Personální zemětřesení ve firmě Thyssen-Krupp následovalo po debaklu vedení, které vytvořilo ohromné ztráty zavedením podniků v USA a v Brazílii. K hospodářskému debaklu se přidala podezření z kartelových dohod a korupce, která se nyní vyšetřují. Škody v pochybném managementu jsou do 12 miliard euro. Výsledek? Odvolání poloviny správní rady a tří vrcholných manažerů firmy staré 200 let. Členové představenstva Jürgen Claassen, Edwin Eichler a Olaf Berlien dostali ke konci roku padáka a přitom měli smlouvy až do roku 2017.

Nový ředitel Heinrich Hiesinger, který přišel Thyssenu ze Siemensu, zažil totéž v korupční kauze v Mnichově, kde sídlí vedení této firmy. Po skandálu s praním peněz a úplatky následovala série propouštění a interních trestů, které vedly u Siemensu k vytvoření nové firemní kultury. Hiesinger zde odvedl tak dobrou práci, že si jej šéf správní rady Thyssen-Krupp ihned odvedl k sobě.

Ekkehard Schulz, bývalý ředitel koncernu Thyssen-Krupp, za jehož vlády vznikla většina chybných rozhodnutí, se k případu odmítl vyjádřit. Ve firmě prý již nepracuje a proto nebude komentovat její hospodaření. Typicky český postoj, ale nikoliv řešení problémů. To je a zůstává rozhodně německé.