Americké aktivistické stránky www.copwatch.com analyzují policejní násilí v celé USA, ustavují dobrovolnickou bázi hlídek a učí je monitorovat policejní akce při demonstracích. Pak je možné doložit případnou policejní brutalitu a žalovat příslušné devianty v uniformě. Jako mnohým jiným aktivistům i jim dělá velké starosti militarizace státu a omezení demokratických svobod po 11. září. Policejní a pořádkové složky začínají kopat za problematický establišment, který často postupuje proti vůli občanů. Například při násilném potíraní pokojných demonstrací, při každodenním šikanování a policejním fízlování aktivistů. Na první straně webu ovšem připomínají, že 11. září 2001 zahynulo 343 hasičů a 23 policistů. Mnozí z nich zemřeli zbytečně, protože vládl chaos v organizaci pomoci, chybělo kvalitní vybavení a velení celé akce bylo diletantské. Není to jen zločin, kdo zabíjí hasiče a policisty.

Na výročí 17. listopadu není od věci poučit se u kvalifikovaných aktivistů z USA, jak úspěšně vést malou demonstraci, jak ji medializovat, s čím počítat ze strany policie (pozor, tady najdete jen americké zákony), jaké základní vybavení je třeba mít a jak jej používat. Postupy skupiny Copwatch při monitorování policejních zásahů během ohlášených demonstracích nyní začali používat také aktivisté ve Francii. Viz ustavení monitorovací skupiny sledující chování policistů při velké demonstraci proti stavbě letiště v ekologicky cenné zóně Notre-Dame-des-Landes. Ukazuje se, že stačí medializovat přípravu a fungování příslušné skupiny. Již tato skutečnost proměňuje chování policistů. I oni občas potřebují vědět, že žijí v právním státě.

Základní návod najdete k organizovaní malé protestní demonstrace najdete zde, včetně příslušného vybavení. Organizace Copwatch funguje i jako půjčovna a instruktážní středisko.
http://www.copwatch.org/2personprotest.html


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzi k článku uvidíte kliknutím na odkaz: Momentky - diskuze.