Před necelým měsícem jsme publikovali článek Politická satira v USA aneb Praní volebních peněz v přímém přenosu. Stephen Colbert předvedl naživo ve svém satirickém pořadu The Colbert Report (Comedy Central), jak se perou peníze na politickou kampaň v USA.

Cílem Colbertovy kritiky byl lobbista Karl Rove (vypadá jako dušená šunka s brýlemi) a jeho super-PAC American Crossroads založený miliardáři, který podporuje Republikánskou stranu. Vtipný Colbert obratem ruky založil další trafiku nazvanou The Ham Rove Memorial Fund. Jde o Colbertův nový fond založený k poctě VIP šunky Hama Rovea. A tento fond okamžitě obdržel štědrý dar 773,704, dolarů a 83 centů. A odkud tato částka pochází?

Dopis, který dle zákona poslal Colbert sám sobě, jako dárce uvádí P.O.BOX Bite me! (anonymní poštovní schránka má název: "Běž se vycpat!"). Narážka je jasná. Jde o přeprané peníze, jejichž původce je legálně nezjistitelný, ale všichni diváci Colbert Report vědí, že je to sám Colbert. Dar pochází z anonymní c4 společnosti, díky níž Colbert před očima diváků legálně vyvedl všechny peníze, tj. onu částku 773,704 dolarů a 83 centů. Satirik totiž před očima diváků založil nadaci Americans for Better Tomorrow, Tomorrow. Tu ovšem v přímém přenosu ihned vytuneloval s pomocí svého právníka a peníze převedl na anonymní společnost, kterou vlastnil jen on sám. K tomu si klikněte na příslušné video a v klidu se začtěte do celé satiry.

Americký komik a satirický politický komentátor Stephen Colbert si v předvánočním čase zahrál na Santu Colberta. Peníze, které obdržel fond Hama Rovea rozdělil mezi organizace zabývající se charitativními činnostmi. Inspirován masakrem ve škole, Colbert obdaroval především děti. Nadace Donor Choose, Team Rubicon, Habitat for Humanity, Yellow Ribbon Fund obdržely každá po částce 125,000 dolarů.

Nadace Donor Choose je organizace, která se zabývá podporou veřejných škol. Umožňuje dárcům přispět na konkrétní projekt v konkrétní škole. Projekt si dárce sám vybere a částku určí.


Nadace Team Rubicon vytváří týmy profesionálních zdravotníků a záchranářů, kteří pomáhají v krizových situacích při katastrofách. Záchranářům, válečným veteránům, tak umožňuje smysluplně využívat jejich dovednosti a zkušenosti ve prospěch společnosti.

Nadace Habitat for Humanity staví domy pro oběti přírodních katastrof a poskytuje na ně neziskové hypotéky.

Nadace Yellow Ribbon Fund poskytuje podporu a pomáhá válečným veteránům, kteří utrpěli zranění, a jejich rodinám.

Zbylé peníze byly na přání VIP šunky Hama Rovea rozděleny mezi dvě neziskovky: Centre for Responsible Politics a organizaci The Campaign Legal Centre. Jde o politické organizace, které se zasazují o transparentnost americké politiky.

Přejeme českým tunelářům Vánoce odpovídající jejich skutkům. Pokud se ovšem budou snažit jako Colbert a jeho a jím vytunelovaný fond, pak i našim zlodějům přejeme snesitelnou míru dobra v příštím špatném roce.