Americké nezávislé aktivistické weby jako AlterNet kritizují postup Obamovy vlády v případě zdravotnické reformy. Její užitečnost nikdo z aktivistů nezpochybňuje, ale vadí jim způsob implementace a hlavně způsob vládní kontroly, který zůstal zcela v rukou lobbistů pro farmaceutické firmy.

Architektem návrhu povinného pojištění a základní péče dnes zvaného "Obamacare" byl oficiálně předseda demokratů v Senátu, Max Baucus. Ten předsedal mocnému finančnímu výboru (Finance Committee), který připravoval legislativní návrh reformy.

Dnes není žádným tajemstvím, že ve skutečnosti připravovala návrh jeho podřízená - Elizabeth Fowlerová. Tato dáma však léta pracovala jako lobbistka pro kancelář Public Policy and External Affairs, což je registrovaná lobbystická firma, která kopala ve Washingtonu za farmaceutický průmysl, konkrétně za zdravotní pojišťovnu WellPoint. Po schválení zákona svěřil Obama této lobbistce i dozor nad prováděním reformy, nesmírně ziskové právě pro farmaceutický průmysl a pojišťovny. Prezidentovo rozhodnutí jmenovat Fowlerovou do čela Healthcare and Economic Policy kritizovaly všechny hlavní občanské organizace.

Nyní se ukazuje líc Obamamova rozhodnutí, tzv. efekt otočných dveří (revolving door effect). Fowlerová nyní oznámila, že po úspěšně ukončeném lobbingu přímo ve vládní funkci opět odchází do farmaceutického průmyslu. Bývala lobbistka a vládní zaměstnankyně má vést oddělení "globální zdravotní politiky" u firmy Johnson & Johnson.

Může se tedy stát, že tuto úspěšnou americkou manažerku potkáme v Česku, až se bude dělit rozkradené české zdravotnictví.