Ekologická organizace Greenpeace zveřejnila výsledky analýz toxických látek, které používá oděvní průmysl (zprávu z 20.11. najdete zde) a my je pak nosíme přímo na svém těle. Celkem ve 20 známých značkách oděvních firem se našly chemické látky, které buď způsobují rakovinu nebo negativně ovlivňují metabolismus či hormonální funkce.

Výsledky dávají špatné vysvědčení i módním a velmi drahým značkám. Celkem 63 % zkoumaných vzorků (89 výrobků) obsahovalo nebezpečné detergenty (NPE), které se používají k impregnaci, ale jsou jedovaté. Vysoké koncentrace (až 45 000 mg/kg) byly naměřeny ve značkách C&A, Mango, Levi's, Zara, Metersbonwe, Jack & Jones a Marks & Spencers. Dohromady 10 % všech vzorků překročilo hranici 1 000 mg/kg, kterou má EU pro domácí produkci v Evropě, ale nikoliv pro export mimo Evropu.

Nebezpečné ftaláty ničí endokrinní systém a byly nalezeny v 31 položkách. Tyto značky obsahovaly ftaláty ve vysokých koncentracích: Tommy Hilfiger, Armani et Victoria's Secret. Při praní se ftaláty dostávají do povrchových i do spodních vod a tím se přenášejí i do pitné vody. Řádově jde o milióny kusů textilu, proto je tato zpráva znepokojující.

Analýza byla publikována s odkazem na kampaň Detox, která bojuje proti chemickému znečištění vod. Textilní průmysl tvoří jeden z hlavních zdrojů chemického znečištění vodních zdrojů planety. Viz dvě zprávy Greenpeace Dirty Laundry a Dirty Laundry 2. Obě zprávy analyzovaly vodu v řekách otrávených čínským textilním průmyslem.


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzní fórum rubriky "Životní styl" najdete zde.