Tři drůbežářské koncerny ovládají 90 % světového obchodu s drůbežím masem a masivně investují do výzkumu. Dnešní nosnice dává asi 350 vajec ročně, zatímco nově navržená nosnice bude dávat 500 vajec a její další genetický upgrade by měl jít až na 1000 kusů.

V Hannoveru právě probíhá největší drůbežářský veletrh na světě. Zvířata nosí zvláštní etikety typu „B.U.T. 7“, což podle katalogu znamená „váhový přírůstek 140 gramů denně“. Například kuře dnes spotřebuje na stejný přírůstek váhy zhruba polovinu toho, co spotřebovalo v 50. letech. Stejně tak dojivost od jedné krávy je dnes proti 50. létům o polovinu vyšší. Experimentální býci mají jména tanků a dnes běžně koupíte pohlavně vytříděné sperma, o němž lze téměř jistě říci, zda se narodí býček nebo kráva.

Podle FAZ (15.11.) se genetičtí inženýři nediví svým zvířecím frankensteinům, ale schizofrenii spotřebitelů: "Občan bojuje (na Západě, pozn. redakce) za chovy v přírodních podmínkách, ale jakmile vstoupí do do obchodu, mění se na divného tvora, který chce jen to nejlacinější kuře." Není divu, že příští kuřecí produkt bude geneticky naprogramován tak, aby byl schopný strávit zbytky řepky olejné, které zbudou po výrobě bionafty.


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzní fórum rubriky "Životní styl" najdete zde.