Současné zprávy z USA ukazují na ekonomický růst. Ale stojí za to se podívat, za jakou cenu se ho dosahuje. První pohled na oficiální statistiku ukazuje dramatické zvyšování průměrné doby nezaměstanosti.



Většina států USA dává podporu v nezaměstnosti (State Unemployment Insurance Benefits, SUIB) pouze 26 měsíců. Jenže průměrná doba nezaměstnosti je 40,2 měsíců. Pak už nezaměstnaní nefigurují v oficiálních statistikách SUIB.

Další zajímavou statistiku ukazuje pro změnu ministerstvo zemědělství, které sleduje i výživu obyvatel. V ráji neoliberálního kapitalismu žije 15 % domácností pod hranicí výživového minima, viz oficiální graf.



V článku o stávce ve Walmartu jsme psali, že 80 % jejich zaměstnanců musí pobírat k platu i žebračenky na jídlo. Následující statistika ukazuje exponenciální nárůst lidí závislých na potravinových lístcích. Statistika je vzhledem počtu osob jen nepřímá. Ukazuje pouze nárůst státních výdajů na food stamps, které jsou podmíněny mimo jiné i zvýšenou cenou zemědělských komodit a potravin.



Růst ekonomiky USA sice těží z ohromného vnitřního trhu, ale i tak je dlouhodobě možný jen při zvyšování koupěschopnosti obyvatelstva. Dané statistiky tomu příliš nenasvědčují. Vybrané grafy ukazují spíše na úroveň rozvojové země.


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzní fórum rubriky "Ekonomika" najdete zde.