Warren Buffett, jeden z miliardářů, kteří šli do sebe a začínají myslet na důsledky svého konání, jednou prohlásil, že finanční deriváty jsou ve skutečnosti "zbraněmi hromadného finančního ničení". Protože zatím vybuchly jen z malé části (finanční krize 2008/9), podívejme se na fakta, která ideologicky myslící ekonomové Česka cudně tají před našimi občany.

Nejprve čísla. Nikdo neví, kolik obnáší trh s deriváty, což samo o sobě představuje iracionální prvek. Odhady se pohybují kolem 600 - 1 500 biliónů dolarů. Ale pozor! Planetární HDP je pouze 70 biliónů dolarů. Jinak řečeno: ty peníze v derivátech jsou podfuk, protože jejich ekonomický ekvivalent neexistuje. Odpovídá cca 8,5 HDP planety Země, ale my, jak známo, máme jen jednu planetu. A tyto peníze produkují úroky další peníze, protože množí samy sebe. Proč by se nemnožily samy od sebe? Jsou odděleny od výroby, tj. existují v ekonomickém vzduchoprázdnu a množí je iracionální a ničím neomezená chamtivost.

A nyní se podívejme na světové banky, ony kolosy na hliněných nohou. Spravují virtuální dluhy a finance, které jsou nesmyslem, protože za ně neexistuje v globální ekonomice žádný ekvivalent. Pojďme k USA, kde 4 největší banky představují 93 % celkové objemu transakcí a spravují 81 % půjček. Poměry skutečných a imaginárních peněz v hlavních bankách vizuálně znázorňuje tento obrázek.



Ty mrakodrapy jsou peníze z ničeho, a ten mrňavý trávníček dole jsou peníze, které slouží v ekonomickém oběhu. Připomínáme, že obě složky dnes nelze v reálně ekonomice od sebe odlišit poté, co president Clinton na naléhání korporátních banksterů podepsal v roce 2002 tzv. Sarbanes–Oxley Act. Kolik prázdného vzduchu, tj. virtuálních peněz daných pouze v paměti počítače, obsahují trezory čtyřech největších bank?

JPMorgan Chase: aktiva 1 800 miliard dolarů / deriváty 70 151 miliard

Citibank: aktiva 1 300 miliard dolarů / deriváty 52 102 miliard

Bank Of America: aktiva 1 400 miliard dolarů / deriváty 50 135 miliard

Goldman Sachs: aktiva 114 miliard dolarů / deriváty 44 192 miliard

Nyní je jasné, proč je Golman Sachs tak aktivní v Evropě. Tato banka je z velké čtyřky ta nejmenší a má největší podíl neexistujících peněz. Představme si, že vypukne další finanční (tj, nikoliv ekonomická) krize, která musí nutně přijít, protože banky jsou prázdné bubliny. Pak tato banka přijde na odstřel jako první. Ty první tři jsou v USA příliš velké na to, aby mohly padnout. To si zajistily při poslední bankovní krizi pohlcením ostatních bank v roce 2009. Goldman-Sachs se proto musí snažit aspoň v Evropě, aby se za virtuální peníze a úvěry dostal k čemukoliv, co vynáší reálné peníze, a to dlouhodobě. Nejlépe je, když zničíte zadlužením celý stát jako Řecko, Portugalsko, Itálii nebo Irsko.

1. Zkorumpujete jeho již neschopnou politickou reprezentaci tím, že nakradené peníze uložíte v příslušných bankách v City.

2. Necháte je emitovat státní dluhy za nesmyslný úrok, který navíc libovolně zvýšíte tím, že této zemi v budoucnu snížíte rating jako Řecku.

3. Pak na vás bude dělat pár miliónů ekonomických otroků, dokud se nevzbouří. Novou revolucí se dluhy jednoduše škrtnou.

Takže platí přísloví: virtuální peníze znamenají reálné problémy. Hlavně pro obyvatele těch zemí, kde vládnou politicko-ekonomické mafie.