Představte si stomiliónovou stavbu krajského bazénu za sdružené prostředky, hlavně z EU-fondů. Stavbu předražíte o běžných 30 %, neb jste lidumil. Ne že byste ty peníze nějak potřeboval; kradete jen proto, abyste nevyšel ze cviku. Čistý zisk do vlastní kapsy je cca 30 miliónů. Tyto peníze investujete do nového golfového hřiště, ale to stejně stavíte za firemní a za krajské prachy, takže znovu ušetříte. Zlaté cihly už vám vydouvají dveře od trezoru, doma jste si koupil kde co, takže v Česku už dávno neinvestujete. A domácí pevnost alias rodinnou vilku už máte také dávno hotovou. Lidi vás přece vůbec nezajímají, pokud je nemůžete podojit. Tak si přikoupíte další pozemky k vašemu safari v Africe a nějaký ten nový baráček na Floridě. Nikdo tam nebydlí a vy tam nejezdíte, protože nemáte čas. Ale prý je to dobrá investice, každý z vašich kámošů to už má. Zbytek z oněch 30 melounů ulijete na Panenské ostrovy a do amerických obligací. Při spekulacích o tyto prachy za dva roky přijdete, viz bankovní krize 2009. Nevadí, nakradete nové, aspoň máte důvod žít a podnikat.

Tomu se říká ekonomicky mrtvé peníze. Okradl jste daňové poplatníky, to za prvé. A tyto mrtvé peníze bloudí planetou a ničí svou nesmyslností další chudáky, to za druhé. Globální kasino, kam jste přihodil další finanční dynamit, pak destruuje ekonomiku v Africe, v USA, ve Třetím světě a zejména u nás. Nakradené peníze se musí skrývat a proto ničí vše, s čím přijdou do styku. Proto se nestaly investicí do něčeho rozumného. Hrabivost je iracionální vlastnost a plodí zkázu.

Představte si, milá dítka, že jste správně volila v nedávných volbách a že v kraji sedí koalice, která vaší oblíbené zlodějské firmě tuto zakázku nedá. Naopak nechá vydělat partu malých místních firem, které mají rodiny a bydlí přímo v kraji. Vyjděme z toho, že nebudou chtít okrádat vlastní kraj, protože jim dává zakázky a chová se k nim férově. Proto naúčtují cenu za bazén plus mínus poctivě. A ejhle, hned jsme ušetřili těch 30 miliónů zlodějen. Tyto peníze dáme do oběhu a investujeme je třeba v rámci EU do nových technologií. Ať budoucí generace vědí, že nejsme úplní hlupáci.

A připusťme, že parta živnostníků dělá na bazénu investici za 70 miliónů. Tím má cca 50 pracovních sil zajištěno živobytí na celý rok. Tito řemeslníci mají rodiny s dětmi. Protože mají práci navíc, koupí jim hodiny klavíru a cizích jazyků a pošlou je do kroužků a zaplatí jim různé koníčky. Co bychom pro vlastní děcka neudělali, když se nám vede lépe. Tím zaměstnají učitelky a učitele všeho druhu. Ty a ti mají práci navíc, hurá. Proto si koupí knihy a půjdou konečně do divadla. Vinou zlodějské firmy okrádající celý kraj tam dlouho nemohli, divadlo muselo zdražit a málem jej zavřeli. Prý nebyly dotace, peníze na školství a na kulturu dramaticky klesly. A ejhle, přílivem diváků odpadne část krajských dotací na divadlo a zbudou finance na mateřské školky. A ty bude opět stavit parta slušných řemeslníků, kdo jiný také.

Místních sto vydělávajících lidí najednou má peníze a začne se schovat jako střední vrstva. I začne kupovat domácí potraviny, protože se jim už zajídá to laciné východní svinstvo s posypovou solí. A ejhle, sedláci v kraji mají odbyt mimo nenažrané obchodní řetězce, které je předtím neuvěřitelně vydíraly. Soukromí zemědělci začínají prosperovat, protože mají odbyt. A dokonce jim v tom osvícený kraj pomáhá, například správným využitím EU-dotací. A sedláci se po čase rozhodnou, že konečně nakoupí lepší zemědělské stroje a že dají děti na ty cizí jazyky a na vysokou školu. Co bychom pro vlastní děcka neudělali, když se nám vede lépe. A střední a vysoké školy začnou učit studentky a studenty, kteří by jinak skončili v montovně za minimální plat. A tito chytří studenti už pak dobře vědí, co jsou živé peníze.

Děti, konec pohádky a běžte honem postýlky! Ať se vám zdá o rozumných a odpovědných voličích a o živých penězích.