Ve starším článku Evropa a česká otázka I jsem v úvodu položil řečnickou otázku, zda budeme patřit do civilizované Evropy nebo „na ruský Balkán osvíceného samoděržaví, které u nás budou pilně podporovat i americké banky a londýnská City“. Prozatímní vývoj tomuto chmurnému výhledu dosti nasvědčuje. Projděme si jednotlivé prvky rovnice.

1. Klausovi hoši aneb hurá na Balkán

Tady je to celkem jasné. Zeman nebo někdo jemu podobný na Hrad, protože za oposmlouvy došlo k maximálnímu rozkradení státu pomocí legálně najmenovaných a námi zvolených poslanců s děsivým morálním kreditem a s neutuchajícím hladem po kreditkách. Důchodce z Vysočiny si tedy odměnu zaslouží a prezidentem zatím nebyl. Navíc pro něj bude hlasovat zkorumpovaná část socanů z krajů. Ti za komunistických časů vekslovali u tuzexu a nyní jsou majiteli téměř stamiliónových kont. Dobře ví, komu za ně vděčí. Zemanovi budou zametat cestu na Hrad taktéž noví pravicoví odpadlíci napojení Klause jako Babiš a jemu podobní. Tam je to dáno ekonomicky. ODS a koaliční spolek rozkradli stát a nyní provádějí jeho úspěšnou sociální demontáž. Představte si, že jste nyní podnikatel typu Babiše. Vyrábíte v Česku, zemědělské suroviny (a chmel i ječmen) máte kótované na plodinové burze v Chicagu (díky inflačním dolarům opticky stoupá jejich cena), ale musíte platit české ručičky. Navíc nemůžete prodat přes vlastní obchody. Když jste ještě horlil pro modré straky, tak jste prodal kompletní maloobchodní prodej zahraničním řetězcům, které se s vámi nakonec vůbec nemusí bavit. Podobně mizerný artikl koupí u kohokoliv, kdo je levnější. A do Ruska musíte prodávat pod cenu, protože Rusové jsou chudí. Navíc máte kvůli své modré minulosti další problém. Koaliční hoši podporovaní v krajích socdem právě rozkradli zdravotnictví a nyní půjdou po důchodech a po vzdělání. Aby zůstaly české ručičky u práce, musíte jim zvýšit plat. Ne proto, aby se měly lépe, ale aby vůbec mohly makat. Kvůli tomu jsem psal před nějakou dobou otevřený dopis německým majitelům českých novin, aby si Němci uvědomili, kdo bude platit účet za rozkradení státu. V rozkradeném státu musíte lidem připlatit na holé přežití. Navíc pivo nebo zemědělské výrobky tady nemůžete úspěšně prodat, protože ti domácí chudáci si skoro nic nekoupí. Výsledek? Vsadíte na Klause, protože tento Putinův souputník otevře ruské trhy pouhým zvednutím telefonu. A tam nasměřujete celou produkci, protože směrem na Západ od nás nemáte šanci. Takže proruskou kartu bude hrát:
- Zemanem zkorumpovaná část sociální demokracie v krajích a ve vedení;
- Klaus a jeho nacionálně-slavjanofilští pohrobci;
- tak zvané „národně socialistické křídlo v ODS“ (viz Schwarzenberg v rozhovoru pro ČT), které nesnáší EU, protože to přestává být  hloupé a odmítá platit jejich jachty na Malorce a vily na Floridě;
- čeští podnikatelé, kteří nemontují pro SRN a proto jako Babiš nemají kam vyvážet;
- bankovní skupiny, které zde vznikly s tichou nebo přímou účastí ruského kapitálu napojeného na bývalé estébáky a komunisty.
Tito lidé s pomocí Rusů seberou peníze na prezidentskou kampaň a jistě se budou snažit založit nebo kanibalizovat nějakou politickou stranu. To proto, že musí být okamžitě funkční, aby dostali hlasy. Každý bodrý Čech a Moravan chce přece zajeté tváře, na které je z prorežimní TV dávno zvyklý. A ty bude také volit.

2. Nečasovi hoši aneb hurá do City

Druhá parta si nakradla také, ale o něco komplikovaněji, přes Klausovu privatizaci a nyní přes kraje, EU-fondy, dálnice, prostě klasické tunelaření přes tak zvané státní koncese. Dnes už je to s požehnáním koaličního parlamentu prakticky legální. Navíc máte anonymní akcie na majitele a tak kradete ze státního nebo z komunálního zcela svobodně a bez zábran. Jenže zloděj nemůže věřit zloději, ale někomu slušnému. Tito podnikatelé se státními penězi proto převedli po vzoru Pepy z Hongkongu a MUS své nakradené peníze do Švýcarska. Každý přece ví, že zdejší kalvinisté nekradou a o peníze se přes striktní bankovní tajemství starají věrně, protože prachy jsou pro ně téměř posvátné. Na kontech leží černé peníze, z nichž nikdo neplatil daně. Jenže to přestalo platit, protože jiné civilizované státy si koupily od zdejších úředníků zcela legálně CD s bankovními konty. Ti chytří úředníci prostě cizím státům ohlásili trestnou činnost, za to shrábli milióny eur, a to zcela legálně. Takže Švýcaři se pod tlakem Němců a Američanů najednou stali slušnými a stopli praní peněz přes své banky. A dokonce jsou ochotni také iniciativně oznámit i křiklavé zlodějny, viz případ 10miliardové ztráty v Mostecké uhelné. Proto musely české nakradené prachy z této země pryč a valily do Asie, ale pod konta anglických a amerických bank sídlem v City. Takže Švýcaři mají záznamy, ale bankovní tajemství českých zlodějů nyní vlastní banky v City. A ty vytáhnou prezidentskou kartu jménem Jan Fischer, onen to tichý úředník, který zde krátký čas premiérsky panoval, a za jehož vlády se slušně dařilo mnoha zajímavým obchodům. Přijde z bankovního Londýna ověnčen gloriolou odborníka na prachy a Češi na to bezvadně slyší. Jistěže musí jmenovat guvernéra Státní banky a jeho pilné pomocníky, a to za nadšeného potlesku veselé klaky českých ekonomů a lobbistů, jež mají ony americké banky na výplatní listině. Zlaté tele mrskne ocasem a jiný než řecký scénář nebude možný, protože City žije jen a pouze z dluhů, neb to jsou čistí lichváři. A protože rozkradli normálním Američanům prakticky všechno, co tito běžní dolaroví Nováci měli, tak se musí někde zahojit. V nouzi pes i mouchy lapá, už jsem o tom psal. Nás ožebračí brilantním a zákonným způsobem. A budeme mrkat na drát, co nám za 2-3 roky zbude, kromě dluhů. A ty dluhy nás zničí osobně, nikoliv jako nějaký „stát“, na který většina našinců velkolepě kašle. Kdo neví, jak to chodí, ať si dá do vyhledávačů slovo "Řecko" nebo si klikne náš starší článek.

