Chytří vládní Řekové tedy kradli, vyráběli tzv. "kreativní účetnictví" pro EU, to jest falšovali statistiky a brali pro sebe úvěry horem dolem. A normální občany to nezajímalo, přece to nebyly jejich peníze, ale státu. Nepřipomíná vám to něco?
4. Milá EU nic nekontrolovala, vzala Řeky do eura s vědomím, že tam nepatří a nyní za ně musí platit dluhy. To jest, my, občané EU, musíme platit za neschopnou evropskou reprezentaci. Ale ta se aspoň hledí změnit, viz současná jednání Německa a dalších odpovědných zemí EU.
5. Občané Řecka, kteří s lhostejností pozorovali zlodějny své vládní a partajní kleptokracie, jsou na mizině. Teď mohou demonstrovat, odvolávat vládu. Ale na to je už trochu pozdě, i když ne úplně. Když se lid probere, jde na ulici a chce skutečnou demokracii. To je vždy dobrá zpráva: řecky eu-angelion, česky evangelium.

PS. Pro mainstreamová média. Až budete tento článek vykrádat přes parafrázování a spinning (<a href="http://umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/index.php?clanek=776">není to poprvé</a>), tak uveďte laskavě zdroj vašich informací. A protože článek překroutíte, tak pošlete peníze na <a href="http://www.umlaufoviny.com/www/res_publica/projekty/projekty.html">konto umlaufovin</a>, abyste se aspoň trochu vykoupili. Článek jsem dával dohromady zadarmo a ve svém volném čase, stálo mne to cca 2,5 hodiny práce. Vy děláte za peníze, a přitom o řecké krizi trvale lžete.