Image

Chvilu je člověk pryč z republiky, a vypada to, že agenti Mordoru dosahli dalšich uspěchu. Koho by to ještě před měsicem napadlo, že by Nečas dokazal vic jak Hajdrych a zařidil zakaz chlastu po cele zemi? Když se dostane salmoška do jogurta, tuž stahnu konkretni nakažene značky. Kereho cypa by tež napadlo stahovat všecky jogurty? Tuž, zašel sem do knajpy Na rožku a popovidal se s Jarkem. Jarek je naprosto normalni, neobyčejny, padesatilety synek. Do knajpy chodi v zedřenych galatach, buty ošupane, na pale čapku s logem Banika. Jarek se obvykle da ze štyry kusy, zežere chleba s tvarglama, podřysta s partyju a ide dodom. V garaži ma obyčejnu Škodovku, babu ma furt stejnu už třicet roku, žadnu vymydlenu bloncku z Bleska. Ma ju proto, že je to roba fajna a nepyskuje. Nema čemu. Kdyby pyskovala, o moc by přišla, bo Jarek ma kromě jedneho baraku u nas druhy na Cejloně a třeti, enem taky maly, pro rybaře, ma na ostrově kajsik u Makarske. Roba netuši, kolik nul maju Jarkove učty v cizině, ale tuši dobře, že jich bude jak vajec ve velkem platu. Jarek je slušny, pracovity a nikdy nepije tvrdy chlast. Aspoň u nas ne. Jarek neni hlupy. Jarek, kery kdysik robil s mruvkama v Těšině, je malym kolečkem v byznysu s chlastem. Všeci to vědi. Už patnact roku to všeci vědi....

"Jarek, kura, chvilu tu nejsem a taky pruser. Co se stalo?"

"Ladik, kura, nevim. Kdosik to dojebal. Dvacet roku si člověk dava pozor, a pak mu to jakysik mamlas rozbije. Kdosik dodal do systemu materyjal, kery byl pomišany s metylem. To zme nemohli tušit. Zrobili zme všecky procedury, kere robime normalně. Perfektně zme to vyčistili a předali dal. Partyja z teho zrobila ty svoje tuzemaky, vodky, švestkove slivovice a jine sajrajty pro blbce. Nikdo ale netušil, že v tym je metyl. Metyl nevyčistiš."


"Tuž prozraď, jak se taky chlast robi?"

"Tuž normalně. Objednal se materyjal. Obvykle denaturak - prostě uplně normalni, poctivy lih, do kereho stat nuti vyrobce přimišavat ty chemicke sajrajty, aby to partyja nechlastala. Tuž my do teho nalejeme jine, protichemicke sajrajty, ty to vyčisti a zustane poctivy lih." (pozn: přimicha se cosi jako protijed, nejčastěji chlornan sodný. To je ta chemie, kterou si lidé čistí bazény. Jde to i Savem, ale to je zbytečně drahé. Pak se denaturát protáhne přes oběhové čerpadlo, taky stačí to k bazénu, a nechá se to odstát. Odpad si stejně jako při čištění bazénu sedne na dno a pak už odsajete čistý líh).


"To si robiš prdel. A take sračky prodavate lidem? Pak se nediv, že z teho chcipaju!"

"Ale kokot. Mame tu machry, keři materyjal vyčisti přes vrstvy aktyvniho uhla lip jak v Becherovce. Taky materyjal je naprosto nezavadny. Však se tež za dvacet roku nic nestalo. Až fčil ten pruser. Jak sem řikal, metyl nevyčistiš. S tym zme nepočitali."


"Kura, Jarek, ale třicet mrtvych, to je pruser. Stalo ti to za to? Bojiš se?"

"Ja? Čeho bysem se bal. Nedokažeš se představit, co se v tom toči za prachy. Zeber se, že denně stat ztraca 20 milijonu na daňach. A polovina te častky připada na nas. A jedu v tym všeci. Polityci, poslanci, policajti. Pochytaju se možna tři, štyry male ryby, ale system pojede dal. Pašeraci vždycky byli tam, kaj stat neuměrně navyšoval ceny. Idealni by bylo, kdyby daň zvedli ještě vic."


"To si robiš srandu. To přece nemože takhle pokračovat ni?"

"A čemu ni? Zrobi se jakasik habaďura. Zavedu se jine kolky. Nebo se zrobi licence na prodej chlastu jak v Anglyji. Nebo se vymysli jina buzerace, aby se lid uklidnil. Ovce zežeru všecko. Ale jinak se nezměni nic. Pokud budu take rozdily mezi vyrobni a prodejni cenu, nic se nezměni. Pašeraci vždycky fungovali, když se stat snažil okradat lidi nesmyslnyma daňama. Anebo ti připada normalni, že flašku vodky, kera se da poctivě zrobit za 15Kč, stat zdraži o 600%? Připada ti normalni, že když si chceš vypalit svoju vlastni slivku z vlastnich švestek, tak musiš dat statu vypalne 130Kč za liter? Připada ti normalni, že z každeho litra benzinu za 38Kč zaplatiš 22Kč vypalneho statu? Připada ti normalni, že z každeho kila tabaku musiš zaplatit 1000Kč vypalneho? Připada ti normalni, že ti z každe vyplate polovinu stat ukradne a z teho, co si pak kupiš, zase pětinu odevzdaš statu? A to, co nam ukradu, jim stejně nestači a ty kurvy zadluži stat každy rok o 100 miliard! Chapeš to? Tuž kdo je tady zloděj?"


"Kura, Jarek, a poradiš mi, kery alkohol je vubec dneska bezpečny, kery stoprocentně pochazi od opravdoveho vyrobca?"


"Ladik, taky chlast neni..."


Ladislav Větvička, hlasatel Mlade Fronty Fčil, Těsky Češin


PS1: Poznamka pro synky od Policije ČR: Jarek neexistuje. Neptejte se mě na něho. Nema žadne baraky, ani stačirnu chlastu, ani barak na Jadranu. Jarek nenosi ošupane buty. Rozhovor sem si cely vymyslel. Do hospody nechodim. Knajpa Na rožku je vymyšlena. Mruvky su mravenci. Polityci nikdy nekradli. System dani a poplatku v ČR je spravny. Jarkova roba je pěkna megera.


PS2: Fotky z Jarkova baraku na Cejloně su tady.


Image



Zdroj: blog autora na blog.idnes.cz


Převzato z Outsidermedia