3. My, normální přemýšlivé a aktivní socky

Tady je to jasné. Momentálně se sblížila pozice Nečasovců i Klausovců, protože nechtějí přijmout smlouvu EU o rozpočtové odpovědnosti. A roztomilý kníže se mezi nimi motá jak vítr v bedně. Je to komické a tragické zároveň. Komický je fakt, že i ODS původně chtěla, aby do ústavy přišla klauzule o vyrovnaném rozpočtu. Když to chce EU, tak modří hoši jsou najednou vehementně proti. Kdybychom měli jen trochu schopnější novináře, už by si tohoto rozporu dávno všimli a zásadně ho komentovali.

Tragické ovšem je, že oběma stranám jde nyní o to, že se musíme vzdálit civilizované Evropě. Každý k tomu má jiný důvod. Proruské kříslo ODS a jiných kolaborantů za lepší zítřky potřebuje samoděržaví a odbyt na ruské trhy. Na prvním místě potřebují zničit demokracii a sociální stát, včetně základních svobod daných v Chartě sociálních práv. Proto ji Klaus nechtěl podepsat. Tito borci nám vezmou chleba. Druhá skupina zlodějů nám vezme máslo na ten chleba, protože finance Česka budou spravovat lichváři z City. Jenže ti potřebují totéž, co Rusové: zničit sociální stát, všechny zadlužit a držet fiktivními dluhy pod krkem i děti jejich dětí. Obě party klidně připustí volby. Lidem trochu volebního cirkusu přece neuškodí, klíčové partaje jsou beztak pod naší kontrolou. Hlavně, když my, zadlužené socky, nebudeme mít pod kontrolou chleba a máslo.

Vidíte, že obě skupiny se výborně dohodnou, protože jedna neleze druhé zásadním způsobem do zelí. A navíc si zaplatí jakoukoliv prodejnou partaj, aby si diverzifikovali politické portfolio. Jejich jediná a nerozlučná starost bude, aby nevznikla situace jako v Maďarsku, kde zatočili právě s bankami, s fondy a s privátními zlodějnami miliardového rozsahu. Orbánova vláda zákony ucpala odtok ve vaně a zastavila tok financí směrem do západních bank tím, že je jednoduše zdanila. Je to tak: finanční služby prostě neplatí DPH. I naši ekonomové spočítali, že banky by měly platit ročně kolem 15 miliard daně, aby se jejich míra zisku snížila na „přijatelných“ 60 procent. A zdanit banky, to je dnes, jak víme, zcela neslýchané. To udělali v krizi pouze Maďaři. Cena za ekonomickou sanaci státu ovšem byla částečné pozastavení demokracie. Kdyby orbánovci Maďarsko vyrabovali stejně jako domácí politické elity rozkradly Řecko, nikdo by o jejich demokratičnosti nepochyboval ani na okamžik.

Takže poučení pro nás. Je třeba vzít rozum do hrsti a podívat se:
- kdo krade jak straka a přitom si shání nacionalistické mávátko;
- kdo krade jak straka, provádí skrytou privatizaci, skryté zadlužení, a přitom si kupuje lístek za Kanál a za Atlantik, a také si shání nacionalistické mávátko;
- kdo křičí, že je zle matičko, zle, a že musíme být vlastenci úplně všichni, bez výjimky a pokud možno s církevním požehnáním;
- kdo bude takto patentovaný vlastenec a v krizi (kterou zavinil, ale to teď není podstatné, protože je zle) musí jít pro spásu národa do spásonosné koalice;
- kdo se tímto trikem jasně odliší od zlých a bezbožných socanů a komunistů, protože ti pochopitelně vlastenci nejsou, a navíc nepřejí majetky naší vlastenecké církvi;
- kdo nekrade a nepřemýšlí, a bohužel zbaští velkoplošnou kampaň za cokoliv, jen když mu to slíbí lehce pohaslé zářné zítřky a záchrannou vestu samoděržaví a dluhů, kterým stejně nerozumí.

No a nakonec zbývá ten, kdo buduje nové politické struktury pro další generaci. To dělá proto, aby přežil. Současné partaje prodaly pro osobní výhody svých a cizích elit jednak ten chleba a jednak to máslo. Tož tak, milí vlastenci.